Την Πέμπτη 28/9ου, κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Δημήτρη Δουλουφάκη, υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου, επισκέφθηκε κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου. Συγκεκριμένα το Κε.Κοι.Φ.Α.Π.Η και το Κ.Η.Φ.Η στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, όπως επίσης το ΚΔΑΠ ΜεΑ και το Κέντρο Κοινότητας. Στο κλιμάκιο συμμετείχε επίσης ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Σαμπροβαλάκης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) και γενικός γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης του ΣΚΛΕ.
Οι υποψήφιοι συνομίλησαν τόσο με τους εργαζόμενους όσο και με χρήστες των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Από τη συζήτηση αναδείχθηκε το πρόβλημα της στελέχωσης η οποία έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το εύρος και το φόρτο εργασίας των κοινωνικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά οι εξυπηρετούμενοι του Κε.Κοι.Φ.Α.Π.Η. ανέφεραν το πρόβλημα που προκύπτει από την περιοδική απομάκρυνση του επιστημονικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών άλλων υπηρεσιών, όπως διανομή ΤΕΒΑ. Οι εργαζόμενοι επιπλέον ανέφεραν το ζήτημα της αυξημένης ευθύνης που προκύπτει από την αύξηση εισαγγελικών παραγγελιών για κοινωνικές έρευνες, που αφορούν πρώτα και κύρια ζητήματα προστασίας ανηλίκων και έπειτα ψυχικά πασχόντων.
Σημαντικά ζητήματα αναδείχθηκαν και από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους του Κ.Η.Φ.Η., οι οποίοι χρόνια τώρα βρίσκονται υπό την ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με διαρκή τον φόβο απώλειας της δουλειάς τους, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, ανέφεραν ότι δεν λαμβάνουν όλες οι ειδικότητες που εργάζονται στη δομή τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), όπως επίσης ότι δεν έχει προβλεφθεί η δωρεάν και ασφαλής μεταφορά των ηλικιωμένων εξυπηρετούμενων, παρά γίνεται με ατομική ευθύνη των ίδιων και των συγγενών τους κυρίως με ταξί.
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Κοινότητας μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες, καθώς και εκείνοι είναι συμβασιούχοι μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Επιπλέον, στάθηκαν στο γεγονός ότι το Κέντρο Κοινότητας παίζει κύριο ρόλο στις διαδικασίες επιδομάτων και ένταξης στο ΚΕΑ, χωρίς να παρέχει την ολόπλευρη στήριξη που χρειάζονται οι εξυπηρετούμενοι για να σταθούν στα πόδια τους. Ακόμη, επεσήμαναν ότι υπάρχει ένδεια δημόσιων δωρεάν δομών για να παραπέμψουν τους εξυπηρετούμενους τους, ιδιαίτερα συνανθρώπους μας που ζουν στο δρόμο ή κινδυνεύουν να μπουν σε καθεστώς αστεγίας, τους πρόσφυγες, μετανάστες και τους ηλικιωμένους. Οι εργαζόμενοι του ΚΔΑΠ ΜεΑ αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι ως δομή δεν μπορούν να δεχτούν περιστατικά που λαμβάνουν ψυχιατρική αγωγή και εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχη δημόσια δομή να καλύπτει αυτό το κενό, μένουν εκτός δεκάδες παιδιά και ενήλικες με αναπηρία που παράλληλα λαμβάνουν ψυχιατρική αγωγή. Και αυτή η δομή έχει ημερομηνία λήξης αφού χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ.
Ο Δημήτρης Δουλουφάκης τόνισε ότι οι υποψήφιοι και οι εκλεγμένοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση» συγκρούονται με την προσπάθεια εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών κοινωνικής μέριμνας, αφού κριτήριο λειτουργίας τους ορίζουν -δήμοι και περιφέρεια- τη λογική «κόστους-οφέλους», ενισχύοντας μάλιστα και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στους εργαζόμενους.
Επεσήμανε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει αναδείξει και διεκδικήσει μια σειρά ζητημάτων για τις κοινωνικές δομές, όπως το πρόσφατο «προσωρινό» κλείσιμο τον Αύγουστο του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου λόγω λήξης της σύμβασης για την φύλαξη, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουργία της δομής, εξαιτίας συμβάσεων που η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία μιας τέτοιας δομής. Αντίστοιχη μοίρα είχε και το Κέντρο Αστέγων. Η ανυπαρξία δημόσιων δομών φιλοξενίας Ηλικιωμένων, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, επιτρέπει σε ΜΚΟ, ιδιώτες και πάσης φύσεως «φιλάνθρωπους» να κάνουν «πάρτυ» στην ανάγκη του κόσμου. Την αναγκαιότητα λειτουργίας ΚΔΑΠ ΜεΑ στο Ηράκλειο -τέταρτο μεγαλύτερο δήμο της χώρας- που μόλις φέτος λειτούργησε και μάλιστα ξεκίνησε τη λειτουργία του με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης. Τόνισε ότι για αυτές τις δομές που έχουν περάσει στην τοπική διοίκηση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν σταματά να διεκδικεί να χρηματοδοτούνται επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό, να λειτουργούν μόνο μέσω του κάθε δήμου χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, και «φιλάνθρωπων» και να έχουν μόνιμο προσωπικό ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες.
Ο Γιώργος Σαμπροβαλάκης στάθηκε στη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με διασυνδεμένες δομές, διεπιστημονικά στελεχωμένο, με προσανατολισμό την Πρόληψη και γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Επεσήμανε ότι οι δομές που διεκδικούν οι υποψήφιοι και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είναι δομές που θα στηρίζουν ολόπλευρα όλους όσοοι έχουν ανάγκη για να σταθούν στα πόδια τους και όχι δομές ανακύκλωσης της μιζέριας.
Οι υποψήφιοι απεύθυναν κάλεσμα ενίσχυσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου, καθώς οι χιλιάδες χρήστες αυτών των υπηρεσιών και οι εκατοντάδες εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε νέο από αυτούς τους συνδυασμούς που διαχρονικά, με το ένα χέρι χαρατσώνουν τους πολλούς και με το άλλο χρηματοδοτούν υποτυπώδη «κοινωνικά προγράμματα» για να κουκουλώσουν την αιτία του προβλήματος.
Η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», των ταξικών αγώνων και των διεκδικήσεων για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων, βρίσκονται στην κατεύθυνση αμφισβήτησης του εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά φτώχεια, εξαθλίωση και ανισοτιμία, ώστε οι εργαζόμενοι οργανωμένα και συλλογικά να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. –
Το άρθρο “Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου -Επίσκεψη σε κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.