Σε δύο κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2021 στους κτηνοτρόφους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και για την αύξηση των πιστώσεων στο πρόγραμμα «Νέων Γεωργών» στην Περιφέρεια Κρήτης προχώρησε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης στοχευμένων αποφάσεων, στο πλαίσιο της πολιτικής ουσιαστικής και πολύπλευρης στήριξης του πρωτογενή τομέα, που εφαρμόζει έμπρακτα και σε σταθερή βάση η σημερινή κυβέρνηση.
Μόλις τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας μας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), μια σημαντική επιτυχία που επισφραγίζει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με προσωπική του παρέμβαση διασφάλισε τους πόρους ύψους 19,3 δισ. ευρώ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.
Αναφορικά με το πρώτο ζήτημα, στην ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, ο κ. Διγαλάκης επισημαίνει ότι με βάση εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι κτηνοτρόφοι που θα δήλωναν – ψηφιοποιούσαν το ιδιωτικό ή μισθωμένο αγροτεμάχιό τους εντός των περιοχών στις οποίες έγινε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις Κατανομές Βοσκοτόπων κατά τα έτη 2016-2020, έπρεπε να υποβάλλουν προκαθορισμένα δικαιολογητικά μαζί με την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2021.
Ο κ. Διγαλάκης τονίζει ότι τα δικαιολογητικά αυτά δεν ήταν δυνατόν να προσκομιστούν από αρκετούς κτηνοτρόφους σε περιοχές όπως η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, καθώς δεν είχε γίνει προανάρτηση των χαρτών του Κτηματολογίου κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να προσκομίσουν συμβολαιογραφικές πράξεις, δικαστικές αποφάσεις ή αποφάσεις Δασαρχείου ή άλλης Αρχής, λόγω ειδικού καθεστώτος που εδράζεται σε ιστορικούς λόγους.
Ο Χανιώτης Βουλευτής τονίζει ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετοί κτηνοτρόφοι στην Π.Ε. Χανίων δεν δήλωσαν τις εκτάσεις αυτές κατά την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2021, αλλά αιτήθηκαν κατανομή δημόσιου βοσκότοπου (Τεχνική Λύση), δυνατότητα που παρείχε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ήταν σε εφαρμογή κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Όμως, στη συνέχεια, οι νεοεισερχόμενοι, μετά το 2016, κτηνοτρόφοι απώλεσαν αναδρομικά με απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης του 2021, τη δυνατότητα κατανομής δημόσιου βοσκοτόπου και επομένως καταβολής ενιαίας ενίσχυσης, τονίζει ο κ. Διγαλάκης, ο οποίος ζητά από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη λήψη μέτρων από το Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, «προκειμένου να αποκατασταθεί η άνιση μεταχείριση των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Χανίων σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας».
Παράλληλα, ζητά να καταβληθούν οι ενιαίες ενισχύσεις του έτους 2021 για τις προαναφερθείσες κατηγορίες κτηνοτρόφων εντός του 2022, καθώς οι κτηνοτρόφοι της Π.Ε. Χανίων, αλλά και της Κρήτης γενικότερα, αντιμετωπίζουν, εν μέσω της διεθνούς κρίσης, συνθήκες πολύ χειρότερες από αυτές των συναδέλφων τους της ηπειρωτικής χώρας, με χαμηλότερες τιμές των προϊόντων τους και υψηλότερες τιμές ζωοτροφών και καυσίμων.
Για το δεύτερο ζήτημα, ο κ. Διγαλάκης υπογραμμίζει ότι εκδηλώθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από νέους για ένταξη στο υπομέτρο 6.1, «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, με αποτέλεσμα η Κρήτη, με 1.692 δικαιούχους και 765 επιλαχόντες, να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιλαχόντων από όλες τις περιφέρειες. Το ενδιαφέρον αυτό οφείλεται στα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κρήτης στον αγροτικό τομέα, τα οποία επισημαίνει ο Χανιώτης Βουλευτής στην παρέμβασή του.
Όπως τονίζει ο κ. Διγαλάκης, ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, υπάρχουν 277 δικαιούχοι και 165 επιλαχόντες. Ως αποτέλεσμα, η βαθμολογία κάτω από την οποία είναι κάποιος επιλαχών στην Περιφέρεια Κρήτης είναι 74 μόρια, σημαντικά μεγαλύτερη από άλλες περιφέρειες της χώρας, όπως για παράδειγμα στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο, όπου με 67 και με 46 μόρια, αντίστοιχα, υπήρχαν περιπτώσεις αιτήσεων οι οποίες εντάχθηκαν στους πίνακες δικαιούχων.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Χανιώτης Βουλευτής ζητά από Υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα αύξησης της πίστωσης, ύψους 66.103.000 ευρώ, η οποία εκχωρήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να συμπεριληφθούν στο υπομέτρο 6.1 και όλοι οι επιλαχόντες ή τουλάχιστον τόσοι ώστε η βάση των επιλαχόντων να είναι ίδια με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, ο κ. Διγαλάκης ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δώσει τη δυνατότητα στους επιλαχόντες, οι οποίοι δεν θα χρηματοδοτηθούν, να υποβάλουν αίτηση στην πρόσκληση «Νέων Γεωργών» του 2023.
«Σε άλλες προκηρύξεις του ΥΠ.Α.Α.Τ., όπως για παράδειγμα στο υπομέτρο 4.1, “Σχέδια Βελτίωσης”, μοριοδοτούνται συνήθως όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα “Νέων Γεωργών”. Προτίθεται το ΥΠ.Α.Α.Τ. να μοριοδοτήσει και τους επιλαχόντες του 2021 ως “Νέους Γεωργούς”, δεδομένου ότι πληρούσαν τα κριτήρια, αλλά δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω έλλειψης πιστώσεων;», ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο κ. Διγαλάκης, ολοκληρώνοντας την κοινοβουλευτική του παρέμβαση.
Το άρθρο “Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις Β. Διγαλάκη για την ενιαία ενίσχυση κτηνοτρόφων και το πρόγραμμα «Νέων Γεωργών»“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.