Το Barsa – Kelmes ήταν ένα νησί στο κέντρο της Θάλασσας της Αράλης στο Καζακστάν. Έχει πάρει το όνομά του από την καζακική φράση «γη χωρίς επιστροφή» και στοιχειώνεται από μύθους για μεταφυσικά φαινόμενα. Αλλά η Αράλη στέρεψε και το Barsa Kelmes τώρα βρίσκεται στη μέση μίας ερήμου και είναι ένα από τα σπάνια φυσικά καταφύγια του πλανήτη, που βρίσκεται σε ζώνη οικολογικής καταστροφής. Ας το γνωρίσουμε.
«Όλοι μας ρωτούν γιατί ονομάζεται γη χωρίς επιστροφή. Αν ισχύει ότι βλέπουμε συχνά UFOs, αν συμβαίνουν και άλλα παράξενα πράγματα εδώ» λέει στο BBC η δήμαρχος. «Δεν αρνούμαστε τίποτα» προσθέτει.
Το νησί ανακαλύφθηκε το 1848 και 100 χρόνια αργότερα ανακηρύχθηκε περιοχή προστασίας της φύσης. Οι μύθοι για αυτό είναι δεκάδες. Ένας από αυτούς θέλει τον χρόνο να επιβραδύνεται. Υπάρχει επίσης ο θρύλος μίας οικογένειας, η οποία πήγε στο νησί και δεν επέστρεψε ποτέ. Ούτε εντοπίστηκε ποτέ ξανά. Κάποιοι θρύλοι βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Για παράδειγμα το νησί ήταν πολύ ελκυστικό για τους ψαράδες, αφού τους έδινε τη δυνατότητα για πλούσια ψαριά. Αλλά οι ακτές του ήταν πολύ απότομες, οπότε αρκετές φορές είδαν τις βάρκες τους να καταστρέφονται και ανθρώπους να πνίγονται. Έτσι πήρε την ονομασία «χωρίς επιστροφή».
Η δυσκολία πρόσβασης στο νησί το κατέστησε φυσικό παράδεισο. Μεταφέρθηκαν εκεί πολλά επαπειλούμενα είδη. Έτσι άρχισαν να το επισκέπτονται πολλοί επιστήμονες για να μελετήσουν την τοπική πανίδα και χλωρίδα. Είχαν το δικό τους μικρό αεροδρόμιο, μετερεωολογικό κέντρο και μία βιβλιοθήκη. Κάποιοι επέλεξαν να ταφούν εκεί.
Και ξαφνικά στη δεκαετία του 1960 η θάλασσα άρχισε να στερεύει. To νησί χάθηκε και το Barsa Kelmes έγινε κομμάτι μίας ερήμου- μία όαση της φύσης στο επίκεντρο μίας οικολογικής καταστροφής.
Πηγή: moneyreview