Ο Ιρανός πρόεδρος Ραϊσί είπε επίσης ότι η Τεχεράνη θέλει να προσαχθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη δολοφονία του διοικητή της Δύναμης Κουντς, Κασέμ Σολεϊμανί, το 2020 στο Ιράκ.
Ο σκληροπυρηνικός πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσί δήλωσε σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι η χώρα του ζητάει εγγυήσεις πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποχωρήσουν ξανά από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων.
Ο Ραϊσί, υιοθετώντας προκλητικό τόνο, είπε επίσης ότι η Τεχεράνη θέλει να προσαχθεί σε δίκη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη δολοφονία του διοικητή της Δύναμης Κουντς, του Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε το 2020 στο Ιράκ, από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο, ο Ιρανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ξανά ότι η χώρα του δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν επιδιώκει να κατασκευάσει ή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και τέτοια όπλα δεν έχουν θέσει στο δόγμα μας», τόνισε.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, που συνυπέγραψαν τη συμφωνία του 2015 μαζί με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, περιμένουν την επίσημη απάντηση της Τεχεράνης στις προϋποθέσεις που έθεσαν για να αναβιώσει η συμφωνία αυτή. Όμως ο Ιρανός πρόεδρος αμφισβήτησε την ειλικρίνεια της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. «Δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες ιστορίες του παρελθόντος, κάτι που μας κάνει να αμφισβητούμε τη δέσμευσή τους ότι θα επιστρέψουν στη συμφωνία. Μπορούμε πραγματικά να πιστέψουμε αυτή τη δέσμευση (σ.σ. των ΗΠΑ) χωρίς εγγυήσεις και διασφαλίσεις;» είπε.
Τα δικαιώματα των γυναικών
Ο Ραϊσί κατηγόρησε τη Δύση για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, τη στιγμή που στη χώρα του οργανώνονται αλλεπάλληλες διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο μιας νεαρής η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών.
«Υπάρχουν δύο μέτρα, δύο σταθμά, καθώς δίνεται προσοχή μόνο στη μία πλευρά και όχι παντού», είπε, αναφέροντας τους θανάτους αυτοχθόνων γυναικών στον Καναδά ή τις επεμβάσεις του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Η Μαχσά Αμινί συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου επειδή παραβίασε τους «ενδυματολογικούς κανόνες» και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο, αφού έπεσε σε κώμα λίγο μετά την προσαγωγή της σε αστυνομικό τμήμα. Νωρίτερα, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς απέτισε φόρο τιμής στην Αμινί, ζητώντας «να σταματήσουν οι καταχρήσεις εκ μέρους των ισχυρών, όπου και αν βρίσκονται». Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι σχολίασε εξάλλου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι οι διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο της Αμινί δείχνουν ότι «ένας άλλος δρόμος» είναι εφικτός για το Ιράν. «Οι Ιρανοί ηγέτες θα έπρεπε να παρατηρήσουν ότι οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση που πήραν. Μπορούν να ακολουθήσουν έναν άλλον δρόμο», επέμεινε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.