Τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται σε δεκάδες συστηματικές απάτες πανελλαδικά έβαλε, έπειτα από έρευνα εννέα μηνών, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Κρήτη (και συγκεκριμένα μία σύλληψη στην Αγιά Χανίων), Αττική, Αχαΐα, Ηλεία και Κυκλάδες συνολικά 17 άτομα.
Πρόκειται για το αρχηγικό μέλος του κυκλώματος, 43χρονο, ο οποίος βρίσκεται ήδη έγκλειστος σε φυλακή για παρόμοιες υποθέσεις, δύο βασικά στελέχη της οργάνωσης 20χρονο και 25χρονη, και 14 συνεργούς τους-περιφερειακά μέλη.
Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η εμπλοκή ακόμη 37 μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και τρίτο βασικό στέλεχος.
Στην πράξη, ο αρχηγός της οργάνωσης προέβαινε σε πληθώρα τηλεφωνημάτων προς ανυποψίαστους πολίτες, κυρίως πρωινές ώρες που λειτουργούν τα Τραπεζικά Ιδρύματα, τους συστηνόταν ως διευθυντής ή υπάλληλος Τράπεζας, είτε ως ανιψιός δημάρχου, είτε ως γιος ιερέα και με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων, τα οποία ισχυρίζονταν ότι δικαιούνταν ως αναδρομικά λόγω κρατήσεων παρελθόντων ετών, συνήθως σε συντάξεις, ή από ασφαλιστικούς φορείς, τους έπειθε να καταθέσουν σε διάφορους λογαριασμούς τραπεζών αντίτιμο ίσο με τον ΦΠΑ του χρηματικού ποσού που δικαιούνται.
Μάλιστα για να γίνει πιο πειστικός, τους ανέφερε ότι έχει εκδοθεί τραπεζική επιταγή στο όνομά τους, πλην όμως έχει λήξει προ μίας ημέρας ή λήγει την ίδια μέρα και ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εντός της αυτής ημέρας, δίνοντάς τους ελάχιστο χρόνο επαλήθευσης των ισχυρισμών του, εκμεταλλευόμενος την πίεση χρόνου με την οποία τους είχε φέρει αντιμέτωπους προς όφελός του και με στόχο να τους εξαπατήσει και να αποκομίσει όσο δυνατόν μεγαλύτερο περιουσιακό όφελος.
Τα βασικά στελέχη είχαν αναλάβει τη στρατολόγηση κι ένταξη των περιφερειακών μελών στην οργάνωση, την αυτοπρόσωπη παρουσία κατά την είσπραξη – ανάληψη των χρημάτων και τη διανομή των κερδών. Ενώ τα περιφερειακά – δευτερεύοντα μέλη προσέφεραν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στη διάθεση της οργάνωσης και βρίσκονταν σε εγρήγορση ως προς την άμεση ανάληψη των χρημάτων που κατέθεταν τα θύματα.
Η δράση της οργάνωσης αναπτύχθηκε γεωγραφικά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά 70 περιπτώσεις απατών (41 τετελεσμένες και 29 σε απόπειρα), από τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν πάνω από 380.000 ευρώ, ενώ συνολικά αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν περισσότερες από 604.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν απάτες σε βάρος πολιτών, που διαπράχθηκαν σε βάθος χρόνου από τον Δεκέμβριο του 2018 στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες, την Αιτωλοακαρνανία, την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Αττική, την Αχαΐα, τη Βοιωτία, τη Δράμα, την Ηλεία, την Καρδίτσα, την Κέρκυρα, την Κεφαλληνία, τη Λέσβο, τη Λευκάδα, τη Μεσσηνία, την Πέλλα, την Πιερία, την Πρέβεζα, τη Σάμο και τα Τρίκαλα.
Τα μέλη του κυκλώματος λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις για να μην εντοπιστούν από τις Αρχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα περιφερειακά μέλη δεν γνώριζαν τα στοιχεία και φυσικά χαρακτηριστικά του αρχηγικού μέλους.
Στην κατοχή των δραστών και σε έρευνες στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικές συνδέσεις και βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, που χρησιμοποιούσαν στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητάς τους.
Κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για συγκρότηση – συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη απάτης (κατά συναυτουργία, κατά συρροή και κατ’ επάγγελμα) και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου.