Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, την επαναφορά μέτρων κατά της εξάπλωσής του, αλλά και τα ελπιδοφόρα μηνύματα που έρχονται από τις δοκιμές των δύο εμβολίων ενάντια στον ιό, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA o καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας.
Ο ίδιος χαρακτήρισε μικρή, ελεγχόμενη και αναμενόμενη την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται στη χώρα, μετά το «άνοιγμα» των συνόρων και την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα.
«Έχουμε μια αύξηση, που είναι βάση προγράμματος. Δεν περιμέναμε να μην έχουμε κρούσματα», ανέφερε ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του ιού στην Κρήτη, όπου η αύξηση αφορά σε μονοψήφιο μέχρι στιγμής αριθμό κρουσμάτων, από την επανέναρξη του τουρισμού.
Ο κ. Γκίκας εξήγησε πως σε αυτή τη φάση οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του ιού και αποφασίζουν αν και πότε χρειάζεται να επαναφέρουν ή να άρουν μέτρα. «Η φάση που διανύουμε έχει τα λεγόμενα οn – off. Αν βλέπουμε αύξηση βάζουμε on σε συγκεκριμένα μέτρα. Επαναφέρουμε μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού», δήλωσε χαρακτηριστικά και τόνισε πως τελικός στόχος των ειδικών είναι να ελέγχουν τη διασπορά του κορωνοϊού.
Ένα από τα μέτρα που επανήλθαν είναι και η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, με τον κ. Γκίκα να τονίζει πως όπου έγινε οριζόντια χρήση μάσκας στον συνολικό πληθυσμό, αυτό ωφέλησε πολύ στον περιορισμό του ιού.
«Νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε τη μάσκα, να τηρούμε αποστάσεις και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Να σκεφτόμαστε ότι αυτό που κάνουμε το κάνουμε για τον εαυτό μας και για την οικογένειά μας», ανέφερε ο καθηγητής.
Παράλληλα τόνισε πως τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται από όλους μέχρι να υπάρξει εμβόλιο, εξέλιξη την οποία εκτίμησε πως θα έχουμε σε λιγότερο από έξι μήνες.
Μάλιστα αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Οξφόρδης αλλά και για το δεύτερο εμβόλιο, από την Αμερική, το οποίο επίσης φαίνεται να βρίσκεται σε αντίστοιχα καλό σημείο στις έρευνες.
Σε ότι αφορά το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξήγησε από τις πρώτες φάσεις της έρευνας προέκυψε πως δεν έχει παρενέργειες στα πειραματόζωα και πλέον θα δοκιμαστεί σε εθελοντές οι οποίοι στη συνέχεια θα βρεθούν στην κοινότητα και μάλιστα σε μέρη με μεγάλη διασπορά προκειμένου οι επιστήμονες να δουν τα αποτελέσματα του εμβολίου.
«Δεν απέχουμε πολύ, αρκεί να πετύχει. Γιατί όσο σίγουροι και να είμαστε υπάρχουν και άλλοι παράμετροι. Πρέπει για παράδειγμα να δούμε πόσο διαρκεί η ανοσία. Έχουμε δρόμο μπροστά μας και αυτόν πρέπει να τον διανύσουμε με τα μέτρα που ξέρουμε ότι μας προστατεύουν… Υπολογίζω ότι δεν θα είναι περισσότερο από έξι μήνες», επεσήμανε ο κ. Γκίκας.
Τέλος δήλωσε πως όπως έκανε και με το εμβόλιο κατά του Η1Ν1, έτσι και τώρα θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, όταν αυτό κυκλοφορήσει.
«Υπάρχουν ακόμη τα βίντεο με όλους τους ειδικούς που εμβολιαστήκαμε πρώτοι για τον Η1Ν1, νομίζω το ίδιο θα κάνω και τώρα», δήλωσε.