Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην περιοχή καθώς και σε μέρη της Ελλάδας – Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε αφού πήδηξε από ένα μπαλκόνι την ώρα του σεισμού
Ισχυρός σεισμός 6,2 βαθμών σημειώθηκε σήμερα κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε η υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (AFAD), μία από τις ισχυρότερες δονήσεις που έχουν συγκλονίσει τη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων τα τελευταία χρόνια.
Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, όπου κτίρια κουνήθηκαν, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.
Ο τηλεοπτικός σταθμός TGRT μετέδωσε ότι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε αφού πήδηξε από ένα μπαλκόνι την ώρα του σεισμού. Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης έτρεξαν έξω από τα κτίρια, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές.
Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 12:49 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ήταν στην περιοχή της Σηλυβρίας, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Το εστιακό του βάθος ήταν 6,92 χιλιόμετρα, σημείωσε η AFAD.
Η AFAD προειδοποίησε τους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν να εισέρχονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές. Σημειώνεται πως σήμερα είναι επίσημη αργία στην Τουρκία.
Είναι γύρω στα 30 – 40χλμ δυτικά της Κωνσταντινούπολης, πάνω στην ακτογραμμή, λίγο μέσα στη θάλασσα, δήλωσε στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Γεωλογίας, Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Ο ίδιος ανέφερε πως έγινε σε δύσκολο σημείο και πως αναμένεται ισχυρή ακολουθία.
Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Θράκης. Ορισμένοι κάτοικοι τόσο στην πόλη της Κομοτηνής αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, όπως επίσης και στην Ξάνθη, έλαβαν σχετική ειδοποίηση από το σύστημα της Google για τη σεισμική δόνηση.
Αρκετοί ξαφνιάστηκαν από το μήνυμα καθώς το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης απέχει πολλά χιλιόμετρα από τις εν λόγω περιοχές. Μάλιστα, στο μήνυμα δινόταν εκτίμηση για το μέγεθος του σεισμού αλλά και τις πιθανές ζημιές σε κτίρια και δρόμους.
Μήνυμα εστάλη και στους κατοίκους της Χίου καλώντας τους να είναι σε εγρήγορση και σημειώνοντας πως οι μετασεισμοί είναι συνηθισμένοι όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:
Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετά από τον ισχυρό σεισμό των 6,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησε σεισμός 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Δείτε βίντεο από τη στιγμή της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ:
[embedded content]
[embedded content]
🇹🇷🫨TERREMOTO DE MAGNITUD 6,2 SACUDIO EN ESTAMBUL
El epicentro se localizó en el Mar de Mármara.
La ciudad se sacudió notablemente, pero hasta el momento no ha habido informes de víctimas o daños. pic.twitter.com/sKHrKEmN9P
— Pedro René González h (@peregonba) April 23, 2025
🇹🇷 | URGENTE — Sismo de magnitud 6,2 sacude Estambul con epicentro en el mar de Mármara; la ciudad tembló con fuerza pero sin reportes de víctimas ni daños hasta ahora. pic.twitter.com/YZikCXe9kY
— UHN Plus (@UHN_Plus) April 23, 2025
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μία ώρα νωρίτερα, στην περιοχή καταγράφηκε σεισμική δόνηση 3.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και συγκεκριμένα γύρω στις 12:13 το μεσημέρι στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων καταστάσεων (AFAD), το επίκεντρο του συγκεκριμένου σεισμού εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο σε απόσταση 25,54 χλμ. νότια της Σηλυβρίας, προάστιο που βρίσκεται στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 6,99 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σηλυβρία και σε ορισμένες περιοχές στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης.
[embedded content]
Δύσκολο να ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, δεν επηρεάζεται ο ελλαδικός χώρος, λέει ο Παπαζάχος
Σχετικά περιορισμένες εκτιμάται ότι θα είναι οι επιπτώσεις του σεισμού των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι δυτικά της Κωνσταντινούπολης.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός σημειώθηκε σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν έχει αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες δυτικά από την Κωνσταντινούπολη».
Η δυσκολία, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, έγκειται στο να εκτιμηθεί, αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. «Η περιοχή φιλοξενεί πολύ μεγάλα ρήγματα, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία», ανέφερε.
Ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε, πάντως, ότι τέτοιου μεγέθους σεισμοί δεν είναι ικανοί να επηρεάσουν ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, σημειώνοντας ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Θράκη σε χαμηλές εντάσεις.
[embedded content]
Πηγή: skai.gr