Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την κατασκευή του νέου κτιριακού συγκροτήματος στέγασης του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Κισσάμου κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.
Αναλυτικά στο κείμενο αναφέρεται:
«Είναι γνωστό ότι η κατάσταση με τη σχολική στέγη στην Κίσσαμο είναι εκρηκτική. Επανειλημμένες για το θέμα είναι οι καταγγελίες και οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των γονιών, της Ένωσης Γονέων, των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών. Στο πλευρό τους στέκεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ, που -εκτός των άλλων- έχει φέρει με Ερωτήσεις και Αναφορές, το θέμα στη βουλή.
Συγκεκριμένα, οι μαθητές του Λυκείου και του ΕΠΑΛ της περιοχής, μετά τον σεισμό του 2019, οπότε το σχολικό συγκρότημα Καστελλίου που στέγαζε τα σχολεία κρίθηκε ακατάλληλο και κατεδαφιστέο, κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες, με τις συνέπειες που αυτό έχει στην εκπαιδευτική διαδικασία !
Οι εξαγγελίες κυβέρνησης και Περιφερειακής αρχής, οι υποσχέσεις από κυβερνητικούς βουλευτές και από τις τοπικές αρχές, ήταν ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα με την άμεση ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος στέγασης του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ και ότι η χρήση των προκάτ θα ήταν για μικρό χρονικό διάστημα.
5,5 χρόνια μετά το αίσχος των προκάτ μονιμοποιήθηκε, ενώ μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024 δεν είχαν ολοκληρωθεί ούτε οι απαιτούμενες διαδικασίες μελέτης, όπως απάντησε η ΚΤΥΠ Α.Ε. σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «η μελέτη εφαρμογής έχει ολοκληρωθεί και γίνεται τελικός έλεγχος προκειμένου να ξεκινήσει σύνταξη αναλυτικού προϋπολογισμού και τευχών δημοπράτησης, ενώ για το έργο έχει εκδοθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας.»
Η κατάσταση αυτή είναι πρόκληση για το λαϊκό αίσθημα, την κοινωνία της Κισσάμου που διεκδικεί το αυτονόητο: Σύγχρονα σχολεία για τα παιδιά της, ΑΜΕΣΑ. Η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της ανέγερσης των Λυκείων στην Κίσσαμο, χωρίς, επιπλέον, να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες που αφορούν την ανέγερσή τους, είναι κόντρα στις επιτακτικές λαϊκές ανάγκες. Λειτουργεί σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μαθητές του ΕΠΑΛ αποφοιτήσαν χωρίς να έχουν κάνει ούτε μια εργαστηριακή ώρα μάθημα.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικά εφαρμοζόμενης πολιτικής της υποχρηματοδότησης της Παιδείας από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Είναι η πολιτική «κόστους – οφέλους» των κυβερνήσεων που υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για Παιδεία – εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό. Στη βάση αυτή, η εκπαίδευση των παιδιών της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας αντιμετωπίζεται ως κόστος και σταθερά υποχρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για παράδειγμα με τη μεταφορά της σχολικής στέγης στους δήμους, μέσα από την επιχείρηση «αποκέντρωση της εκπαίδευσης», η εκάστοτε κυβέρνηση επιδιώκει να ξεφορτωθεί και αυτό το κόστος, μετακυλώντας το στις τσέπες των γονιών, στη λαϊκή οικογένεια. Το ίδιο συμβαίνει και με την Υγεία, κτλ.
Βέβαια, την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, με τη «λαιμητόμο» στις λαϊκές ανάγκες, η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά γαλαντόμα με το κεφάλαιο, τους ομίλους, ενώ η «στροφή σε νοοτροπία πολέμου», την οποία απαιτούν ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, προϋποθέτει «κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών» που θα αντληθούν από τις ήδη πετσοκομμένες κρατικές δαπάνες για την Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλιση, και άλλους κοινωνικούς τομείς.
Όσο δε αφορά την περιφερειακή αρχή, εφαρμόζει και εξειδικεύει αυτήν την πολιτική. Στους προϋπολογισμούς της απουσιάζουν τα αναγκαία κονδύλια για σχολική στέγη, οι προγραμματικές συμβάσεις σχολικών υποδομών και προετοιμασίας μελετών, ώστε η έλλειψή τους να μην αποτελεί άλλοθι για τη μη χρηματοδότηση αναγκαίων έργων σχολικής στέγης, όπως συχνά συμβαίνει. Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η περιφέρεια (η Διαχειριστική αρχή με πρόεδρο τον περιφερειάρχη) δεν προορίζονται για την κατασκευή σχολείων. Αντίθετα, το ενδιαφέρον της περιφέρειας Κρήτης, εστιάζεται στο τουριστικό «προϊόν», τις αγροδιατροφικές συμπράξεις, στην «απελευθερωμένη» ενέργεια και την «πράσινη μετάβαση», την ψηφιακή μετάβαση, κ.ά., δράσεις που ενδιαφέρουν επιχειρηματικούς ομίλους στους αντίστοιχους κλάδους.
Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης έχουμε αναδείξει και συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε το θέμα των ασφαλών σύγχρονων σχολείων στην Κίσσαμο και σε όλη την Κρήτη. Διεκδικούμε εδώ και τώρα μαζί με τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να δοθεί λύση με κατεπείγουσες διαδικασίες για την ανέγερση του νέου κτιριακού συγκροτήματος στέγασης του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Κισσάμου. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Περιφερειακή αρχή να σταματήσουν το «μπαλάκι» της αλληλομετάθεσης των ευθυνών και να ικανοποιήσουν άμεσα τα δίκαια αιτήματα του λαού της Κισσάμου.
Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης :
Σε ποιες ενέργειες προχώρησε ή θα προχωρήσει η περιφερειακή αρχή, ώστε να δοθεί άμεσα χωρίς καμία καθυστέρηση λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, καθώς και αν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, για την ανέγερση του νέου κτιριακού συγκροτήματος στέγασης του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Κισσάμου».
Το άρθρο “Λαϊκή Συσπείρωση: «Τι γίνεται με την κατασκευή του νέου κτιριακού συγκροτήματος στέγασης του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Κισσάμου;»“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.