Η παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναοτάκη με θέμα τις πρόσφατες απολύσεις 52 εργαζόμενων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από τις 8 δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (Κ.Κ.Π.Π.Κ.) και τα προβλήματα – ανάγκες των 8 Δομών του.
Η Επερώτηση κατατέθηκε για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο.
Αναλυτικά:
Πενήντα δύο 52 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου απολύθηκαν πρόσφατα και από τις 8 δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης (ΚΚΠΠΚ).
Οι εργαζόμενοι αυτοί, που δουλεύουν εκεί τα τελευταία 6-7 χρόνια, καλύπτουν υπαρκτές ανάγκες ζωτικής σημασίας στις σοβαρά υποστελεχωμένες δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας και θα έπρεπε να εργάζονται σε αυτό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα.
Οι απολύσεις αυτές αποτυπώνουν την απαράδεκτη πρακτική της «ανακύκλωσης της ανεργίας» που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις. Πάνω από το 35% των εργαζόμενων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ, παράλληλα με τους εργαζόμενους κάθε μορφής ελαστικών εργασιακών σχέσεων, υπάρχουν και οι εργολαβικοί (με συμβάσεις ακόμη και ενός μήνα) στην καθαριότητα και τη σίτιση, υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Την ίδια στιγμή και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις δομές του Κέντρου με το πρόγραμμα της «Κοινωφελούς Εργασίας», πετάχτηκαν στην ανεργία, με τη λήξη του συγκεκριμένου προγράμματος.
Αναδεικνύεται -και από αυτή την περίπτωση- η ευθύνη που έχουν όλα τα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κ.λπ.) που καταψήφισαν την πρόταση Νόμου του ΚΚΕ για τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου και νομιμοποιεί τις απολύσεις των συμβασιούχων. Επίσης, αναδεικνύεται η ευθύνη τους για την ανακύκλωση των ανέργων και μέσω και διαφόρων προγραμμάτων, όπως του προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας», που μετατρέπουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία σε ολιγόμηνη, κακοπληρωμένη και χωρίς δικαιώματα.
Παράλληλα, οι απολύσεις αυτές αποδεικνύουν ότι δεν λαμβάνονται υπόψη από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του οι σύνθετες ανάγκες του Κέντρου Πρόνοιας και ο σπουδαίος κοινωνικός ρόλος που επιτελεί. Αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνουν τα τραγικά κενά σε προσωπικό, σε βάρος της προστασίας – περίθαλψης των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (βαριά αναπήρους, χρόνια πάσχοντες, παιδιά χωρίς οικογένεια) και σε βάρος της θέσης των εργαζομένων στον φορέα.
Επιπλέον, πέρα από την εργασιακή ομηρία, υπάρχει και το πρόβλημα των κτιριακών υποδομών (γερασμένες, ασυντήρητες, ακατάλληλες κτιριακές υποδομές), αλλά και η ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης, προκειμένου να καλύπτονται οι συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία ! Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ στον τομέα της Πρόνοιας, που διαχρονικά χαρακτηρίζεται από την υποχρηματοδότηση στα πλαίσια της βαρβαρότητας του «κόστους» των λαϊκών αναγκών, την υποβάθμιση και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και οδηγεί τις δομές Πρόνοιας σε απαξίωση και σε πολλές περιπτώσεις στο κλείσιμο. Είναι άλλος ένας κρίκος στην πορεία συρρίκνωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών Πρόνοιας, με σκοπό την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικής δράσης και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα των κοινωνικών αναγκών.
Οι στοχεύσεις αυτές στον χώρο της Πρόνοιας αποτυπώνονται στο λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία». Πρόκειται για την ενοποίηση και εμβάθυνση όλων των αντιλαϊκών αντιαναπηρικών μέτρων που επιχειρούν εδώ και χρόνια να περάσουν όλες οι κυβερνήσεις στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας, Πρόνοιας, με μνημόνια και χωρίς μνημόνια, όπως είναι οι περικοπές θεραπειών, επιδομάτων, συντάξεων αναπηρίας, το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων και των δομών Πρόνοιας στο όνομα της δήθεν ένταξης και του αποϊδρυματισμού.
Ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση έχει και η περιφερειακή- τοπική διοίκηση που :
Δεν έχει πάρει δημόσια θέση για τις εξελίξεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες με τις απολύσεις των 52 εργαζόμενων, όπως και σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν.
Διαχρονικά δε διεκδικεί την ενίσχυση των Δημόσιων Δομών Πρόνοιας στην Κρήτη για την προστασία της ζωής των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού.
Αποδέχεται την πολιτική των κυβερνήσεων – ΕΕ, η οποία στοχεύει να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη του για Κοινωνική Πρόνοια, προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματική δράση στον χώρο της Πρόνοιας, σύμφωνα τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, με αποτέλεσμα την πραγματικότητα της δραματικής κατάστασης για τους περιθαλπόμενους και τις οικογένειές τους και την εργασιακή ομηρία του προσωπικού των Δομών.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζουμε ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων των περιθαλπόμενων στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης. Το σημερινό επίπεδο παραγωγικότητας, η εξέλιξη της επιστήμης, ο τεράστιος πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι με την εργασία τους, δεν αφήνει περιθώρια να υπάρχουν δικαιολογίες για την κατάσταση των δομών Πρόνοιας. Όμως αυτός ο πλούτος σπαταλιέται για την κερδοφορία και τον πλουτισμό μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Προκειμένου αυτοί να αβγατίζουν τα κέρδη τους, αντιμετωπίζονται ως «κόστος» οι εργαζόμενοι, τα άτομα με αναπηρία, οι χρονίως πάσχοντες και συνολικά τα ζητήματα προστασίας των ευάλωτων ομάδων.
Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η περιφερειακή αρχή, για να απαιτήσει από την κυβέρνηση :
Να μη γίνει καμία απόλυση ανεξαρτήτως σύμβασης και σχέσης εργασίας και να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι σε όλες τις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.
Μαζικές προσλήψεις, με ευθύνη του κράτους, μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την πλήρη στελέχωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης και την αναβάθμιση των υπηρεσιών των δομών του, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του, καλύπτοντας πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες των περιθαλπόμενων του.
Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξής του.
Να αναβαθμιστούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις με την ανέγερση, με ευθύνη της κυβέρνησης και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, των αναγκαίων κτιρίων με σύγχρονες υποδομές, τεχνολογικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Κανένα κλείσιμο δομής, αλλά ν’ ανοίξουν νέες με βάση τις ανάγκες για όλες τις κατηγορίες που καλύπτει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης.
Το άρθρο “Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις απολύσεις 52 εργαζομένων από το Κέντρο Κοινωνική Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.