Υπό το φόβο του δάκου και προκειμένου να προλάβουν τις καλές τιμές, κάποιοι βιάστηκαν να μαζέψουν τις ελιές, με αποτέλεσμα να χάσουν λάδι, καθώς όπως ανέφερε ενδεικτικά στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων κι Επιχειρήσεων Ελλάδος, Μιχάλης Καμπιτάκης, 8 με 10 κιλά καρπού, αντιστοιχούσαν σε 1 κιλό λάδι. «Τις τελευταίες ημέρες βελτιώνεται η κατάσταση κι έτσι πλέον 1 κιλό ελαιόλαδο μπορεί να βγει από 5-7 κιλά καρπό».
Ο κ. Καμπιτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι οι καλές τιμές στο ελαιόλαδο θα διατηρηθούν, βασιζόμενος στη μείωση της παραγωγής κατά το ήμισυ φέτος στην Ισπανία. «Η παραγωγή στην Ισπανία από 1,5-1,7 εκ. τόνους, πρόκειται να πέσει σε 700.000-800.000, λόγω ξηρασίας και κάποιων άλλων ζημιών. Άρα η έλλειψη θα οδηγήσει σε άνοδο της τιμής του προϊόντος».
Αν και φέτος εν αντιθέσει με πέρυσι, οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την επιβίωση του δάκου και παρά το γεγονός ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί μπόρεσαν να γίνουν μόνο με ένα φυτοφάρμακο, ο κ. Καμπιτάκης έκανε λόγο για μια πολύ καλή ελαιοκομική χρονιά που αναμένεται να συνδυάσει την ποσότητα με την ποιότητα και την καλή τιμή.
Το ερώτημα όμως που απασχολεί πολλούς παραγωγούς είναι ποια χέρια θα τις μαζέψουν, ελλείψει εργατών γης τα τελευταία χρόνια. «Όχι μόνο δεν ήρθαν νέα άτομα, αλλά έφυγαν κι αρκετοί από αυτούς που είχαμε, αφού εκμεταλλεύτηκαν τις ευνοϊκές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ιταλία, όπου μπορούν να εργαστούν νόμιμα για όσο διάστημα επιθυμούν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμπιτάκης, για να προσθέσει με απογοήτευση, πως όλες οι προτάσεις που έχουν γίνει για να λυθεί το ζήτημα, έχουν «πέσει στο κενό».
«Έγινε μια προσπάθεια από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου να ξεκινήσει η χορήγηση επιδόματος εργασίας σε άτομα από όλη την Ελλάδα που θα επιθυμούσαν να έρθουν για να εργαστούν στις ελιές, διότι διαφορετικά δεν τους συμφέρει, ωστόσο δεν κατάφερε να προχωρήσει. Επίσης, εδώ και καιρό έχουμε ζητήσει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και μέσα από διακρατικές συμφωνίες να έρχεται εργατικό δυναμικό, αλλά ούτε αυτό έγινε πότε» σημείωσε.
Μάλιστα, ο μικρός αριθμός εργατών γης έχει οδηγήσει σε αύξηση του μεροκάματου, με τον κ. Καμπιτάκη να κάνει λόγο για 40-50 ευρώ, όταν πριν η αμοιβή κυμαινόταν μεταξύ 25 και 40 ευρώ. «Όταν το τσουβάλι το λίπασμα κάνει 50 ευρώ και το πετρέλαιο 2-2,20 ευρώ, στην τσέπη του παραγωγού δε μένει ούτε 20 ευρώ μεροκάματο. Γι’ αυτό και βγήκαν από νωρίς οι οικογένειες στα χωράφια, ώστε να προλάβουν να συλλέξουν τον καρπό».
Το άρθρο “Καμπιτάκης για ελαιοσυγκομιδή: «Ποσότητα, ποιότητα και καλή τιμή» – Οι εξελίξεις στην Ισπανία“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.