Στο ενδεχόμενο ενός «υποχρεωτικού» εμβολιασμού σε γιατρούς και νοσηλευτές, αναφέρθηκε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, o καθηγητής ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ταρλάτζης.
Όπως εξήγησε ο κ. Ταρλάτζης, είναι πλέον γεγονός ότι έχει υπάρξει διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού, τόσο σε νοσοκομεία, όσο και σε δομές φιλοξενίας ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εξαιτίας υγειονομικών που είχαν πει «όχι» στον εμβολιασμό.
«Βιώνουμε έκτακτες συνθήκες, άρα χρειαζόμαστε και έκτακτα μέτρα, προκειμένου να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους ασθενείς μας», ανέφερε ο κ. Ταρλάτζης, για να προσθέσει ότι «θα μπορούσαμε για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία να τίθενται εκτός υπηρεσίας όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, να μπαίνουν δηλαδή σε αναστολή».
Ο καθηγητής ιατρικής εξήγησε ότι η ενδεχόμενη απομάκρυνση των υγειονομικών που αρνούνται να εμβολιαστούν, δεν αφορά σε πράξη «τιμωρίας», αλλά αντιθέτως σε «μέτρο δημόσιας υγείας».
«Ένα άλλο ενδεχόμενο θα ήταν να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες, όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, αλλά αυτό είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί, ειδικά στα νοσοκομεία της χώρας», συνέχισε ο ίδιος.
Σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, ο κ. Ταρλάτζης ανέφερε ότι η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και χαρακτηρίζεται από «άψογη οργάνωση».
«Το σύστημα με τα sms και τα barcodes είναι εξαιρετικό. Βέβαια δεν είμαι ικανοποιημένος από το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, αλλά προς το παρόν δεν μας δημιουργεί πρόβλημα γιατί ούτω ή άλλως λαμβάνουμε λίγες δόσεις εμβολίων. Όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν, μέχρι στιγμής εξυπηρετούνται άψογα», συμπλήρωσε ο κ. Ταρλάτζης.