Οι καπνιστές που κόβουν το παραδοσιακό τσιγάρο και γυρνούν στο ηλεκτρονικό είναι πιθανότερο να υποτροπιάσουν στη συνέχεια και να αρχίσουν να καπνίζουν ξανά, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Η έρευνα δείχνει ότι οι καπνιστές που γίνονται ατμιστές έχουν μικρότερες πιθανότητες να κόψουν με επιτυχία τελείως το παραδοσιακό τσιγάρο από ό,τι όσοι το κόβουν κατευθείαν. Επίσης, οι καπνιστές που στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αρχίσουν ξανά το τσιγάρο, σε σχέση με όσους κόβουν το τσιγάρο και στρέφονται στα πούρα ή στην πίπα.
Η διαδεδομένη αντίληψη είναι ότι όσοι καπνιστές αδυνατούν να σταματήσουν τελείως το κάπνισμα θα ωφεληθούν σε έναν βαθμό αν τουλάχιστον στραφούν πλήρως στο άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου και αυτόν με τον τρόπο δεν ξανακαπνίσουν. Όμως, η νέα έρευνα βρήκε ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου -ακόμη και σε καθημερινή χρήση- δεν βοηθά ιδιαίτερα τους ατμιστές να μείνουν απολύτως μακριά από το συμβατικό τσιγάρο. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 42% των καπνιστών που έγιναν ατμιστές δεν κάπνιζαν καθόλου τσιγάρο μετά από έναν χρόνο.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Πιρς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος χρόνου για 13.600 καπνιστές. Από αυτούς, το 9,4% έκοψαν το τσιγάρο και στη συνέχεια, από αυτούς τους πρώην καπνιστές το 63% παρέμειναν «άκαπνοι», ενώ το υπόλοιπο 37% στράφηκαν σε άλλα προϊόντα καπνού (οι περισσότεροι, το 23%, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο).
Η μελέτη εστίασε στο αν οι πρώην παραδοσιακοί καπνιστές που είχαν γίνει πια ατμιστές ή χρήστες παρεμφερών προϊόντων καπνού είχαν μεγαλύτερη ή μικρότερη πιθανότητα να «υποτροπιάσουν» και να αρχίσουν ξανά το παραδοσιακό κάπνισμα, σε σχέση με όσους είχαν κόψει τελείως το κάπνισμα και το άτμισμα.
Όπως δήλωσε ο Πιρς, «τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παράτησαν το κάπνισμα και το γύρισαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή σε άλλα προϊόντα, στην πραγματικότητα είχαν αυξημένο κατά 8,5% κίνδυνο να ξανακαπνίσουν μέσα στον επόμενο χρόνο, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν σταματήσει τη χρήση όλων των προϊόντων καπνού. Το κόψιμο είναι το σημαντικότερο πράγμα που ένας καπνιστής μπορεί να κάνει για να βελτιώσει την υγεία του, αλλά τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι η στροφή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο καθιστά λιγότερο και όχι περισσότερο πιθανό το να κάνει κάποιος πέρα, οριστικά, τα τσιγάρα».
«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει σε βάθος κατά πόσο η στροφή σε μία λιγότερο επιβλαβή πηγή νικοτίνης, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μπορεί σε βάθος χρόνου να αποτρέψει κάποιον από το να αρχίζει να καπνίζει ξανά. Αν η μεταστροφή στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν πράγματι ένας βιώσιμος τρόπος για να κόψει κανείς το κάπνισμα, τότε όσοι στρέφονταν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο θα έπρεπε να είχαν μικρότερα ποσοστά υποτροπής στο κάπνισμα τσιγάρου. Όμως, δεν βρήκαμε καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Πιρς τόνισε ότι «το κόψιμο του καπνίσματος είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος λόγω της εθιστικότητας της νικοτίνης. Η έρευνα μάς δείχνει ότι οι καπνιστές τα καταφέρνουν καλύτερα όταν κόβουν τελείως τη νικοτίνη, από ό,τι όταν στρέφονται σε μία άλλη πηγή νικοτίνης», όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου ο ένας στους τέσσερις καπνιστές στρέφεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο με την ελπίδα ότι έτσι θα βοηθηθεί να κόψει τελείως το κάπνισμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