Έντονη ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές Αρχές της Κρήτης για την πορεία της πανδημίας στο νησί τις επόμενες ημέρες.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο γιατρός δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, τόνισε πως τόσο η Κρήτη και η υπόλοιπη Ελλάδα έχουν μείνει πίσω στους εμβολιασμούς. «Ας μην παραβλέψουμε το γεγονός ότι πάνω των 60 έχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού, πρέπει να πλησιάζουμε το 70% σε αυτές τις ηλικίες. Μεσοσταθμικά υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που είναι πάνω από 80% όπως η ηλικία 70 – 79. Συνολικά στην Κρήτη και στην Ελλάδα είναι κοντά στο 70%. Οι πιθανότητες να έχουμε μεγάλους αριθμούς νοσήσεων και εισαγωγών σε νοσοκομεία σε ΜΕΘ είναι μικρές. Δεν λέω ότι δεν θα έχουμε, να δούμε πόσοι θα χρειαστούν να μπουν σε νοσοκομεία και ΜΕΘ ώστε να έχει μια πίεση, αυτή είναι η αγωνία μας».
Ωστόσο, οι νοσηλείες σε επίπεδο Κρήτης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. «Ελπίζουμε να μείνει έτσι για να μη χρειαστεί να έχουμε το θύματα σε αυτή τη φάση που έχουμε τα εμβόλια και είναι αποδεδειγμένο ότι δουλεύουν. Θα βλέπουμε σημαντικά υψηλούς αριθμούς θετικών συμπολιτών μας αλλά σχετικά λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία».
Ο κ. Λουμπούνης πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό το τι βγαίνει προς τα έξω, καθώς πολλοί κοιτούν σημαντικά στοιχεία όπως οι νοσηλείες και θάνατοι. «Πρέπει να κατέβει η νοσηρότητα και η σοβαρότητα της νόσου σε επίπεδα γρίπης. Αυτό κατεβαίνει μόνο με τον εμβολιασμό και τη φυσική νόσηση. Όλες οι συγκεντρώσεις που έγιναν προχθές είναι ένας τρόπος να νοσήσουν πολλοί. Κάποιοι θα νοσήσουν σοβαρά αλλά είναι ένας τρόπος. Υπάρχει ένας απειροελάχιστος αριθμός που είναι οι άνθρωποι που είχαν επαφή με τον κορωνοϊό, έχουν αντισώματα και συμμετέχουν στη φυσική ανοσία».
Σύμφωνα με τον κ. Λουμπούνη, η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο μεταδοτική που ακόμη και αν τηρούνται ή όχι τα μέτρα, υπάρχει πρόβλημα. «Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, περίπου την άνοιξη πρακτικά, το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού θα έχει εκτεθεί είτε εμβολιασμένοι είτε ανεμβολίαστοι θα έχουν μια επαφή με τον ιό».
Πρόσθεσε δε, πως τον τελευταίο καιρό αρκετοί εκπαιδευτικοί με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή ο κ. Λουμπούνης, παρόλο που είναι εμβολιασμένοι πλήρως έχουν νοσήσει. «Έχω περίπου 7 με 8 περιστατικά που άλλοι το περνούν ασυμπτωματικά και άλλοι με ελάχιστα συμπτώματα. Για τα περιοριστικά μέτρα όπως lockdown, ο βασικός δείκτης πέρα από τον χρωματισμό μιας χώρας είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, διότι αν δεν υπάρχουν νοσήσεις δεν υπάρχει θέμα. Σε 2 με 3 εβδομάδες θα φανεί το αποτέλεσμα αυτό».
Τέλος, ο κ. Λουμπούνης ανέφερε πως αρκετοί άνθρωποι που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό δεν έχουν ύποπτα χαρακτηριστικά. «Αν δείτε τον κατάλογο που μου στέλνουν από τον ΕΟΔΥ, είναι ηλικίες 26, 26, 26, 55, 3. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μιας καθηγήτριας της οποίας η κόρη ήθελε να κάνει κάποιο άθλημα και έπρεπε να κάνει rapid test. Η μητέρα πλήρως εμβολιασμένη. Κάνει η μητέρα το τεστ, και οι δύο θετικές αλλά δεν είχαν κανένα σύμπτωμα. Φοβάμαι όμως ότι ένα συγκριτικό ποσοστό των θετικών ατόμων στο μέλλον θα είναι ανεμβολίαστο».