«Άνθρακες ο θησαυρός» του Ερντογάν στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η «έκπληξη» με το δήθεν «μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της Τουρκίας» φαίνεται ότι ήταν ένα ακόμα «πυροτέχνημα» του Τούρκου προέδρου για να κερδίσει τις εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας και να περιορίσει τις απώλειες της τουρκικής λίρας.
Σύμφωνα με το Eurasia Group, Διεθνές Ινστιτούτο Αναλύσεων, το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας για μόλις 7-8 χρόνια, ενώ θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξες τις προσδοκίες του Ερντογάν να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου το 2023.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Eurasia Group στην έκθεσή του «οι εκτιμήσεις για το αέριο είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε επιτέλους τα μεγάλα νέα για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, οι αναφερόμενοι όγκοι είναι περίπου 320 δισ. κυβικά μέτρα είναι αρκετοί για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου της Τουρκίας για περίπου 7-8 χρόνια, πολύ λιγότερο από τα υποτιθέμενα 800 δισ. κυβικά μέτρα».
Και υπογραμμίζει ότι η τουρκική λίρα, η οποία είχε ανακτήσει μέρος από τις απώλειές της με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Ερντογάν για την ύπαρξη κοιτάσματος, επανήλθε σε πτωτική τροχιά, λίγο μετά τις σημερινές επίσημες δηλώσεις.
«Ενώ ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου θα ξεκινήσει έως το 2023, αυτό φαίνεται επίσης φιλόδοξο. Η υπάρχουσα υποδομή αγωγών στην περιοχή και η γειτνίαση με προσοδοφόρες αγορές με υψηλή ζήτηση φυσικού αερίου καθιστούν το κοίτασμα ελκυστικό, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο αν η Άγκυρα μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών ενέργειας για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πεδίων. Η μάλλον πρόωρη ανακοίνωση είναι πιθανώς μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ντόπιων στην οικονομία και να αποσπάσει την προσοχή από την πρόσφατη νομισματική αδυναμία. Αν και είναι σαφώς θετικό για την Τουρκία, η έμφαση του Ερντογάν και του γαμπρού του, υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαιράκ, στην οικονομική ανεξαρτησία είναι ανησυχητική».
Πηγή: skai.gr