Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τον πρωτογενή τομέα παρουσίασε στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου από την ΔΕΘ ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της Τηλεόρασης CRETA και του Creta24.gr Σωτήρη Μεταξά.
«Κ. Πρόεδρε ο πρωτογενής τομέας έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες και ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης ζητάει την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης για να αποτελέσει ξανά ο αγροτικός τομέας έναν πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας. Όμως της ίδια ώρα το υπέρογκο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα, οι ελλείψεις σε εργάτες γης και άλλα προβλήματα δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια για τους παραγωγούς. Έχετε συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης, ενίσχυσης και ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα κα της μετεξέλιξής του σε ένα ισχυρό αναπτυξιακό πόλο της ελληνικής οικονομίας;», ήταν η ερώτηση που απηύθυνε στον Νίκο Ανδρουλάκη ο Σωτήρης Μεταξάς.
Ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος τόνισε πως συζήτησε με τους ίδιους τους αγρότες τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μεσαρά, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ενεργειακό κόστος στην αύξηση του οποίου οφείλεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους παραγωγής αναλύοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την μείωσή του.
«Καταρχάς για το ενεργειακό εμείς λέμε να υπάρξει επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμων με βάση την κατανάλωση κάθε εκμετάλλευσης, έχουμε πει για την ανάγκη να καλυφθεί ένα μέρος των εφοδίων και των ζωοτροφών -η κυβέρνηση έδωσε πολύ λίγα την προηγούμενη εβδομάδα- και έχω πει πολλές φορές για αυτό το θέμα ότι δεν μπορεί τα θέματα των ενεργειακών κοινοτήτων να μην αφορούν κυρίως τον πρωτογενή τομέα, αγρότες, κτηνοτρόφους, συνεταιρισμούς, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να γνωρίζουν εκ των προτέρων το κόστος της ενέργειας άρα και το κόστος παραγωγής τους μακροπρόθεσμα. Άρα πρέπει στην προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων να μπουν οι συνεταιρισμοί για να υπάρχει μια διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.
Αναφορικά με το «καυτό» ζήτημα της έλλειψης εργατών γης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε πως πρέπει να χαραχθεί μια μακροπρόθεσμη πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Είπα και στην ομιλία μου για το μεγάλο ζήτημα με τους εργάτες γης. Φέτος θα υπάρξει το φαινόμενο να σαπίσουν οι καρποί στα δέντρα, από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού συλλογής. Έχουμε μιλήσει για τη ρύθμιση της νόμιμης διαμονής, που αποτελεί κομβικό ζήτημα στην επίλυση αυτού του ζητήματος και βέβαια πρέπει να υπάρξει μια μακροπρόθεσμη πολιτική, να παρθούν πρωτοβουλίες που θα αφορά στα ζητήματα του μεταναστευτικού των οικονομικών μεταναστών και πώς μπορούμε μέσα από διάφορες παραμέτρους να αξιοποιήσουμε αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο στην ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της μεταποίησης», σημείωσε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε επίσης την ανάγκη έργων για τους υδάτινους πόρους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Όσο περνούν τα χρόνια η κλιματική αλλαγή θα περιορίζει την πρόσβαση σε υδάτινους πόρους και θα δημιουργήσει συνθήκες νέας υπονόμευσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Δεν το συζητάμε, λες και η χώρα δεν βρίσκεται στη Μεσόγειο. Η χώρα είναι στην πρώτη ζώνη κινδύνου των ευρωπαϊκών κρατών που αφορά την κλιματική αλλαγή και που θα πλήξει τους υδάτινους πόρους, για αυτό πρέπει να υπάρξουν έργα, άμεσα, που θα θωρακίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος και σε αυτό τον τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος και ειδικότερα για την Κρήτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνισε την ανάγκη διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα. «Η Κρήτη είναι ναυαρχίδα του τουρισμού, με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Έχει γίνει μία μελέτη για να δούμε στην Κρήτη πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους γεύονται τοπικό κρασί, τοπικά προϊόντα, μεταποιημένα η μη; Γιατί δεν ακολουθούμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, όπου από τον τουρισμό δεν κερδίζουν μόνο επιχειρηματίες του τουρισμού, κερδίζει πολλαπλά όλη η οικονομία. Διότι οι άνθρωποι πάνε εκεί, γεύονται τα τοπικά τους προϊόντα, για 10-15 μέρες, και τις υπόλοιπες 350 μέρες, στις πατρίδες τους, είναι καταναλωτές αυτών των προϊόντων αυξάνοντας τις εξαγωγές. Αυτό πρέπει να είναι το όραμα ενός νέου βιώσιμου τουρισμού που δεν επενδύει μόνο στο κρεβάτι, μόνο στη σίτιση και στη στέγαση, επενδύει στην ολότητα της εθνικής οικονομίας, διότι σε άλλη περίπτωση θα έχουμε μία τεράστια επιφόρτιση του περιβάλλοντος της χώρας μας, με τεράστιο περιβαλλοντολογικό κόστος», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης τονίζοντας ότι μόνο μέσα από την προώθηση των κρητικών προϊόντων στο εξωτερικό μέσω του τουρισμού μπορεί να επιτευχθεί η αύξηση των εξαγωγών και κατ΄επέκταση η στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
«Φέτος ήταν το πρώτο καλοκαίρι που ο Έλληνας λόγω του κόστους ζωής ένιωσε ξένος στον τόπο του. Σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούμε να πάμε σε κάποια νησιά εμείς οι Έλληνες, λόγω του κόστους των διακοπών εκεί. Πρέπει λοιπόν να αλλάξει όλο το μοντέλο με συγκεκριμένες μετρήσιμους στόχους που θα αφορούν τη διασύνδεση του κλάδου του τουρισμού με τον κλάδο του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, ώστε να ανορθωθεί όλη η ελληνική οικονομία και να μη μετράμε μόνο κεφάλια ταξιδιωτών, αλλά να μετράμε ένα ποιοτικό ΑΕΠ, το οποίο θα ανοίξει πολλές και καλές θέσεις δουλειάς σε όλη την Ελλάδα», κατέληξε.
Το άρθρο “Η Τηλεόραση CRETA στη ΔΕΘ: Τι απάντησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για τον πρωτογενή τομέα“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.