Λονδίνο:Θανάσης Γκαβός
Η Τουρκία θεωρεί πως η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εμπεριέχει κίνδυνο για την ασφάλεια και το μέλλον της Συμμαχίας, σημειώνει σε άρθρο του στον Economist o Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Έχουμε κάθε δικαίωμα να αναμένουμε από αυτές τις χώρες, που θα αναμένουν το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ να προτρέξει προς άμυνά τους υπό το Άρθρο 5, να αποτρέψουν τη στρατολόγηση, συλλογή χρημάτων και δραστηριότητες προπαγάνδας του PKK, το οποίο η ΕΕ και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οντότητα», συνεχίζει ο Τούρκος Πρόεδρος.
Δηλώνει ότι η Άγκυρα θέλει την πάταξη των δραστηριοτήτων όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και την έκδοση των μελών αυτών των οργανώσεων για να συναινέσει στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ζητά επίσης την υποστήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των μελών του ΝΑΤΟ.
«Αν δε λάβουν αυτά τα αναγκαία μέτρα, η Τουρκία δε θα αλλάξει τη θέση της επί του ζητήματος αυτού», ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος Ερντογάν.
Επιπλέον, τονίζει ότι όλες οι μορφές εμπάργκο όπλων, όπως αυτό της Σουηδίας επί της Τουρκίας, είναι «ασύμβατες με το πνεύμα της στρατιωτικής συνεργασίας υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ».
Ο Τούρκος ηγέτης συνεχίζει: «Το πού η Σουηδία και η Φινλανδία στέκονται επί ανησυχιών και ευαισθησιών εθνικής ασφαλείας άλλων χωρών θα καθορίσει την έκταση στην οποία η Τουρκία θα ήθελε να είναι σύμμαχος με αυτά τα κράτη».
Ο κ. Ερντογάν δηλώνει ότι η Τουρκία είναι «περήφανο και αναγκαίο» μέλος της Συμμαχίας, μια «σταθεροποιητική δύναμη και δύναμη του καλού» σε Μέση Ανατολή, Καύκασο και Μαύρη Θάλασσα.
Παραθέτει δε τη θετική, κατά την άποψή του, συμβολή της χώρα του στη διατήρηση της ισχύος του ΝΑΤΟ και εκτιμά ότι δικαιώνονται οι κατά καιρούς τοποθετήσεις της Τουρκίας αναφορικά με τη στάση που πρέπει να τηρεί η Συμμαχία.
Παραπονιέται ότι οι σύμμαχοι θυμούνται τη σημασία της Τουρκίας μόνο σε ταραχώδεις περιόδους και παρατηρεί ότι εσφαλμένα θεώρησαν πως η μακροπρόθεσμη σταθερότητα θα μπορούσε να επιτευχθεί δίχως την Τουρκία.
Επικρίνει τη φράση Μακρόν το 2019 περί εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ και σχολιάζει πως «οι ίδιοι τύποι αμφισβήτησαν το ρόλο της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ». Χαρακτηρίζει τέτοιου είδους απόψεις ως «μίγμα εντυπωσιακών ευσεβών πόθων και ακραίας στρατηγικής μυωπίας».
Πηγή: skai.gr
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις