Σε δίωρη διακοπή εργασιών τη Δευτέρα και την Τρίτη και σε τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη, προχώρησαν οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας, λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου που προβλέπει οι προσλήψεις των δικαστικών υπαλλήλων να γίνονται πλέον από τη Σχολή Δικαστικών Λειτουργών με διαγωνισμό και θα εισάγονται κάθε χρόνο περίπου 200 άτομα.
Θα επιμορφώνονται επί ένα τρίμηνο στη Σχολή, στη συνέχεια θα κάνουν πρακτική άσκηση σε δικαστικές υπηρεσίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και κατόπιν θα διοχετεύονται στις δικαστικές υπηρεσίες.
200 προσλήψεις ετησίως για 3.000 οργανικά κενά
«Αυτό δημιουργεί αφενός τεράστια καθυστέρηση στην πρόσληψη υπαλλήλων, διότι αυτήν τη στιγμή έχουμε 3.000 οργανικά κενά σε όλη τη χώρα. Δεν υπάρχει τρόπος με αυτή τη διαδικασία να καλυφθούν σε μια δεκαετία, λαμβανομένων υπόψη και των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης. Επίσης, η ίδια η διαδικασία αυτού του διαγωνισμού που είναι εκτός ΑΣΕΠ, είναι εν αμφιβόλω ως προς την αξιοπιστία, διότι προβλέπεται γραπτή και προφορική εξέταση στην ίδια ύλη. Οι δε προσλαμβανόμενοι θα εργάζονται επί ένα τρίμηνο στη Θεσσαλονίκη κι άλλους δύο μήνες τουλάχιστον στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους. Γιατί να υποστούν αυτό το κόστος, την ταλαιπωρία, προκειμένου να διοριστούν σε μια θέση στο Δημόσιο;» σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων κι εργαζόμενος στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, Μιχάλης Μαυρογένης.
Πέτυχαν στον ΑΣΕΠ αλλά αρνούνται τη θέση
Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι οι τελευταίοι διαγωνισμοί πρόσληψης δικαστικών υπαλλήλων διενεργήθηκαν το 2017. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μαυρογένη, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. «Υπάρχουν 200 θέσεις κι αυτό αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού, γιατί οι επιλαχόντες που καλούνται να αντικαταστήσουν εκείνους που δεν αποδέχτηκαν τη θέση, δεν αποδέχονται κι αυτοί με τη σειρά τους, γιατί είναι άτομα αυξημένων προσόντων με διδακτορικά, μεταπτυχιακά, που ζητούν μια δουλειά ανάλογη των προσόντων τους και σε συνθήκες ανθρώπινες. Οι συνθήκες δουλειάς είναι πάρα πολύ σκληρές. Με υπερωρίες, με δουλειά στο σπίτι, με δουλειά τα απογεύματα, τα σαββατοκύριακα και αυτή όλη η παραπάνω εργασία είναι απλήρωτη. Αυτή τη στιγμή ο Υπουργός πανηγυρίζει που μας έδωσε 1,5 εκ. σε υπερωρίες. Δεν είπε όμως αναλυτικά ότι αυτό το 1,5 εκ. που διαφημίζει, είναι 200 ευρώ για κάθε υπάλληλο για ένα ολόκληρο χρόνο.»
Λουκέτο στην Εισαγγελία Λασιθίου λόγω … ασθένειας!
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 28, οι υπάλληλοι που υπηρετούν είναι 13. «Δυστυχώς, με την επιμονή του Υπουργού, τα ίδια προβλήματα θα βιώνουμε τουλάχιστον ολόκληρο το 2023. Γιατί ακόμη και το Γενάρη να γίνει ο διαγωνισμός, όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός, οι καινούριοι υπάλληλοι δε θα έρθουν πριν από το Σεπτέμβρη του 2023. Τι θα γίνουν έως τότε οι δικαστικές υπηρεσίες; Ήδη 500 άτομα έχουν φύγει από τα μέσα του 2022 με συνταξιοδοτήσεις. Πριν λίγες μέρες η Εισαγγελία στο Λασίθι έβαλε λουκέτο για μια-δυο μέρες, γιατί οι δυο υπάλληλοι που ήταν διαθέσιμοι αρρώστησαν, οπότε δεν μπόρεσε να λειτουργήσει. Αυτό έχει αντίκτυπο στους συναλλασσόμενους, δικηγόρους, πολίτες.» τόνισε ο κ. Μαυρογένης και πρόσθεσε πως αυτήν τη στιγμή η αναλογία δικαστή – δικαστικών υπαλλήλων είναι 1 προς 1, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 1 προς 3.
«Και υπήρχε αυτή η αναλογία. Το 1 προς 2 έστω, υπήρχε στη χώρα μας πριν από λίγα χρόνια. Τώρα έχει ανατραπεί δραματικά. Από την αρχή των μνημονίων ακολουθείται αυτή η φθίνουσα πορεία, αλλά την τελευταία τριετία έχει φτάσει στο απροχώρητο.»
Κλείνοντας, ο κ. Μαυρογένης υπογράμμισε πως αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν κάνει το διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, τότε οι δικαστικοί υπάλληλοι θα επανεξετάσουν το ενδεχόμενο εκ νέου κινητοποιήσεων. «Οι δικαστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν άλλο σε αυτές τις συνθήκες».
Το άρθρο “Γιατί αντιδρούν οι δικαστικοί υπάλληλοι στο νέο νομοσχέδιο – «Ούτε σε μια δεκαετία δε θα καλυφθούν οι κενές θέσεις»“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.