Οι αγαπημένες συνήθειες των Κρητικών, κινδυνεύουν να γίνουν… είδος πολυτελείας, καθώς δεν μένουν ανεπηρέαστες από το γενικότερο κύμα ακρίβειας και την άνοδο στις τιμές των πρώτων υλών. Η τιμή για το τυλιχτό σουβλάκι στο Ηράκλειο έχει φτάσει στα ύψη που πλησιάζει και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει τα 5 ευρώ. Κάτι που πριν από 10 χρόνια δε θα το φανταζόταν κανείς, όταν με 5 ευρώ μπορούσε να αγοράσει δύο πίτες με γύρο.
Δείτε ενδεικτικά τις τιμές σε ψητοπωλεία του Ηρακλείου:
«Το ενεργειακό κόστος, οι αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών, τα υψηλά ενοίκια αλλά και το αυξημένο μισθολογικό κόστος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εστιάτορες. Τη μία μέρα αγοράζουμε τη φέτα 13 ευρώ και μετά από 1 εβδομάδα μπορεί να την πάρουμε 15 ευρώ. Το ελαιόλαδο έχει φτάσει στον Θεό, το ψωμί έχει ανέβει και θα αυξηθεί και άλλο, το ηλιέλαιο επίσης, άρα είναι αναμενόμενο ότι κάποιοι θα προβούν σα αυξήσεις προκειμένου να μείνουν βιώσιμοι. Δυστυχώς το ίδιο ισχύει και στο σουβλάκι, όλα είναι απόρροια των ανατιμήσεων και της δυσκολίας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις οι επιχειρήσεις», εξήγησε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Μαρία Αντωνακάκη, μιλώντας στο Creta24, αναφορικά με τις αυξήσεις που καταγράφονται στις τιμές.
«Οι τιμές στα κρέατα έχουν εκτοξευτεί. Έχουν ανέβει πολύ οι ζωοτροφές. Η αύξηση στην τιμή των κρεάτων κυμαίνεται στο 20%-30%», ανέφερε ο κρεοπώλης Μανόλης Βυνιχάκης, εκφράζοντας την ελπίδα οι ανατιμήσεις να μη συνεχιστούν για να μην επηρεαστούν και οι αγορές των καταναλωτών για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ήδη, σύμφωνα με τον κ. Βυνιχάκη, οι καταναλωτές περιορίζονται στην αγορά κρέατος που αφορά στο φαγητό της ημέρας και όχι σε αγορές της εβδομάδας ή του μήνα.
Αύξηση όμως καταγράφει και η τιμή στον καφέ που ανέρχεται έως το 20%.
«Η αύξηση στον καφέ κυμαίνεται από 10% έως 20% και ένα μεγάλο ποσοστό ευθύνης της αύξησης είναι και οι ίδιοι οι παραγωγοί του καφέ και επίσης ο ειδικός φόρος που επιβαρυνόμαστε στον καφέ», ανέφερε η κ. Αντωνακάκη.
Το συνεχιζόμενο «ράλι» ανατιμήσεων ακόμα και στις πιο καθημερινές συνήθειες των καταναλωτών έχει οδηγήσει τους περισσότερους να περιορίσουν τις εξόδους σε ταβέρνες και εστιατόρια και να παραγγέλνουν φαγητό στο σπίτι, σύμφωνα με την κ. Αντωνακάκη.
«Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, που δε λέει να κοπάσει, έχει αναγκάσει τους πολίτες να περιορίσουν τις εξόδους τους σε εστιατόρια και ταβέρνες και αντιθέτως να παραγγέλνουν από το σπίτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το delivery παρουσιάζει αύξηση κατά περίπου 10% σε σχέση με το 2022, ενώ η κίνηση στα καταστήματα το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχει μειωθεί κατά 35,8%. Δυστυχώς το πρώτο πράγμα που κόβει ο κόσμος όταν ζορίζεται οικονομικά είναι η διασκέδαση».
Η κ. Αντωνακάκη ανέφερε τα αιτήματα του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης ν. Ηρακλείου:
- Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του πληθωρισμού και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος που προκαλείται κυρίως από την υπέρμετρη αύξηση των τιμών ενέργειας.
- Προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών στον μέσο όρο της ΕΕ, προσεγγίζοντας αναλογικότερα τη σχέση της φορολόγησης με το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών, καθώς και ως απάντηση α) στο κύμα ανατιμήσεων και β) στη φοροδιαφυγή και το παράνομο εμπόριο που ενισχύεται από την υψηλή φορολογία. Σήμερα, ο συντελεστής ΕΦΚ είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε. σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα
- Μείωση του ειδικού φόρου στον καφέ
- Παροχή αντισταθμιστικών μέτρων προς τις επιχειρήσεις εστίασης
- Άμεση έκδοση των προσκλήσεων για τα χρηματοδοτικά προγράμματα
Σε τοπικό επίπεδο ζητάμε την μη αύξηση των υγειονομικών τελών και την διατήρηση των τιμών ως έχουν στα τέλη κοινόχρηστων χώρων.
Το άρθρο “Ηράκλειο: Σουβλάκι σε τιμή… χρυσού – Ξεπερνάει τα πέντε ευρώ, στα ύψη και ο καφές“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.