Γερμανίδα αθρογράφος του Spiegel που ταξίδεψε στη Μόσχα περιγράφει τα νέα αυστηρότερα μέτρα λογοκρισίας, τις χιλιάδες συλλήψεις, τις εκατοντάδες ανακρίσεις, «και όμως, κάποιοι γενναίοι Ρώσοι τολμούν να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της εισβολής» επισημαίνει.
Εκτενή απολογισμό των 100 ημερών πολέμου στην Ουκρανία έκαναν οι γερμανικές εφημερίδες με εκτιμήσεις για τις προεκτάσεις του.
Τι συμβαίνει όμως στην ίδια τη Ρωσία;
Η Κριστίνε Χέμπελ ταξίδεψε στη Μόσχα και καταγράφει κλίμα και εντυπώσεις στη διαδικτυακή σελίδα του Spiegel. Οι αφηγήσεις της συγκλονίζουν. «Μια από τις πικρές αλήθειες αυτού του πολέμου 100 ημερών είναι ότι πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία δεν θέλουν πραγματικά να τον δουν. Συνεχίζουν να αρνούνται αυτό που συμβαίνει, γιατί αυτό που συμβαίνει κανονικά δεν πρέπει να συμβαίνει: οι χιλιάδες νεκροί, τα δεινά πολλών τραυματισμένων, οι καταστροφές. Τα εγκλήματα των Ρώσων στρατιωτών κατά του άμαχου πληθυσμού στην Μαριούπολη, την Μπούκα, το Ίρπιν και πολλά άλλα μέρη διαψεύδονται και διαστρεβλώνονται από την ηγεσία της Μόσχας και τους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Και με τους περισσότερους Ρώσους, το Κρεμλίνο εξακολουθεί να τα καταφέρνει. Πολλοί παρακολουθούν τώρα λιγότερα μέσα ενημέρωσης, όλα τα κακά νέα είναι πολύ κουραστικά, προτιμούν να αγνοούν τον πόλεμο. Όσοι εξακολουθούν να παρακολουθούν, συνήθως αφήνουν τον εαυτό τους να τους βομβαρδίζει η κρατική τηλεόραση χωρίς να την αμφισβητούν πολύ …. Ο πόλεμος μοιάζει μακρινός στην πρωτεύουσα. Η ατμόσφαιρα είναι περίεργη εδώ. Για πολλούς το αρχικό σοκ της εισβολής έχει προ πολλού εξανεμιστεί. Η σιωπή τα βράδια μετά τις 24 Φεβρουαρίου (σσ. ημέρα ρωσικής εισβολής) είχε μικρή διάρκεια, ο θόρυβος στη συνηθισμένη πολύβουη πόλη πήρε ξανά το πάνω χέρι».
“Kάποιοι γενναίοι Ρώσοι τολμούν να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν”
Η αρθρογράφος περιγράφει τα νέα αυστηρότερα μέτρα λογοκρισίας, τις χιλιάδες συλλήψεις, τις εκατοντάδες ανακρίσεις, «και όμως, κάποιοι γενναίοι Ρώσοι τολμούν να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της εισβολής» επισημαίνει. «Η δεύτερη πικρή αλήθεια μετά από 100 ημέρες πολέμου είναι ότι ο Πούτιν δεν πρόκειται να τον τελειώσει σύντομα. Όπως επισημαίνει η πολιτική αναλύτρια Τατιάνα Στανόβαγια, για το Κρεμλίνο η Ουκρανία θεωρείται κάτι σαν όπλο κατά της Ρωσίας στα χέρια της Δύσης που πρέπει να εξουδετερωθεί. Η ίδια αναλύτρια εκτιμά επίσης ότι ο πόλεμος αφορά στην πραγματικότητα την εμμονή του Πούτιν απέναντι στη δήθεν δυτική απειλή με στόχο να αναγκάσει τη Δύση σε διάλογο με ρωσικούς όρους. Και την Ουκρανία να είναι είναι απλώς όμηρος».