Οι μωβ μέδουσες είναι οι δύο λέξεις που άρχισα να μονοπωλούν το φετινό ελληνικό καλοκαίρι πριν ακόμα αυτό καν αρχίσει.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας στο ΕΛΚΕΘΕ Επαμεινώνδας Χρήστου εξήγησε πως αυτή η μέδουσα είναι η πιο κοινή σε όλη τη Μεσόγειο και τόνισε πως υπάρχει ένας πληθυσμός στο Αιγαίο από πέρσι, όμως γενικά αυτή η μέδουσα μεταφέρεται με τα ρεύματα και όπου βρει ευνοϊκές συνθήκες, μπορεί να εγκαταστήσει κάποιο πληθυσμό. «Υπάρχουν κάποια μοτίβα εμφάνισης που είναι υπερδεκαετή, δηλαδή κάθε 10 ή 13 χρόνια και με περίοδο παραμονής 2 – 3 χρόνια. Με βάση αυτό το σκεπτικό, αυτό ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις. Από πέρσι υπάρχει ένας πληθυσμός στο Αιγαίο που έχει δώσει κάποια περιστατικά σε διάφορα νησιά. Στην αρχή της χρονιάς, γύρω στον Μάιο είχαν εμφανιστεί στις ανατολικές ακτές της Κρήτης, δεν νομίζω ότι υπήρχε πρόβλημα το υπόλοιπο καλοκαίρι».
Πρόσθεσε δε, πως ο πληθυσμός μεδουσών που βρίσκεται στο Αιγαίο διανύει το δεύτερο χρόνο, που σημαίνει ότι υπάρχουν περιστατικά καθώς με τα ανεμογενή ρεύματα, οδηγούνται σε κάποιες παραλίες. «Πιστεύω ότι ίσως οι βόρειες παραλίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα στην Κρήτη, οι νότιες σχεδόν καθόλου δεν θα παρουσιάσουν θέμα. Η βόρεια μόνο, γιατί ο πληθυσμός βρίσκεται στο Αιγαίο, ο πληθυσμός του Ιονίου είναι κάτι καινούριο, είναι διαφορετικός και έχει προκύψει από κάποια καινούρια μεταφορά. Υπάρχουν φήμες που λένε ότι υπάρχει γενικότερη έξαρση στην Μεσόγειο, δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Όσον αφορά την προστασία, το τσίμπημα είναι πολύ οδυνηρό και δύσκολο να το αποφύγουμε, εφόσον υπάρχει στο περιβάλλον».
Σύμφωνα με τον κ. Χρήσου, η μωβ μέδουσα έχει κνιδώσεις και τσιμπάνε και αυτές! «Αν υπάρχει μεγάλος πληθυσμός σε μια παραλία δεν μπαίνουμε για μπάνιο. Εφόσον υπάρξει στην επιφάνεια είναι ορατή αλλά μπορεί να είναι στο μισό μέτρο, εκεί δεν θα είναι ορατή».
Ο κ. Χρήστου εξήγησε πως συνήθως είναι σε κοπάδια αλλά το θέμα είναι πόσο πυκνά είναι τα κοπάδια των μωβ μεδουσών. «Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της εμφάνισης των σμηνών και αύξηση των αριθμών ανά τετραγωνικό, όμως μην συγχέεται με την περίπτωση του Κορινθιακού που είναι κλειστός κόλπος με μεγάλο βαθμό χωρίς περιθώριο διαφυγής του πληθυσμού. Τα φαινόμενα εκεί ήταν έντονα, δεν υπάρχει σύγκριση με το συγκεκριμένο περιστατικό».
Όσον αφορά την προστασία των πολιτών ο κ. Χρήστου, ανέφερε πως ο πόνος είναι πολύ οδυνηρός και ενδέχεται να αφήσει σημάδι στο δέρμα. «Η συνηθισμένη επίδραση του τσιμπήματος είναι δερματική, είναι δύσκολο να έχουμε παραπάνω συμπτώματα όπως η ναυτία και διάφορα άλλα που διαβάζουμε. Είναι σωστά αλλά είναι η μεγάλη μειονότητα, αν υπάρξουν αυτά πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό, αν παραμένει δερματικό το πρόβλημα, η καλύτερη συνταγή είναι πρώτον η απομάκρυνση με θαλασσινό νερό στο σημείο επαφής, δεύτερον παγοκύστη ή πάγος στο σημείο επαφής και τρίτον εφαρμογή μείγματος μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό με αναλογία 1:1, με δύο ή τρία λεπτά στο σημείο επαφής, αυτό μειώνει την απελευθέρωση της τοξίνης».
Μάλιστα, τόνισε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση το ξύδι και η αμμωνία δεν μπορούν να βοηθήσουν. «Ίσα-ίσα που το ξύδι προκαλεί απελευθέρωση αιματοκύστεων, αυτά που είπαμε είναι οι καλύτερες συνταγές. Υπάρχουν σκευάσματα στο φαρμακείο αλλά καλύτερα κάποιος να απευθυνθεί στο γιατρό, γι’ αυτό».
Κλείνοντας, ο κ. Χρήστου σημείωσε πως υπάρχουν σημεία που έχει κυριαρχήσει η μωβ μέδουσα όμως είναι πολύ λίγα και υποβαθμισμένα οικοσυστήματα. Το φυσιολογικό είναι η περιοδική εμφάνιση, για 2 – 3 χρόνια και αυτός είναι ένας φυσιολογικός κύκλος που υπήρχε από παλιά αλλά δεν ήταν τόσο ορατός.
Πηγή CRETA24