Του Σωτήρη Μεταξά
Εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης για “ένεση” ρευστότητας των ταμειακών διαθέσιμων αναζητάει η Περιφέρεια Κρήτης.
Το ενδεχόμενο δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κερδίζει συνεχώς έδαφος και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του Μαρτίου.
Στο μέγαρο της Πλατείας Ελευθερίας επικρατεί δυσαρέσκεια για τη στάση της κυβέρνησης να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με αποτέλεσμα τα κοινοτικά χρήματα του ΕΣΠΑ, τα διαθέσιμα από τα τομεακά των υπουργείων και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021 – 2027 να μην επαρκούν για την υλοποίηση του προγράμματος που ανακοίνωσε προεκλογικά ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Πηγές από την Περιφέρεια Κρήτης ξεκαθαρίζουν πως δεν υφίσταται ζήτημα ελλειμματικού προϋπολογισμού ή κάλυψης “τρύπας” στα ταμεία, αλλά ανάγκης ρευστότητας για την υλοποίηση έργων που με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δρομολογηθούν.
Προς αυτή την κατεύθυνση, υπολογίζεται πως για την κάλυψη των αναγκών με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, και ουσιαστικά το τέλος της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας το 2028, θα απαιτηθεί μία γενναία δανειακή χρηματοδότηση που θα αγγίζει και ίσως θα ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ένα πρώτο στίγμα έδωσε ο ίδιος ο Σταύρος Αρναουτάκης στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι αν δεν αλλάξει στάση η κυβέρνηση, τότε η δανειοδότηση είναι… μονόδρομος.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς οι “δίαυλοι” που δημιουργήθηκαν με την υπογραφή της χρηματοδότησης του φράγματος στον Πλατύ Ποταμό από την ΕΤΕπ και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) έδειξαν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος.
Ο Περιφερειάρχης χειρίζεται προσωπικά την υπόθεση, μέχρι στιγμής κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και δεν αποκλείεται να δώσει ένα πιο ξεκάθαρο στίγμα στο πλαίσιο της ειδική συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης στις 14 Μαρτίου με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τον απολογισμό πεπραγμένων για το 2023.
Σε κάθε περίπτωση, στενοί συνεργάτες του Περιφερειάρχη παραπέμπουν τις εξελίξεις για τον Απρίλιο ή τον Μάιο, όταν και θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη βούληση της κυβέρνησης να ενισχύσει το έργο της Περιφέρειας Κρήτης με πρόσθετες χρηματοδοτήσεις.
Το άρθρο “Γενναία δανειακή χρηματοδότηση μέσω ΕΤΕπ εξετάζει η Περιφέρεια Κρήτης“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.