«Τα νέα μέτρα είναι η καταστροφή των αλιέων. Θα παραδώσουμε τις άδειες να ησυχάσουμε». Με αυτά τα λόγια, ο αλιέας Γιάννης Γιαμαλάκης, περιγράφει την απόγνωση στην οποία βρίσκονται παράκτιοι αλιείς στην Κρήτη, εξαιτίας των νέων μέτρων που φαίνεται ότι σχεδιάζει η κυβέρνηση, τα οποία, σύμφωνα με τους αλιείς, θα είναι η «χαριστική βολή» για τον κλάδο.
Εκπρόσωποι παράκτιων ψαράδων, άφησαν σήμερα Τετάρτη 2 Απριλίου τα καΐκια τους και βγήκαν στους δρόμους στο κέντρο του Ηρακλείου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις, που πραγματοποιούνται σε όλα τα λιμάνια της χώρας, προκειμένου να αναδείξουν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται με την εφαρμογή του ΚΚ 1224/2009 και την Υ/Α 65/23344 /24.
Εκπρόσωποι αλιευτικών συλλόγων της Κρήτης, αντιδρούν στην τοποθέτηση ζυγαριών και μηχανισμού παρακολούθησης στα καΐκια τους, ενώ ζητούν και την επανασύσταση των ομοσπονδιών.
«Ζητάμε τη συμπαράσταση του κράτους, μας έχουν βάλει πολύ σκληρά μέτρα και περιμένουμε χειρότερα. Η αλιεία δε θα αντέξει. Από το 2011 έχουν ακυρώσει τις ομοσπονδίες και δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε. Ζητάμε την επανασύσταση των ομοσπονδιών. Θέλουν να μας βάλουν ζυγαριές. Είμαστε υποχρεωμένοι να κόβουμε δελτία, να τα μαζεύουμε έναν μήνα για να μπορέσουμε να πάμε στη δουλειά. Μας υποχρεώνουν να έχουμε ημερολόγιο, ενώ δεν απαιτείται από το νόμο. Πουλάς δηλαδή 2 κιλά ψάρια και πρέπει να κόβεις δελτίο. Δηλαδή δεν γίνεται ο παράκτιος να έχει μια βάρκα πέντε και έξι μέτρων και να είναι τελειόφοιτος πανεπιστημίου. Είμαστε ψαράδες. Δε θέλουμε ζυγαριές. Προσπαθούν να μας βάλουν μηχάνημα παρακολούθησης που το έχει η μέση αλιεία, να το βάλουμε που; Δεν γίνεται αν απαιτούν να βάλουμε μηχάνημα παρακολούθησης, να παρακολουθήσουμε τι; Που πάει η βάρκα για ψάρεμα;», ανέφερε η Κυριακή Σωμαράκη, από τον Σύλλογο Ψαράδων στον Τσούτσουρα.
«Δεν μπορούμε συνέχεια να ζυγίζουμε και να λέμε πούλησα ένα κιλό ψάρι. Κρατάμε στατιστικά μηνιαία, πάμε στο τελωνείο και τώρα θέλουν να κρατάμε κάθε μέρα στατιστικά και να κάνουμε συμπληρωματικό κάθε μήνα. Ο κλάδος μας εξαλείφεται σιγά σιγά και μάλλον αυτό επιδιώκουν», δήλωσε ο Νίκος Μανωλάκης, από τον Σύλλογο Αλιέων Αποκορώνου.
«Θα πρέπει να βοηθήσουν τους μικρούς επαγγελματίες αλιείς να επιβιώσουν. Έχω τρία μικρά παιδιά, αν δεν βγάλω το μεροκάματο πως θα ζήσουν; Πέρα από αυτό υπάρχουν πολλές ζημιές από διάφορα θαλάσσια είδη χελώνες, φώκιες, δελφίνια», ανέφερε ο Μιχάλης Σωμαράκης, επαγγελματίας αλιέας από τον Σύλλογο στον Τσούτσουρα.
«Έχουμε σοβαρά προβλήματα στον κλάδο και με την ζύγιση των ψαριών και με όλα αυτά που αντιμετωπίζουμε. Και στον Δήμο Βιάννου έχουμε πρόβλημα με το λιμάνι στο Καστρί, που είναι μπαζωμένο και δεν μπορούν να βγουν τα αλιευτικά σκάφη να βγάλουν το μεροκάματό τους», δήλωσε ο Γιώργος Μανετάκης Πρόεδρος Αλιέων Δήμου Βιάννου.
