Έρευνα για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Κρήτης καταδεικνύει το γενικευμένο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Πολλή συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα για την έλλειψη εργατικών χεριών στον πρωτογενή τομέα και προσωπικού στον τουρισμό, όμως σύμφωνα με την έρευνα, κενές θέσεις υπάρχουν και σε εργασίες όπου απαιτείται πτυχίο, όπως λόγου χάρη μηχανικού, οικονομολόγου ή λογιστή.
Σε ότι αφορά στον πρωτογενή τομέα, πηγή του προβλήματος φαίνεται να είναι η μείωση των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά στον τουρισμό, όπου τα ωράρια σε αρκετές περιπτώσεις είναι εξαντλητικά και τα ρεπό περιορισμένα, οι αμοιβές για μεγάλη μερίδα εργαζομένων δεν είναι ελκυστικές, δεδομένου ότι το χειμώνα μένουν άνεργοι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενδιαφέρον για απασχόληση σε αυτόν τον κλάδο, την ώρα που χρόνο με το χρόνο, οι ανάγκες σε προσωπικό αυξάνονται.
Ως προς τις εργασίες που απαιτούν εξειδικευμένα στελέχη με πτυχίο, ο Γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, Σταύρος Καρτέρης, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, έθεσε δύο παραμέτρους. Αφενός, λόγω υπογεννητικότητας, ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων δεν αντιστοιχεί στο ρυθμό εισόδου νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας. Αφετέρου, μπορεί να έχουμε πλήθος ανώτατων σχολών, δεν υπάρχει όμως αντιστοιχία με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Η έρευνα παρουσιάζεται απόψε στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου κι έχει διενεργηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 από το Οικονομικό Επιμελητήριο – Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, τα Εμποροβιομηχανικά Επιμελητήρια Ηρακλείου και Λασιθίου και το Εργαστήριο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Την Τρίτη το απόγευμα θα παρουσιαστεί στον Άγιο Νικόλαο.
Το άρθρο “Έρευνα για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Κρήτης: Γενικευμένη η έλλειψη προσωπικού“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.