Οδεύουμε προς το τέλος του Οκτώβρη και οι μαθητές στα σχολεία της χώρας έχουν μπει πλέον σε μια κανονικότητα. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για όλους, αφού για μια μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου σε σχολείο του Ηρακλείου, δεν έχουν εξασφαλιστεί καν τα αυτονόητα, δηλαδή η ασφάλειά της όσο βρίσκεται στον χώρο του σχολείου.
Η 13χρονη, που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των 9 μηνών, δεν έχει ακόμα τον απαραίτητο σχολικό νοσηλευτή στο πλευρό της, με την ίδια αλλά και τους γονείς της να ζουν με την καθημερινή αγωνία για το αν το παιδί θα είναι ασφαλές στο σχολείο.
Η μητέρα της 13χρονης, Μαρία Μυλωνάκη μίλησε στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη Ανδρεάκη. «10 χρόνια είμαστε αντιμέτωποι με αυτό το πρόβλημα. Κάθε χρονιά φτάνουμε τέλη Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη για να τοποθετηθεί σχολικός νοσηλευτής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο φέτος τα πράγματα για την μαθήτρια είναι ακόμα χειρότερα, αφού όπως αποκάλυψε η κα. Μυλωνάκη, ζητήθηκε από τους γονείς ή να πληρώσουν οι ίδιοι για να έχει το παιδί τους την φροντίδα που δικαιούται ή να αλλάξει σχολείο. «Να πληρώσουμε είναι ανέφικτο, όμως και το να αλλάξει σχολείο το παιδί το θεωρώ παιδαγωγικά και ηθικά απαράδεκτο», σημείωσε η μητέρα της 13χρονης.
Η ίδια εξήγησε πως για ένα παιδί που είναι στην δύσκολη φάση της εφηβείας, που ήδη επιβαρύνεται ψυχολογικά από το θέμα της υγείας της, το να αλλάξει σχολικό περιβάλλον δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο. «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα σχολείο που όλοι γνωρίζουν το θέμα της υγείας της, δεν ντρέπεται να μιλήσει γι΄αυτό και όλοι το έχουν αποδεχτεί. Και αν αλλάξει σχολείο, τι θα γίνει αν του χρόνου μας που ότι στο επόμενο γυμνάσιο που μας ζητάνε να πάει τώρα το παιδί δεν πάει σχολικός νοσηλευτής; Θα πρέπει να αλλάξει ξανά σχολείο;», αναρωτήθηκε η κα. Μυλωνάκη.
Η μητέρα της μαθήτριας, μια ημέρα μετά την απάντηση της Διεύθυνσης Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου σύμφωνα με την οποία η λύση για την 13χρονη είναι η αλλαγή σχολείου, έστειλε επιστολή προς κάθε αρμόδιο ζητώντας να εξασφαλιστεί το αυτονόητο για την κόρη της. «Δεν θα δεχτώ να αντιμετωπίζεται το παιδί μου ως παιδί δεύτερης κατηγορίας», τόνισε και σημείωσε πως το θέμα πήγε στην Βουλή από τον βουλευτή Ηρακλείου, Μανώλη Συντυχάκη.
Η απάντηση που έλαβε ο βουλευτής από την υφυπουργό Παιδείας κα. Μακρή ήταν πως ίσως υπάρξει και τρίτη φάση διορισμού νοσηλευτών στα σχολεία, είτε ότι το θέμα μπορεί να λυθεί με μία ιδιωτική σύμβαση με νοσηλευτή.
Οι γονείς της μαθήτριας βρίσκονται σε επαφή με την Ένωση Γονέων Ηρακλείου, η οποία με την σειρά της έχει επικοινωνήσει με νοσηλευτές και τονίζει πως σε αντίθεση με όσα λέγονται για ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό για τα σχολεία, έχει στη διάθεσή της έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν πως εκατοντάδες νοσηλευτές θα υπέβαλαν αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση.
«Έχω μεγαλώσει ένα παιδί με ενέσεις από την ηλικία των 9 μηνών, από τότε που δεν μπορούσε να μου πει ότι «μαμά, δεν νιώθω καλά». Θα υπερασπιστώ τα δικαιώματα του παιδιού μου μέχρι τέλους. Αυτή είναι η συμπερίληψη που έχει κάνει σημαία το υπουργείο; Το βασικότερο είναι η ζωή και η ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία», ανέφερε η κα. Μυλωνάκη ξεσπώντας: «Σε περίπτωση που το παιδί έχει μια σοβαρή κρίση υπογλυκαιμίας στο σχολείο, ποιος θα το βοηθήσει»;
Το άρθρο “Ηράκλειο: Ζητούν από μαθήτρια να αλλάξει σχολείο γιατί δεν έχουν σχολικό νοσηλευτή“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.