Η τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις σε Κύπρο, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία και Αυστρία.
Κύπρος
Πέντε νέα κρούσματα κορονοϊού, σε σύνολο 2.581 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (3/8), από το υπουργείο Υγείας Κύπρου.
Τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:
-1 κρούσμα προέκυψε από 11 δείγματα μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
-2 κρούσματα προέκυψαν από 1.128 δείγματα στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων. (Το ένα άτομο εντοπίστηκε από τον δειγματοληπτικό έλεγχο σε επιβάτες των κατηγοριών Α και Β).
-1 κρούσμα προέκυψε από 317 δείγματα από την επαρχία Λεμεσού, στο πλαίσιο του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 3.000 ατόμων. Και τέλος,
-1 κρούσμα προέκυψε από 120 δείγματα από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των γενικών νοσοκομείων.
Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος σε εργαζομένους, μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας και μέσω δειγμάτων, στις επαρχίες Λάρνακας, Λευκωσίας, Αμμοχώστου, καθώς και στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από προσωπικούς γιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1.155.
Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο τέσσερις ασθενείς σε καλή γενική κατάσταση.
Πορτογαλία
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου και την επιβολή του lockdown, ότι δεν κατέγραψε κανέναν θάνατο από επιπλοκές του νέου κορονοϊού, σε διάστημα 24 ωρών, αναφέροντας, επιπλέον, τον χαμηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων εδώ και σχεδόν 3 μήνες.
«Η κατάσταση υπήρξε πολύ δύσκολη, είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτό συνέβη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Σάλες, που βούρκωσε ανακοινώνοντας τα νέα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
«Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα ελπίδας στους Πορτογάλους, όμως θέλω να τους ζητήσω να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε αυτούς τους αριθμούς», επισήμανε.
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 106 σε σύγκριση με χθες Κυριακή με τις μολύνσεις να ανέρχονται πλέον σε 51.569, την ώρα που το 62% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται εντός και στα περίχωρα της Λισαβόνας.
Ο απολογισμός των νεκρών παρέμεινε αμετάβλητος, στους 1.738.
Γαλλία
Ο Γάλλος πρωθυπουργός κάλεσε σήμερα τους συμπολίτες τους και τις κρατικές υπηρεσίες να «μην εφησυχάζουν» απέναντι στην αναζωπύρωση της Covid-19, προκειμένου να αποφευχθεί μια «γενικευμένη εκ νέου επιβολή καραντίνας».
Ο Ζαν Καστέξ μίλησε στη Λιλ (βόρεια Γαλλία) όπου η χρήση μάσκας έγινε πλέον υποχρεωτική σε ορισμένους «δημόσιους ανοικτούς χώρους» όπως και αλλού και στη χώρα. «Ο ιός δεν είναι σε διακοπές, ούτε και εμείς», δήλωσε.
«Πρέπει να προστατευτούμε απέναντι στον ιό, κυρίως χωρίς να σταματήσουμε την οικονομική ζωή και την κοινωνική ζωή, δηλαδή να αποφύγουμε την προοπτική μιας γενικευμένης εκ νέου επιβολής καραντίνας», είπε ο Καστέξ.
Σε ορισμένες γαλλικές περιοχές «παρατηρούμε μια αύξηση στα δεδομένα της επιδημίας που πρέπει να μας κάνουν να είμαστε πιο προσεκτικοί από ποτέ, αλλά έτσι είναι τα πράγματα», επέμεινε ο Καστέξ, ο οποίος δεν απάντησε σε καμία ερώτηση. Εμφανίστηκε ικανοποιημένος που 14.000 τεστ έχουν ήδη διενεργηθεί στη μητρόπολη της Λιλ, που βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19.
«Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, να πάμε σε μέρη, όπου μπορεί να επανεμφανιστούν εστίες», προειδοποίησε, ωστόσο. «Καλώ όλους τους Γάλλους να παραμείνουν σε ιδιαίτερη επαγρύπνηση διότι η μάχη απέναντι στον ιό εξαρτάται σίγουρα από το κράτος, από τις τοπικές κοινότητες, τους θεσμούς, αλλά σίγουρα και από τον καθένα από εμάς», πρόσθεσε ο Καστέξ.
Οι γαλλικές πόλεις Μπιαρίτς, Μπαγιόν, Σεν-Μαλό, Λε Τουκέ, Ορλεάνη και η Νίκαια έχουν επιβάλει τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, στο κέντρο των πόλεων ή τις αγορές.
Από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού, 30.265 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Αυστρία
Ως «μεμονωμένο γεγονός» αξιολογείται, τουλάχιστον προς το παρόν, η μία περίπτωση κορονοϊού στην ομοσπονδιακή καγκελαρία στη Βιέννη, της οποίας οι υπηρεσίες λειτούργησαν εκ νέου σήμερα, ωστόσο με κάποιους περιορισμούς, καθώς σήμερα εργάστηκαν μόνον εκείνοι οι υπάλληλοι οι οποίοι δεν βρίσκονταν στα γραφεία τους την περασμένη εβδομάδα.
