Η ερώτηση Βουλευτών του ΚΚΕ προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την άμεση στελέχωση και ασφαλή λειτουργία όλων των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Θέμα: Για την άμεση στελέχωση και ασφαλή λειτουργία όλων των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (ΚΚΠΠΚ).
Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει η ασφαλής λειτουργία όλων των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (ΚΚΠΠΚ), λόγω της αντιμετώπισης της πρόνοιας με τη λογική του κόστους-οφέλους, που έχει ως συνέπεια την υποχρηματόδοτηση, την υποστελέχωση και την παράδοση σε ιδιώτες αυτού του ευαίσθητου τομέα.
Το ΚΚΠΠΚ και οι 8 δομές του είναι κρίσιμοι φορείς για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (βαριά αναπήρων, χρόνια πασχόντων, παιδιών χωρίς οικογένεια) της Κρήτης. Όμως η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τους αντιμετωπίζουν σαν βάρος, σαν κόστος, με αποτέλεσμα οι δομές να στελεχώνονται με εργαζόμενους, που δουλεύουν σε νευραλγικές θέσεις με το άγχος της ημερομηνίας λήξης. Ωστόσο οι ανάγκες που καλύπτουν είναι μόνιμες και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτονται πλήρως λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης των δομών.
Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, πρόσφατα (την 11η Δεκεμβρίου 2024), ενημερώθηκαν ότι εργαζόμενοι των δομών οι οποίοι παρέμεναν σε αυτές με προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, δεν δικαιώθηκαν και αναμένεται να απολυθούν άμεσα. Οι εργαζόμενοι αυτοί αποτελούν ένα ακόμα κύμα συμβασιούχων σε αυτές τις δομές που απολύονται, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, ώστε σήμερα να καθίσταται πλέον αδύνατον να λειτουργήσουν οι δομές και να καλυφθούν οι 24ωρες βάρδιες. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τα έτη 2023 και 2024 δεν έγινε καμία πρόσληψη έστω Επικουρικού Προσωπικού στο ΚΚΠΠΚ.
Τα παραπάνω, είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης όλων των κυβερνήσεων, με κατεύθυνση να ενισχύουν παραπέρα τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματική δράση στον χώρο της Πρόνοιας. Οι κατευθύνσεις αυτές επιβεβαιώνονται από το εθνικό σχέδιο για τα ΑμεΑ της κυβέρνησης και τη στρατηγική της Ε.Ε. για την αναπηρία 2021-2030, όπου λένε ξεκάθαρα για το κλείσιμο των ιδρυμάτων, με πρόσχημα και περιτύλιγμα τη δήθεν αποσυλοποίηση.
Το ΚΚΕ με συνεχείς παρεμβάσεις μέσα κι έξω από τη βουλή έχει αναδείξει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και ότι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες, άρα μόνιμη θα πρέπει να είναι και η εργασία τους. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνηση της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, κτλ) για τις απολύσεις, αφού έχουν καταψηφίσει της πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να μη γίνει καμία απόλυση και να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.
– Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
– Να γίνουν προσλήψεις, με κατεπείγουσες διαδικασίες, μονίμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, για τη πλήρη στελέχωση και των 8 δομών.
– Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πλήρη κάλυψη των αυξημένων αναγκών των δομών.
Το άρθρο “Ερώτηση Βουλευτών ΚΚΕ για την ασφαλή λειτουργία των δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας στην Κρήτη“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.