Της Σταματίνας Σταματάκου
Ένα μικρό αδέσποτο και ταλαιπωρημένο σκυλάκι ήταν η αιτία για να αλλάξει τη ζωή της Μαρίας Παναγιά που το υιοθέτησε κι εκείνη με τη σειρά της να γράψει βιβλίο για την ιστορία της Νέρα, όπως την ονόμασε, και να αλλάξει -με αφορμή αυτό τη βιβλίο- την αντιμετώπιση των παιδιών απέναντι στα ζώα. «Η Νέρα, η τύχη κι η ζωή σαν παραμύθι» είναι ο τίτλος του βιβλίου που απευθύνεται σε παιδιά ακόμη και προσχολικής ηλικίας αλλά και πολύ μεγαλύτερα φυσικά.
Εξάλλου, όπως γνωρίζουμε η φιλοζωία είναι ζήτημα παιδείας. Το SKAI.gr μίλησε με την κηδεμόνα της Νέρας και συγγραφέως του βιβλίου που μας διηγήθηκε πώς έφτασε στην υιοθεσία της αλλά και στη δημιουργία του βιβλίου
Πότε και πώς υιοθετήσατε την Νέρα;
Υιοθέτησα τη Νέρα το 2014 από τη straycare.gr αφού είδα στο YouTube το βίντεο που σας εστειλα . Σκέφτηκα πως τα μεγαλύτερα σε ηλικία σκυλάκια υιοθετούνται πιο δύσκολα, πόσο μάλλον αυτά που δεν είναι υγιή.
Πώς αποφασίσατε να προχωρήσετε στη συγγραφή του βιβλίου για τη ζωή της Νέρα;
Από μικρή μου άρεζε να γράφω, κυρίως ποιήματα και σκέψεις, έτσι λίγους μήνες μετά την υιοθεσία άρχισα να καταγράφω τη συμπεριφορά της. Το ζωάκι είχε ανασφάλεια, φόβο και ανάγκη για απομόνωση και ησυχία. Τότε αποφάσισα πως θα έγραφα μία ιστορία βασισμένη σε ότι γνώριζα για τη Νέρα και σε ότι συμβαίνει καθημερινά σε χιλιάδες κακοποιημένα, εγκαταλελειμμένα ζώα στον κόσμο. Έτσι γεννήθηκε το παραμύθι η Νέρα, η τύχη και μία ζωή σαν παραμύθι.
Πώς είναι η ζωή σας με τη Νέρα;
Η συμβίωση με ένα ζωάκι στο σπίτι, νομίζω πως δεν περιγράφεται εύκολα. Ο λόγος που το λέω αυτό είναι πως πολλές φορές μιλάω με ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ κατοικίδιο και πραγματικά όταν τους περιγράφω τη χαρά, την αγάπη, την ευεξία, τη χαλαρότητα και τη μοναδική ενέργεια που δίνει ένα ζώο στους ανθρώπους που είναι γύρω του και στο χώρο στον οποίο διαμένει, αντιλαμβάνομαι πως δυστυχώς δεν μπορούν να με καταλάβουν.
Τι ρόλο διαδραματίζει η παιδεία που λαμβάνουμε στη συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα;
Η παιδεία που παίρνουμε από το σπίτι μας, το σχολείο μας και τον κοινωνικό μας περίγυρο, καθορίζει πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μας και το τι άνθρωποι γινόμαστε. Δυστυχώς στη χώρα μας σε αυτό το κομμάτι έχουμε πολλά κενά… και αυτό είναι ορατό σε όλες τις συμπεριφορές μας καθημερινά. Είμαστε κακοί οδηγοί και κακοί πεζοί, κακοί συνεργάτες, κακοί φίλοι, κακοί άνθρωποι… Δεν λέω, υπάρχουν εξαιρέσεις. Αλλά ας μη γελιόμαστε, ζούμε στη χώρα όπου το αυτονόητο είναι αξιέπαινο…και είναι τόσο κρίμα.
Πώς θα μπορούσε να αλλάξει η κακή μας συμπεριφορά;
Η μοναδική ελπίδα οι επόμενες γενιές να είναι καλύτεροι άνθρωποι από εμάς, είναι όλοι εμείς που αυτή τη στιγμή είμαστε ενήλικες, να πιέσουμε με όλη μας τη δύναμη προς όλες τις κατευθύνσεις να αλλάξει ριζικά η παιδεία στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε επειγόντως μάθημα διαχείρισης του περιβάλλοντος. Μάθημα αναπτυξης της ενσυναίσθησης, δηλαδή του σεβασμού και της αγάπης προς όλους και όλα, ανθρώπους, ζώα, φύση, περιβάλλον. Ένα μάθημα που να εστιάζει στην αρμονία της συνύπαρξης. Δεν χρειάζεται να είμαστε εμείς ή οι άλλοι. Μπορούμε όλοι μαζί, αρκεί να σεβόμαστε, να προστατεύουμε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον.
Ποιος είναι ο στόχος σας γράφοντας ένα τέτοιο βιβλίο;
Ο στόχος μου με το βιβλίο της Νέρας και με τις παρουσιάσεις που κάναμε προ covid είναι ένας. Να κάνω τους ανθρώπους να μπουν στη θέση του κάθε άτυχου, εγκαταλειμμένου πλάσματος που βλέπουν στην καθημερινότητα τους. Και αφού μπουν σε αυτή τη θέση να θυμούνται πως κανείς δεν επιλέγει ένα τέτοιο τρόπο ζωής, αλλά επίσης και ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα μας.
Αν επικεντρωθούμε σε όλα τα παραπάνω και τα καταφέρουμε, τότε ούτε κακοποιήσεις ανθρώπων και ζώων θα έχουμε, ούτε αδέσποτα.
Ας ενωθούμε γιατί είμαστε η φωνή τους.
Πηγή: skai.gr