Ενώπιον της 3ης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στο πλαίσιο της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Θέσπιση προδιαγραφών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, περιβαλλοντική κατάταξη καταλυμάτων, απλούστευση διαδικασίας ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων και ειδικότερες διατάξεις ελέγχου και ενίσχυσης πλαισίου τουριστικών υποδομών» τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη.
Ξεκινώντας την ομιλία της, ανέφερε: «Το παρόν νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού υπόσχεται πολλά, αλλά και τίποτα ταυτόχρονα, πολλά σε τίτλους, αλλά τίποτα να διαβουλευθούμε, να αξιολογήσουμε, να βελτιώσουμε».
Η Βουλευτής υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα και έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, τονίζοντας: «Όταν εξετάζουμε ένα νομοσχέδιο οφείλουμε αρχικά να αναλύσουμε την πρόθεση του νομοθέτη, την αναγκαιότητα που το γεννά και την επίδρασή του στην κοινωνία. Δυστυχώς, εδώ είναι που εντοπίζουμε τα κοινά σημεία της κακής νομοθέτησης της κυβέρνησης, που είναι η αποσπασματικότητα, η έλλειψη ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού και η έλλειψη ενεργητικής διαβούλευσης με όλους τους παραγωγικούς και ενδιαφερόμενους φορείς».
Αναφερόμενη στις προτεινόμενες διατάξεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση, σημείωσε: «Το νομοσχέδιό σας περιορίζεται σε επιφανειακές ρυθμίσεις αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση και δεν δίνει απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα και ζητήματα. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει πλήρης απουσία στρατηγικής, ενώ εστιάζετε μόνο στην είσπραξη φορολογικών εσόδων, χωρίς να διασφαλίζεται ο ανταγωνισμός ή η προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Ειδική αναφορά έκανε στην αναδρομική ισχύ που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας την αδικία που αυτή προκαλεί: «Αυτή η διάταξη καταπατά την ασφάλεια δικαίου χιλιάδων ανθρώπων, που με κόπο επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους για να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον εισόδημα. Πρόκειται για ιδιοκτήτες, που λειτούργησαν με καλή πίστη, τηρώντας τη νομοθεσία και χωρίς να ζημιώνουν το Δημόσιο. Και τώρα τους λέτε ξαφνικά ότι οι επενδύσεις τους δεν έχουν καμία αξία. Είναι αυτό δίκαιο;».
Η κ. Σπυριδάκη κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την αναδρομικότητα από τη διάταξη και να δώσει στους ιδιοκτήτες τη δυνατότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Αναφορικά με την περιβαλλοντική κατάταξη καταλυμάτων, τόνισε την έλλειψη συγκεκριμένων κριτηρίων, δηλώνοντας: «Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε την πολιτική σας για τη βιωσιμότητα, όταν δεν μας παρουσιάζετε ούτε το όραμά σας ούτε τα μέσα με τα οποία θα γίνει η επίτευξή του;».
Σχετικά με την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης τουριστικών επιχειρήσεων, ανέφερε: «Ως ΠΑΣΟΚ ήμασταν και είμαστε πάντα υπέρ της ψηφιακής μετάβασης και της απλοποίησης. Αλλά ποτέ εις βάρος των πολιτών, του επιχειρηματία, του καταναλωτή, της ποιότητας και της ασφάλειας».
Η Βουλευτής εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την υποστελέχωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού και την αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών: «Πώς ακριβώς θα γίνει έλεγχος, όταν η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού θέτει τέσσερα άτομα στην Κρήτη και δύο στις Κυκλάδες; Θα στελεχώσετε τις υπηρεσίες ή μήπως έχετε επενδύσει στην υποστελέχωση;».
Η Βουλευτής αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εποχικής μίσθωσης δωματίων προσωπικού σε ξενοδοχεία, τονίζοντας την προβληματική φύση της πρότασης: «Πώς μπορεί να θεωρούμε ότι λύνουμε το ζήτημα με το να μπορεί να εξυπηρετηθεί ένας μόνιμος υπάλληλος εποχικά μέσω της μίσθωσης δωματίων προσωπικού σε ξενοδοχεία; Και όταν έρθει η στιγμή τα ξενοδοχεία να λειτουργήσουν, τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι, θα τους βγάλουμε στον δρόμο;».
Υπογράμμισε την ανάγκη για ρεαλιστική κοινωνική πολιτική: «Αν πραγματικά θέλουμε να μιλάμε για κοινωνική πολιτική και στήριξη των εργαζομένων, εάν θέλαμε πραγματικά να μιλάμε για επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, τότε θα προχωρούσαμε σε ουσιαστικές και ριζοσπαστικές λύσεις, όπως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για την παραγωγή κοινωνικής κατοικίας […] η μεταφορά κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία προσιτών κατοικιών και […] η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων επιδότησης ενοικίου […] Όταν το κόστος αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα απαιτεί 19 χρόνια εργασίας, δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη πολιτική για τη στέγαση».
Κλείνοντας, η κα Σπυριδάκη κάλεσε την Κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις ανησυχίες της κοινωνίας και να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας: «Αν το νομοσχέδιο αυτό είναι ο κυβερνητικός ορισμός για τη βιωσιμότητα, δυστυχώς, οι ελλείψεις είναι φανερές […] Οι πολίτες, οι επαγγελματίες του τουρισμού, οι τοπικές κοινωνίες, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, αξίζουν περισσότερα από αποσπασματικές διατάξεις και ημίμετρα».
Το άρθρο “Κ. Σπυριδάκη: «Οι πολίτες, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του τουρισμού, οι τοπικές κοινωνίες, αξίζουν περισσότερα από αποσπασματικές διατάξεις και ημίμετρα»“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.