Σε ανακοίνωσή τους, αλιευτικοί σύλλογοι της Κρήτης αναφέρουν:
«Σε επικοινωνία των εκπροσώπων των παράκτιων ψαράδων που έγινε στην Κρήτη, αφού διαπιστώθηκαν:
1) Η κακή οικονομική κατάσταση του αλιευτικού κλάδου
2) Η έλλειψη Εθνικής Αλιευτικής Στρατηγικής
3)Οι αδέξιοι χειρισμοί σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο
4)Η αποποίηση ευθυνών για τα καταστροφικά αποτελέσματα από την ανύπαρκτη στρατηγική και τους αδέξιους χειρισμούς
5)Τα άδικα περιοριστικά και απαγορευτικά μέτρα που έχουν επιβάλλει και αυτά που ετοιμάζονται να επιβάλλουν στην παράκτια αλιεία μέσω της απόδοσης συνευθύνης για τις μέχρι σήμερα καταστροφικές πολιτικές στον τομέα της αλιείας
6)Η επιχειρούμενη εφαρμογή των κανονισμών 1005/2008 , 1224/2009 και 404/2011 μέσω των οποίων προσπαθούν να επιβάλλουν στα μικρά σκάφη της παράκτιας αλιείας το VMS το λεγόμενο νέο Ο.Σ.Π.Α το σύστημα μοριοδότησης την υποχρεωτική ζύγιση και την πιστοποίηση των κινητήρων των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών .
7)Η απαράδεκτη στέρηση του νόμιμου δικαιώματος της εκπροσώπησής μας μέσα από τις διατάξεις του αντιδημοκρατικού νόμου 4015/2011 με τον οποίον καταργήθηκαν οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις δευτέρου και τρίτου βαθμού, αποφασίστηκε ότι οι αλιευτικοί σύλλογοι της Κρήτης θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται στις 02/04/202 στις 11 το πρωί σε όλα τα λιμάνια της χώρας προκειμένου να αναδείξουμε τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται με την εφαρμογή του ΚΚ 1224/2009 και την Υ/Α 65/23344 /24 . Πιστεύουμε ότι με την αναπτυσσόμενη δυναμική των ψαράδων η κακή κατάσταση θα είναι αναστρέψιμη
ΕΦΟΣΟΝ :
1) Πάψουν να ισχύουν οι διατάξεις του νόμου 4015/2011 για τις αλιευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων ώστε να μπορέσουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην επανίδρυση τους .
2)Ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος με τις υφιστάμενες αλιευτικές οργανώσεις πρώτου βαθμού, ώστε αλιείς ,διοίκηση, και διαχειριστές να συμβάλλουν στην μείωση των κοινωνικών, οικονομικών , περιβαλλοντολογικών και διαχειριστικών προβλημάτων που έχουν προκύψει από την απουσία των θεσμικών οργανώσεων .
3)Οι Ε.Κ 1005/2008 , 1224/2009 και 404/2011 να παγώσουν με παρέμβαση του Υπουργού ΥΠΑΑΤ στο συμβούλιο υπουργών και να τροποποιηθούν άμεσα με βάση της ιδιαιτερότητες της χώρας μας ή να τύχουνε παρέκκλισης στη βάση των ίδιων ιδιαιτεροτήτων της αλιείας της χώρας μας που είναι μικρής δυναμικής πολυειδή, πολυσυλλεκτική και πάνω απ΄ όλα στρατηγικής σημασίας για την χώρα.
4) Να ενεργοποιηθούν τα άρθρα 61 παρ. 1και 2 και άρθ. 65 παρ. 1και 2 του ΚΚ 1224/2009 ώστε να αξιοποιηθεί η εναλλακτική λύση που δίνει ο κανονισμός.
Οι συγκεντρωμένοι παράκτιοι αλιείς ζητούν από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης την κυβέρνηση τα πολιτικά κόμματα και τις πολιτικές ομάδες του εθνικού κοινοβουλίου να ξεκινήσουν όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την επίλυση των πάρα πάνω προβλημάτων».
Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι αλιευτικοί σύλλογοι:
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου
Σύλλογος Τσούτσουρα, Σύλλογος Καστρίου, Σύλλογος Λέντα, Σύλλογος Παντάνασσας, Σύλλογος Κόκκινου Πύργου.
Στην Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου
Σύλλογος Αγίας Γαλήνης, Σύλλογος Ρεθύμνου
Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
Σύλλογος Σούδας, Σύλλογος Παλαιόχωρας , Σύλλογος Γεωργιούπολης, Σύλλογος Κισσάμου και
Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου
Σύλλογος Αγίου Νικολάου, Σύλλογος Σητείας, Σύλλογος Ιεράπετρας
Το άρθρο “Ηράκλειο | Άφησαν τα καΐκια και βγήκαν στους δρόμους οι ψαράδες – «Περιμένουμε χειρότερα και η αλιεία δε θα αντέξει»“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.