Το υπόλοιπο προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι προς το παρόν, παρόλο που τα τεστ ήταν όλα αρνητικά και μόνον τα δύο πρόσωπα που μοιράστηκαν το γραφείο με τον μολυσμένο συνεργάτη, βρίσκονται στην καραντίνα.
Ο ίδιος ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δεν θα βρεθεί μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις ημέρες στην καγκελαρία και μεθαύριο, Τετάρτη, πρόκειται να υποβληθεί – όπως και οι υπόλοιποι απασχολούμενοι εκεί – σε ένα ακόμη τεστ για κορονοϊό.
Ο συνεργάτης της καγκελαρίας, ο οποίος, έπειτα από την εμφάνιση συμπτωμάτων, είχε υποβληθεί σε ιδιωτικό τεστ με θετική έκβαση, δεν έχει να κάνει με τον Αυστριακό καγκελάριο, καθώς εκτελεί κυρίως γραμματειακή εργασία, όπως δεν έχει να κάνει και με τις δύο υπουργούς της καγκελαρίας, Καρολίνε Έντσταντλερ και Σουζάνε Ράαμπ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, μικρή αύξηση, κατά 20 νέες περιπτώσεις μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο εμφανίζει ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορονοϊό σε νοσοκομεία, που ανέρχονταν σήμερα στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) σε 113, και απ’ αυτούς οι 21 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες κατά τις οποίες η αύξηση των κρουσμάτων ήταν τριψήφια- έχοντας μάλιστα πλησιάσει και τα 200- τις τελευταίες 24 ώρες ήταν μόνο διψήφια, και συγκεκριμένα 77 νέα κρούσματα.
Συνολικά έχουν καταγραφεί έως σήμερα 21.333 επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορονοϊού στην Αυστρία, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 700 και έχουν διενεργηθεί 910.437 διαγνωστικά τεστ.
Γερμανία
«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ «τις εικόνες που είδαμε το Σαββατοκύριακο», αναφερόμενη στις διαδηλώσεις αρνητών του κορονοϊού, οι οποίοι δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες και δεν τηρούσαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, θεωρώντας την πανδημία ως «την μεγαλύτερη θεωρία συνωμοσίας».
«Η συμπεριφορά πολλών διαδηλωτών δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο και αποτελεί εκμετάλλευση του υψηλού αγαθού της ελευθερίας στη διαμαρτυρία», τόνισε η κυρία Ντέμερ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν επρόκειτο μόνο για «σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής», αλλά και για «δηλώσεις περιφρονητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», ενώ, όπως είπε, εμποδίστηκε και το έργο του Τύπου. Όσοι συμμετείχαν, συνέχισε η κυρία Ντέμερ, «πρέπει επίσης να αναρωτηθούν τι σημαίνει να διαδηλώνουν δίπλα- δίπλα με ανθρώπους οι οποίοι πρεσβεύουν δεξιές ιδεολογίες και θεωρίες συνωμοσίας». Είναι ασφαλώς ένα πράγμα να θέτει κανείς τον εαυτό του σε κίνδυνο, «αλλά είναι απαράδεκτο οι διαδηλωτές να μην έχουν επίγνωση της ευθύνης τους απέναντι στους άλλους, οι οποίοι ενδεχομένως είναι πιο αδύναμοι στην κοινωνία ή να τους αγνοούν συνειδητά και να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο», προσέθεσε.
Στις διαδηλώσεις περίπου 20.000 ατόμων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Βερολίνο κατά των μέτρων αποτροπής εξάπλωσης του κορονοϊού και η οποία τελικά διαλύθηκε από την Αστυνομία, αναφέρθηκε σήμερα και ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ζήτησε από τους πολίτες να μην φέρονται επιπόλαια σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό και να μην θέτουν σε κίνδυνο τις μέχρι τώρα επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στη μάχη κατά της πανδημίας. Απευθυνόμενος σε όσους παραβιάζουν τους κανονισμούς, ο Γερμανός Πρόεδρος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ανευθυνότητα κάποιων λίγων αποτελεί κίνδυνο για όλους μας. Εάν τώρα δεν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολλών. Και θέτουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη της κοινωνίας μας, της οικονομίας μας, της πολιτιστικής μας ζωής».
«Η ελευθερία της διαμαρτυρίας αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό υψηλό αγαθό», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ στην Sueddeutsche Zeitung, διευκρινίζοντας όμως και εκείνη ότι δεν έχει «καμία κατανόηση» για διαδηλωτές οι οποίοι «περιφρονούν αυτάρεσκα το γεγονός ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες προκειμένου να μην θέσουμε άλλους σε κίνδυνο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