«Η Γερμανία έχασε τη δύναμή της» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, το οποίο εστιάζει στην εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό υπό τα νέα δεδομένα της πανδημίας. «Στην αρχή της πανδημίας η Γερμανία έμοιαζε παγκόσμιο πρότυπο. Τώρα προκαλούν έκπληξη οι εμβολιασμοί και τα τεστ κορωνοϊού, τα τεχνολογικά προβλήματα, το σκάνδαλο με τις προστατευτικές μάσκες και η υπερβολική γραφειοκρατία», παρατηρεί το ρεπορτάζ. Στη συνέχεια κάνει αναφορές στον διεθνή τύπο σκιαγραφώντας τις τάσεις: Η Wall Street Journal έγραφε ότι «Η Μέρκελ έχασε τη δύναμή της» ή η ελβετική Νeue Zürcher Zeitung σημείωνε ότι: «η ‘πρωσική στάση’ που στην αρχή της πανδημίας φάνταζε αρετή έγινε πρόβλημα, όταν έπρεπε να οργανωθούν και να διανεμηθούν τα εμβόλια».
Μεταξύ άλλων το άρθρο παρατηρεί: «Αλλά πίσω από κλειστές πόρτες και οι πολιτικοί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναρωτιούνται. Έλληνες και Ιταλοί πολιτικοί, για παράδειγμα, εκπλήσσονται για το γεγονός ότι η γερμανική εκστρατεία εμβολιασμού είναι τόσο κακά οργανωμένη – μέχρι πρότινος θαύμαζε κανείς την αποτελεσματικότητα της γερμανικής διοίκησης. Την ώρα που οι Γερμανοί αμφισβητούν την ανοιχτή γραμμή για τον κορωνοϊό (Corona-Ηotline), τα ραντεβού εμβολιασμού λειτουργούν ομαλά στην Ελλάδα» αναφέρει η Handelsblatt και σε άλλο σημείο σημειώνει: «Στο μεταξύ το όνομα του βουλευτή Γκέοργκ Νουσνλάιν δεν είναι πλέον άγνωστο στην Ελλάδα. Το χάος του εμβολιασμού, το σκάνδαλο με τις μάσκες και η συνεχής διαμάχη κυβέρνησης και κρατιδίων για το λοκντάουν είναι μόνο τρεις ψηφίδες μιας αλλαγμένης εικόνας για τη Γερμανία στην Ελλάδα. Κάποτε τύχαινε σεβασμού, αν όχι αγάπης, για την τάξη και την αποτελεσματικότητά της, σήμερα πολλοί τη θεωρούν παράδειγμα προς αποφυγή.»
«Έλλειψη υποστήριξης από το Βερολίνο»
Το ρεπορτάζ συνεχίζει παρατηρώντας ότι η αλλαγή αυτή επήλθε μόλις «οι ελληνογερμανικές σχέσεις είχαν κάπως ανακάμψει μετά τη ρήξη στα χρόνια της ευρωκρίσης, όταν τα γερμανικά ΜΜΕ έγραφαν μοχθηρά για τους ‘χρεοκοπημένους Έλληνες’. Πολλοί Έλληνες πιστεύουν ότι το Βερολίνο δεν υποστηρίζει επαρκώς τη χώρα στη διαμάχη για το φυσικό αέριο με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.» Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και μια εκτίμηση του Γιώργου Παγουλάτου, καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντή της δεξαμενής σκέψης ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος προειδοποιεί για νέα επιδείνωση των διμερών σχέσεων και περιγράφει μια καθόλου κολακευτική εικόνα της Γερμανίας: «Η Γερμανία θεωρείται μια χώρα, η οποία θέτει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα πάνω τη από της αλληλεγγύης προς άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ».
Τουρισμός στην Ελλάδα παρά τα αυξημένα κρούσματα
Mια επισκόπηση για την κατάσταση της πανδημίας στη Μαγιόρκα, την Κροατία, την Αυστρία και την Ελλάδα, αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών κάνει το Focus Online ενόψει της θερινής σεζόν. Ειδικότερα για την Ελλάδα αναφέρει:
«Όπως και στη Γερμανία, ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται στην Ελλάδα για εδώ και κάποιες εβδομάδες (…) Όσον αφορά τον εμβολιασμό, η Ελλάδα είναι μόνο μπροστά από τη Γερμανία όσον αφορά τον αριθμό των εμβολιασθέντων και με τις δύο δόσεις. Το 5,11% των Ελλήνων έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ στη Γερμανία το 4,8%. Ωστόσο στη Γερμανία το 11,1% του συνολικού πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση, σε σχέση με το 9,84% των Ελλήνων. Παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τουρίστες ξανά σύντομα. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σχεδιάζει ήδη να γίνονται κανονικά τουριστικά ταξίδια από τα μέσα Μαΐου. Σύμφωνα ωστόσο με το γερμανικό Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί περιοχή κινδύνου.»