Το συγκεκριμένο είδος παπαγάλου πήρε το όνομά του προς τιμήν του Γερμανού βιολόγου Johann Baptist Ritter von Spix, ο οποίος συνέλεξε για πρώτη φορά ένα δείγμα το 1819
Πριν από είκοσι χρόνια, το μέλλον των παπαγάλων Spix Macaw (Μακάο) δεν θα μπορούσε να φανεί πιο δυσοίωνο. Το τελευταίο μέλος αυτού του ξεχωριστού είδους παπαγάλου εξαφανίστηκε από τη φύση, αφήνοντας μόνο μερικές δεκάδες πουλιά σε κλουβιά συλλεκτών σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, χάρη σε ένα αξιοσημείωτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης, οι παπαγάλοι Spix -με τα γκρίζα κεφάλια και το ζωηρό μπλε φτέρωμά τους- έχουν κάνει μια εκπληκτική επιστροφή. Ένα σμήνος πετάει, πλέον, ελεύθερα πάνω από την παλιά του πατρίδα στη Βραζιλία, αφού απελευθερώθηκε εκεί πριν από ένα μήνα. Αργότερα φέτος, οι υπεύθυνοι σχεδιάζουν να απελευθερώσουν περισσότερα πουλιά και ελπίζουν ότι οι παπαγάλοι θα αρχίσουν να αναπαράγονται στη φύση την επόμενη άνοιξη.
«Το έργο πηγαίνει εξαιρετικά καλά», δήλωσε ο βιολόγος Τομ Γουάιτ, της Υπηρεσίας Ιχθύων και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ και τεχνικός σύμβουλος του έργου διάσωσης. «Έχει περάσει, σχεδόν, ένας μήνας από τότε που απελευθερώσαμε τα πουλιά και όλα τους έχουν επιβιώσει. Συμπεριφέρονται ως σμήνος. Παραμένουν στην περιοχή της απελευθέρωσής τους και αρχίζουν να δοκιμάζουν την τοπική βλάστηση. Όλα πάνε όσο καλύτερα θα μπορούσαν να πάνε».
[embedded content]
Το συγκεκριμένο είδος παπαγάλου, που πήρε το όνομά του προς τιμήν του Γερμανού βιολόγου, Johann Baptist Ritter von Spix, ο οποίος συνέλεξε για πρώτη φορά ένα δείγμα το 1819, έπεσε «θύμα» για δύο συγκεκριμένους λόγους. Καθώς η γεωργία εξαπλώθηκε στη Νότια Αμερική, σε μια περιοχή με θαμνώδεις εκτάσεις και αγκαθωτά δάση, γνωστή ως Caatinga στη βορειοανατολική Βραζιλία, υπερβοσκήθηκε από κατσίκες και άλλα ζώα. Η γη διαβρώθηκε σοβαρά και ο αριθμός των παπαγάλων μειώθηκε καθώς καταστράφηκε ο βιότοπός τους.
«Αυτή η απώλεια αριθμών είχε, επίσης, κι ένα ακόμη αποτέλεσμα», δήλωσε ο βιολόγος στην εφημερίδα «Guardian». «Μόλις ένα ζώο κινδυνεύει με εξαφάνιση, οι συλλέκτες θέλουν να το αποκτήσουν. Και αυτό ακριβώς συνέβη με το συγκεκριμένο είδος. Έγιναν σπάνια και ‘’αδίστακτα’’ άτομα αποφάσισαν να προσπαθήσουν να πάρουν τα λίγα που παρέμεναν στη φύση για τις ιδιωτικές τους συλλογές».
Το μέλλον για το είδος φαινόταν δυσοίωνο μέχρι που η τύχη του πουλιού αναβίωσε από μια ταινία κινουμένων σχεδίων. Το 2011 κυκλοφόρησε η ταινία «Rio», η ιστορία ενός εξημερωμένου αρσενικού παπαγάλου Spix Macaw, ονόματι «Blu», ο οποίος μεταφέρεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να ζευγαρώσει με ένα ελεύθερο θηλυκό, την «Jewel». Η ταινία και η συνέχειά της, το «Rio 2», απέφεραν σχεδόν 1 δισ. δολάρια.
Αργότερα, το 2018, ο Μισέλ Τέμερ, τότε πρόεδρος της Βραζιλίας, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ιδρύθηκε ένα καταφύγιο για την άγρια ζωή των παπαγάλων στη βορειοανατολική πολιτεία της Μπαΐα, ενώ ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής, χρησιμοποιώντας παπαγάλους από ιδιωτικές συλλογές, δημιουργήθηκε σε διάφορα κέντρα σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: skai.gr
Δείτε την ροή ειδήσεων και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.