SOS εκπέμπουν καστανοπαραγωγοί των Χανίων, για τη διάσωση της παραδοσιακής καλλιέργειας στα Παλαιά Ρούματα.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, εκπρόσωποι των παραγωγών μετέφεραν την αγωνία των ανθρώπων που καλλιεργούν τις παραδοσιακές και ιστορικές καστανιές στα Παλαιά Ρούματα, ζητώντας από την Περιφέρεια Κρήτης να χρηματοδοτήσει πενταετές πρόγραμμα για την ενίσχυση της καλλιέργειας της καστανιάς.
«Μελλοντικά να είναι πάλι παραγωγική η καλλιέργεια, όπως ήταν παλιά στον τόπο μας. Υπήρχε παλιά ένα πρόγραμμα του δασαρχείου και υπάρχουν κάποια πράγματα καταγεγραμμένα και για την χαρτογράφηση και για τις ποικιλίες και εμείς θέλουμε τώρα να ξεκινήσει μια προβασική καλλιέργεια μέσω του ΕΛΓΟ, η οποία θα ταυτοποιήσει σε βάθος πενταετίας τις ποικιλίες, να χαρακτηριστούν και να εγγραφούν στον εθνικό κατάλογο των φυτών, διότι αυτό δεν υπάρχει. Εμείς προτείνουμε στην Περιφέρεια Κρήτης να χρηματοδοτήσει το πενταετές σχέδιο, το οποίο θα το αναλάβει ο ΕΛΓΟ Δήμητρα. Η Περιφέρεια είναι πρόθυμη να βοηθήσει και να στηρίξει την καλλιέργεια. Εάν υπάρξει λόγος να ξεριζωθούν νεκρές καστανιές, ναι θα πρέπει να γίνει. Εάν δεν υπάρξει λόγος, πολλά δέντρα που είναι πολλών ετών έχουν και πολιτιστική αξία. Το ΠΟΠ κάστανο θα έρθει από τη στιγμή που έχουμε ταυτοποίηση στο εθνικό μητρώο και όταν μπούμε στην παραγωγή και καλλιέργεια, ανέφερε ο Γιώργος Μοτάκης Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παλαιών Ρουμάτων, προσθέτοντας πως μέσα στο πενταετές αυτό πρόγραμμα, θα πρέπει επίσης να περιλβαμβάνονται δράσεις για την εκπαίδευσή των παραγωγών αλλά και για την αντιμετώπιση ασθενειών που πλήττουν τις καστανιές.
Θετικός προς την κατεύθυνση αυτή, εμφανίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης.
«Αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, όπως και με τις άλλες καλλιέργειες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ασθένειες όπως το έλκος, η μελάνωση, θέματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά και πρέπει να δούμε πως θα φτιάξουμε μια ανθεκτική καλλιέργεια, που θα μπορεί τα επόμενα χρόνια να είναι βιώσιμη και να μπορεί να παράγει. Σίγουρα τέθηκαν θέματα εκπαιδεύσεων που πρέπει να τα δούμε, ώστε οι παραγωγοί να συνεχίζουν να καλλιεργούν με σωστό τρόπο. Και βέβαια η διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών. Σκοπός είναι να καταλήξουμε σε μια πρόταση, που θα μπορέσει να δώσει, την ανθεκτική καλλιέργεια, την διατήρηση των παραδοσιακών μας ποικιλιών και εκπαίδευση για τους παραγωγούς. Μας είπαν οι καστανοπαραγωγοί ότι τα δέντρα είναι υπέργηρα και πολλών ετών και σίγουρα χρειάζεται ανανέωση. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την παραδοσιακή ποικιλία και να δούμε μέσα από την έρευνα πως θα μπορέσουμε να είναι ανθεκτική, προκειμένου να μπορέσουν και τα δέντρα αυτά που παράγουν να συνεχίσουν να παράγουν και σιγά σιγά να ανανεωθεί η καλλιέργεια αυτή. Μέσα από μια πρόταση κοστολογημένη θα κοιτάξουμε να βρούμε τους πόρους που χρειάζονται για να γίνουν όλα αυτά που πρέπει για να έχουμε την ανθεκτική καλλιέργεια».
«Πιστεύω μπορούμε να ξεκινήσουμε παράλληλα στα ήδη υπάρχοντα φυτά κάποιες περιγραφές για να γλυτώνουμε χρόνο και παράλληλα, να έχουμε τουλάχιστον έτοιμες τις υποδομές που θα έχουν το υγιές υλικό. Η διαδικασία είναι κάπως μακροχρόνια για να γίνει η καταγραφή και η ένταξη στο μητρώο, ως ξεχωριστές ποικιλίες οι συγκεκριμένες, οι χανιώτικες», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Ψαρράς Διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ Δήμητρα.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι προϊστάμενοι και στελέχη της ΔΑΟΚ, του Ινστιτούτου Ελιάς-ΕΛΓΟ Δήμητρα, της Διεύθυνσης Δασών, τους Αγροτικού Συνεταιρισμού Π. Ρουματων.
Το άρθρο “Κρήτη | SOS για τις παραδοσιακές καστανιές – Φυτώριο, εκπαίδευση και πιστοποίηση ζητούν οι παραγωγοί“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.