Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν τη δυνατότητα όσοι το επιθυμούν να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους για τους Δασικούς χάρτες. Παρότι η ημερομηνία υποβολής των αντιρρήσεων έληξε την προηγούμενη Δευτέρα με νομοθετική ρύθμιση η καταληκτική ημερομηνία μεταφέρθηκε τέλος Μαΐου.
Τονίζεται πως χωρίς την κύρωση των δασικών χαρτών το κτηματολόγιο είναι αδύνατο να προχωρήσει και η ευρωπαϊκή ένωση που το επιβλέπει και το χρηματοδοτεί αναμένει να δει τα αποτελέσματα.
Προκειμένου να υπάρξει ενοποίηση των καταληκτικών ημερομηνιών για όλο το νησί τροπολογία για παράταση των αντιρρήσεων επί του δασικού χάρτη στην Κρήτη κατέθεσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης .
«Η τροπολογία αποτελεί ακόμα ένα βήμα στη σταθερή πορεία αντιμετώπισης του ζητήματος των δασικών χαρτών με δεδομένο ότι η εκ νέου χορήγηση της παράτασης κρίνεται επιτακτική καθώς με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η ισονομία και η ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών και ταυτόχρονα η ενοποίηση των καταληκτικών ημερομηνιών για όλο το νησί προκειμένου να συνεχιστούν οι στοχευμένες και νομοτεχνικά ορθές προσπάθειες επίλυσης του σημαντικού και σύνθετου αυτού ζητήματος με αταλάντευτη προσήλωση στην στόχευση να μην αδικηθεί κανείς» αναφέρεται χαρακτηριστικά, στην τροπολογία.
Η τελευταία διόρθωση, αναμόρφωση και ανάρτηση για την Κρήτη έγινε το Μάρτιο του 2022. Τα όσα προσκομίστηκαν, εξετάστηκαν και αντιμετωπίστηκαν από τις δασικές υπηρεσίες, παρουσιάστηκαν στο νέο δασικό χάρτη ο οποίος αναρτήθηκε ξανά. Αρχικά στην ανατολική και μετά στη δυτική Κρήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 3.000 άτομα που έχουν υποβάλλει από την πρώτη στιγμή με παράβολο τις αντιρρήσεις τους, είναι αναγκασμένοι να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων προκειμένου να εξεταστούν.
Από την πλευρά της, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, εξήγησε πως χωρίς την κύρωση των δασικών χαρτών το κτηματολόγιο είναι αδύνατον να προχωρήσει.
«Αν δεν ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες δεν μπορεί να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας επιβλέπει καθώς το χρηματοδοτεί και αναμένει να δει τα αποτελέσματά του» τόνισε η κα. Κοζυράκη και πρόσθεσε:
«Οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν πριν το 2020, με την Κρήτη να είναι από τις τελευταίες περιοχές που έγινε η ανάρτηση. Μεσολάβησε ο περιβαλλοντικός νόμος του ’20 που έθετε νέες προϋποθέσεις για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών δηλαδή ένταξε μέσα διοικητικές πράξεις και θέματα όπως δηλώσεις ΟΣΔΕ και ψηφιακό αρχείο ΟΠΕΚΕΠΕ. Έτσι μπορούσαν να αναμορφώσουν τον χάρτη και να διορθώσουν λάθη».