Μειωμένα κατά 3 εκ. ευρώ είναι τα έσοδα της ΔΕΥΑΗ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος Γιώργος Βουρεξάκης στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη. «Πέρσι τον Μάρτιο, ο κόσμος σοκαρίστηκε. Φέτος έχουμε λιγότερες αναλογικές εισπράξεις και το μήνα αυτό είναι ακόμη λιγότερες. Περίπου 3 εκ. ευρώ είναι τα χρήματα που προσδοκούμε να πάρουμε από τους λογαριασμούς».
Οι συνολικές οφειλές των δημοτών όλα αυτά τα χρόνια είναι περίπου 17,5 με 18 εκ. ευρώ προς τη ΔΕΥΑΗ. «Υπάρχουν κάποιοι λογαριασμοί που θα πληρωθούν αλλά είναι ένα τεράστιο νούμερο και λογικά θα πρέπει να δούμε με την πολιτεία τι θα γίνει. Κάποιος διακανονισμός, κάποιες ρυθμίσεις ώστε να εισπράξουμε τουλάχιστον κάποια χρήματα».
Μάλιστα, για να καλυφθούν οι ανάγκες, η ΔΕΥΑΗ θα πάρει δάνειο από τον Δήμο Ηρακλείου 3 εκ. ευρώ, κάτι που δεν έχει λάβει ωστόσο ακόμα έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Έχουμε ενοχλήσει πολλές φορές το Υπουργείο Εσωτερικών να εγκριθεί όμως δεν μας απάντησε ποτέ. Δεν έχει γίνει τίποτα και είναι μια δύσκολη κατάσταση» ενώ όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ είναι μια ελάφρυνση και δεν πρόκειται για κάποια επιχορήγηση. Αντιθέτως, τα χρήματα θα επιστραφούν στον Δήμο.
«Παρόλα αυτά, εμείς προχωράμε. Γίνονται όλα όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει, έχουμε τρία έργα σε εξέλιξη και την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε από το Δ.Σ. το εμβληματικό έργο με το οποίο θα “ντύσουμε” όλο το Ηράκλειο με νέο δίκτυο. Θα ξεκινήσει το ’21, έχει τρία χρόνια διάρκεια και θα αλλάξει τελείως τη μορφή του νερού στο Ηράκλειο» ανέφερε ο κ. Βουρεξάκης.
Όπως είπε σχετικά με τις οφειλές, είναι αρκετός κόσμος που θέλει να πληρώσει και ψάχνει τρόπους να το κάνει. Ωστόσο, υπάρχουν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. «Είναι λογικό να έρθει κάποιος να μου πει, ότι λόγω του κορωνοϊού έχουν να πληρώσουν 3 χρόνια στη ΔΕΥΑΗ;».
Ο κ. Βουρεξάκης ανέφερε πως δεν έγιναν αφαιρέσεις υδρομέτρων την περίοδο αυτή, όμως αν τον Ιανουάριο τα πράγματα είναι καλύτερα, θα κυνηγήσουν τους κακοπληρωτές και τα κρυμμένα ρολόγια. «Αυτά που θα κάνουμε είναι υπέρ των δημοτών. Όσο πάνε καλύτερα τα οικονομικά της ΔΕΥΑ θα μειώνεται και η τιμή του νερού. Αυτά συνδέονται».
Τα έργα δεν επηρεάζονται, όπως υπογράμμισε ο κ. Βουρεξάκης, διότι πραγματοποιούνται μέσω προγραμμάτων. Επηρεάζονται όμως μικρότερες παρεμβάσεις όπως είναι κάποιοι οικισμοί που χρειάζονται επέκταση δικτύων και δεν εντάσσονται σε προγράμματα διότι δεν το επιτρέπει η νομοθεσία. «Αν η ΔΕΥΑΗ μπορούσε, θα έκανε κάποια έργα. Πηγαίνουμε και στον Περιφερειάρχη, ο οποίος πραγματικά έχει βοηθήσει σε κάποιες περιοχές αλλά μέχρι εκεί. Κάναμε αίτημα και στο Υπουργείο και είπαμε ότι θα πρέπει να βρεθεί κάποιο πρόγραμμα διότι στο Ηράκλειο, έχουμε πολλούς οικισμούς και χρειάζονται χρήματα».
Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Βουρεξάκης, υπάρχουν χρέη από τη ΔΕΥΑΗ στη ΔΕΗ και στον ΟΑΚ και μάλιστα η ΔΕΗ έχει αυξηθεί κατά 20%, δηλαδή πρόκειται για 300.000 ευρώ το μήνα. «Είναι περίπου 7 εκ. ευρώ το χρέος στην ΔΕΗ, αλλά υπάρχουν δεκάδες ΔΕΥΑΗ στην Ελλάδα που έχουν μεγαλύτερο χρέος. Έχουμε κάνει ένα αίτημα προς την πολιτεία, να μας βάλει τουλάχιστον σαν βιομηχανικούς καταναλωτές και υπάρχει ένα πρόγραμμα στο οποίο προσπαθούμε να ενταχθούμε. Το μεγάλο χρέος όμως στη ΔΕΥΑΗ, είναι ένα δάνειο από το 1993 ύψους 18 εκ. ευρώ».