Μελισσοκόμοι, Περιφέρεια Κρήτης, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, ΕΛΓΑ αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώνουν δυνάμεις σε μια προσπάθεια να σώσουν την μελισσοκομία της Κρήτης αλλά και τους ίδιους τους μελισσοκόμους που σταδιακά εγκαταλείπουν το επάγγελμα.
Αυτός είναι ένας από τους κυριότερους σκοπούς της ομάδας εργασίας της μελισσοκομίας που έχει συσταθεί και η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης 2 Απριλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρου Τζεδάκη, ο οποίος στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους λόγους για τους οποίους έγινε η σύσταση της συγκεκριμένης ομάδας, ενώ υπενθύμισε πως ήδη, μαζί με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, έχουν ζητήσει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, την ενίσχυση του κλάδου, που «μετρά πληγές» τόσο από την κλιματική κρίση όσο και από την ακρίβεια.
«Για την Κρήτη το επάγγελμα του μελισσοκόμου είναι δυναμικό. Δεν μπορούμε να έχουμε περιβάλλον χωρίς την μελισσοκομία μας. Είμαστε εδώ για να συζητάμε όλα τα θέματα και τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, που είναι το κόστος παραγωγής, η κλιματική αλλαγή, η ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των προϊόντων. Για το λόγο αυτό συγκροτήσαμε αυτή την ομάδα, για να συζητάμε τα προβλήματα και να διεκδικούμε από την πολιτεία πράγματα που αφορούν τους μελισσοκόμους. Εμείς ήδη έχουμε διεκδικήσει με τον Περιφερειάρχη και στη συνάντηση που είχαμε στην Αθήνα με τον Υπουργό, να μπορέσει να ενισχυθεί η μελισσοκομία, λόγω των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει μείωση του εισοδήματος, υπάρχει πρόβλημα με το ζωικό κεφάλαιο», ανέφερε ο κ. Τζεδάκης,
Ο Λευτέρης Αλυσσανδράκης, Αναπληρωτής καθηγητής ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων στο τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της σύστασης της ομάδας, που σύμφωνα με τον ίδιο θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα και οφέλη για την μελισσοκομία της Κρήτης. «Χτύπησε» και καμπανάκι κινδύνου, επισημαίνοντας πως είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να προσαρμοστεί η μελισσοκομία στην κλιματική κρίση και να επιβιώσει ο κλάδος των μελισσοκόμων.
«Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι πολύ σημαντικές και πιστεύω θα υπάρξουν πολύ καλά αποτελέσματα. Στην ομάδα υπάρχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι που γνωρίζουν τα προβλήματα της μελισσοκομίας και μπορούν να προτείνουν λύσεις. Είναι πρώτη φορά που όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάθονται στο ίδιο τραπέζι κι αυτό είναι σημαντικό. Πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλιματική κρίση. Η λογική της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης έχει να κάνει με τη δημιουργία δράσεων που θα συνδεθούν με την προσαρμογή της μελισσοκομίας στην κλιματική αλλαγή. Δεν μιλάμε μόνο για την παραγωγή μελιού αλλά για την επιβίωση των μελισσοκόμων. Τον χρειαζόμαστε τον μελισσοκόμο. Η κλιματική αλλαγή και η ακρίβεια έχουν οδηγήσει πολλούς στο να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Αν μειωθούν οι μέλισσες θα έχουμε λιγότερη τροφή κι αυτό είναι δεδομένο. Η Κρήτη έχει πάρα πολλά φυτά και αυτά διαιωνίζονται λόγω των μελισσών. Όσο αντέχει η μέλισσα, αντέχει και η χλωρίδα της Κρήτης».
Το άρθρο “Ενώνουν δυνάμεις για να σώσουν την μελισσοκομία της Κρήτης“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.