Προβληματισμό προκαλούν οι αναφορές πως η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεται να επαναφέρει την πρακτική χρήσης των πειραματόζωων, επιτρέποντας τη δοκιμή συστατικών που θα χρησιμοποιηθούν στα καλλυντικά, σε ζώα.
Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του Politico, η οργάνωση κατά της βίας σε βάρος των ζώων “Cruelty Free International (CFI)” τονίζει πως η χρήση ζώων για δοκιμές ουσιών που χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στα καλλυντικά, είχε απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1998, αλλά τώρα η αρμόδια κρατική υπηρεσία λέει ότι έχει «αναθεωρήσει την πολιτική» της.
Αναλυτικότερα, κατά το έτος εκείνο, η τότε εργατική κυβέρνηση απαγόρευσε τη δοκιμή καλλυντικών τελικών προϊόντων και συστατικών σε ζώα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρόνια πριν από την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δοκιμές σε ζώα για συστατικά καλλυντικών που εισήχθη το 2009, ανεξάρτητα από το αν υπήρχαν μη ζωικές εναλλακτικές λύσεις.
Σε επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών προς τη φιλανθρωπική οργάνωση Cruelty Free International (CFI), που έλαβε για πρώτη φορά η εφημερίδα Guardian, αξιωματούχοι λένε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ευθυγραμμιστεί με απόφαση του Συμβουλίου Προσφυγών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών (ECHA), το οποίο αναφέρει ότι τα συστατικά πρέπει να δοκιμάζονται σε ζώα προτού να χρησιμοποιηθούν από τον άνθρωπο, προκειμένου να είναι απολύτως βέβαιο πως είναι ασφαλή.
Η απόφαση του ECHA, που πάρθηκε τον Αύγουστο του 2020, αφορά την γερμανική αρωματοποιία Symrise και αναφέρει ότι οι κανονισμοί της ΕΕ για τις δοκιμές σε ζώα δεν εμποδίζουν την ανάγκη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα.
Η αρμόδια υπηρεσία στη Βρετανία επιμένει πως οι νόμοι της χώρας δεν έχουν αλλάξει αφορά ειδικά την προαναφερθείσα εταιρεία, αλλά φιλοζωικές οργανώσεις προειδοποιούν πως η αποδοχή της απόφασης της ECHA θα οδηγούσε σε διεύρυνση των δοκιμών σε ζώα.
«Η απόφαση τινάζει στον αέρα την μακροχρόνια στάση του Ηνωμένου Βασιλείου για απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα για καλλυντικά, και γελοιοποιεί την προσπάθεια της χώρας να βρεθεί στην αιχμή της έρευνας και της καινοτομίας, με το να βασιστεί ξανά σε βίαια και αδικαιολόγητα τεστ που έχουν να γίνουν περίπου μισό αιώνα», δηλώνει στον Guardian η διευθύντρια της CFI, Δρ. Κέιτι Τέιλορ.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης αποκρίθηκε πως δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στη νομοθεσία και ότι προς το παρόν η απαγόρευση δοκιμών σε πειραματόζωα για «ολοκληρωμένα καλλυντικά προϊόντα» παραμένει σε ισχύ.
Συγκεκριμένα εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη νομοθεσία μας και η απαγόρευση της χρήσης ζώων για τον έλεγχο τελικών καλλυντικών προϊόντων παραμένει σε ισχύ.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου για την προστασία του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των εργαζομένων, μπορούν να επιτρέπονται δοκιμές σε ζώα, όπου απαιτείται από τις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές, σε συστατικά μίας ή πολλαπλής χρήσης. Ωστόσο, τέτοιες δοκιμές μπορούν να διεξαχθούν μόνο όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για ζώα ».
Πηγή: POLITICO