Της Σταματίνας Σταματάκου
Στην χώρα μας η κακοποίηση ιπποειδών είναι συνήθης, μέχρι πρότινος μάλιστα δεν ήταν παράνομη ούτε η σφαγή τους. Εικόνες με βασανισμένα γαϊδούρια στα ελληνικά νησιά έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. “Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν”, εκτός από ταινία, είναι και δυστυχώς αλήθεια, τα σκοτώνουν ακόμα και πριν γεράσουν. Τα ιπποειδή θεωρούνται από πολλούς εργαλεία αναπαραγωγής, πώλησης, κέρδους, επίδειξης και όταν είναι πλέον άχρηστα τα εγκαταλείπουν ή απλώς τα «εξαφανίζουν». Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι όμως που βρίσκονται στο πλευρό τους και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Την ώρα που σύμμαχος στις κακοποιήσεις τους γίνονται αρκετές φορές οι ίδιες οι αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες για την ευζωία τους.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ, δημιουργήθηκε πριν από πέντε χρόνια για να προστατεύσει, να περιθάλψει, να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει και κυρίως να οδηγήσει στην εφαρμογή θεσμικού και ελεγκτικού πλαισίου στην χώρα μας που θα σέβεται όλες τις κατηγορίες των ιπποειδών.
Έχει ήδη καταφέρει να περιθάλψει σε όλη την Ελλάδα τριάντα ιπποειδή, να καταθέσει εκατοντάδες καταγγελίες για εγκατάλειψη ή κακοποίηση, να διεξάγει έρευνες με αποτέλεσμα να έχει σημαντικά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του οργανωμένου παραεμπορίου, την χειρότερη μορφή κακοποίησης στην χώρα μας. Έχει σημαντική συμμετοχή σε ημερίδες της Αστυνομίας και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου με θέμα των παρουσιάσεων την «Ευζωία και κακοποίηση ιπποειδών στην Ελλάδα, τρόποι αντιμετώπισης».
Ως μέλος του Eurogroup for Animals εκπρόσωπος του σωματείου συμμετέχει σε ομάδα εργασίας που καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις διαμορφώνοντας την Κοινοτική πολιτική όσον αφορά τα ιπποειδή. Από την πρώτη ημέρα δημιουργίας του σωματείου ένα ήταν το βέβαιο: χωρίς νομοθεσία και θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει όλες τις κατηγορίες των ιπποειδών δεν θα σταματήσει το σάπιο κατεστημένο που επικρατεί.
Έχουν καταθέσει προτάσεις στις αρμόδιες αρχές οι οποίες βασίζονται στην χαρτογράφηση της κακοποίησης και την καταπολέμηση της, ώστε τα ιπποειδή να αποκτήσουν την θέση που τους αξίζει. Εκτός από το θεσμικό πλαίσιο, αναγκαίο είναι να υπάρξει ένα πρωτόκολλο ευζωίας στα πρότυπα εκείνων που προτείνονται διεθνώς από τις οργανώσεις των ιππίατρων (κτηνίατροι με εξειδίκευση στα ιπποειδή) και φορείς προστασίας ιπποειδών.
Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και η μη συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες έχουν ως αποτέλεσμα στην Ελλάδα του 2020 να μην υπάρχει ηλεκτρονική βάση δεδομένων καταγραφής των ιπποειδών.
Με αυτή την παράνομη στάση των αρχών δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί καμία κοινοτική νομοθεσία για το εμπόριο και την εκτροφή τους. Δεν γνωρίζουμε πόσα ιπποειδή υπάρχουν και πως πεθαίνουν. Το σωματείο ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ έχει καταθέσει καταγγελία και γραπτή αναφορά στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζοντας για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στην εθνική.
Μία επιτυχία που πιστώνεται στο ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ και την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία είναι το άρθρο 17 του προσφάτως ψηφισθέντα Νόμου 4711/2020 το οποίο απαγορεύει την επεξεργασία δέρματος και κρέατος ιπποειδών. Μια κίνηση που υποδέχτηκαν με μεγάλη ικανοποίηση χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα η Ιταλία στην οποία Ομοσπονδίες προστασίας ιπποειδών προσπαθούν να σταματήσουν την σφαγή τους. Ενώ τον Αύγουστο του 2018 μετά από την κατάθεση στο ΥΠΑΑΤ των προτάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ζώων για την ευζωία των ιπποειδών εργασίας, εκδόθηκε η εγκύκλιος 1837/108300/2.8.2018 για την προστασία των ιπποειδών εργασίας. Κάτι που σίγουρα δεν έλυσε το πρόβλημα αφού πρόκειται για εγκύκλιο και όχι για νομοθεσία με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Η ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων με απίστευτο πείσμα να βοηθήσουν τα ιπποειδή. Αυτή η ομάδα το 2017 βραβεύτηκε από την «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την εθελοντική της προσφορά.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει αυτά τα πλάσματα, κάτι για το οποίο θα έπρεπε να μεριμνήσει το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς τα ιπποειδή δεν πρέπει να συγκαταλέγονται στα παραγωγικά ζώα αλλά στα ζώα συντροφιάς.
Με ένα κλικ εδώ μπορείτε να προσφέρετε βοήθεια στο Ιππόθεσις.
https://gogetfunding.com/hay-shelter-funding-for-ippothesis/
Παρακάτω θα βρείτε την ιστοσελίδα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα στοιχεία επικοινωνίας του ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ.
https://el-gr.facebook.com/ippothesis/
https://twitter.com/ippothesisgr
https://www.instagram.com/ippothesis_equine_welfare/
https://www.youtube.com/channel/UCmPy727KAz7RdVMZmrDjQCQ
info.ippothesis@gmail.com & 695125056