Ο οδικός χάρτης για τη διερεύνηση των αιτιών, η αξιολόγηση του φαινομένου και οι τρόποι αντιμετώπισής του, βρέθηκαν στο επίκεντρο των δύο διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα το πρωί της Τρίτης 29 Απριλίου στη Λότζια, για την κατάσταση στις Βούτες.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι το φαινόμενο στην περιοχή προϋπήρχε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Κωνσταντίνος Λουπασάκης, που έχει ήδη πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή και συμμετείχε στη σημερινή σύσκεψη.
Ξεκαθάρισε πως στην περιοχή δεν έχει σημειωθεί καθίζηση, έκανε λόγο για ενδογενές φαινόμενο, σημείωσε πως όταν αυξηθεί η υγρασία ο μηχανισμός γίνεται επικίνδυνος και έκανε ειδική αναφορά στις ενδεχόμενες διαρροές που γίνονται από το εσωτερικό δίκτυο, κυρίως από τα δίκτυα των παλιών οικιών τα οποία βρίσκονται στην περιοχή.
«Έχουμε ένα φαινόμενο που ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες, υπάρχουν ενδείξεις ότι προϋπήρχε, γιατί εντοπίσαμε σε οικίες ρωγμές οι οποίες είχαν εκδηλωθεί πριν από ένα και δύο χρόνια, οι οποίες είναι ύποπτες για την συσχέτιση τους με τα καλαισθητικά φαινόμενα που βλέπουμε τώρα να εκδηλώνονται, οπότε το φαινόμενο εντάθηκε τις τελευταίες μέρες. Είμαστε τυχεροί, γιατί η δημοτική αρχή ενεργοποιήθηκε άμεσα. Ο σχηματισμός αυτός είναι επικίνδυνος όταν βραχεί, όταν αυξηθεί η υγρασία, δίνει μετακινήσεις. Αλλά όταν αναφερόμαστε σε διαρροές τους δικτύου ύδρευσης ή αποχέτευσης, ουσιαστικά θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τις ενδεχόμενες διαρροές που γίνονται από το εσωτερικό δίκτυο. Δηλαδή από τα δίκτυα των παλιών οικιών τα οποία βρίσκονται στην περιοχή. Απ’ ότι παρατήρησα εγώ από την αυτοψία, οι αρμόδιοι φορείς για το κεντρικό δίκτυο και ύδρευσης και αποχέτευσης είναι ιδιαίτερα επιμελείς όσον αφορά τη συντήρησή του. Άρα λοιπόν δεν πρέπει να στοχοποιούμε καταστάσεις. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι έχουμε παλιές οικίες, δίκτυα που φτάνουν κάποια στιγμή και συνδέονται με το κεντρικό δίκτυο αλλά αυτά από εκεί και μέσα είναι ανεξέλεγκτα και μπορεί να μας δίνουν κάλλιστα διαρροές. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν παλιές δεξαμενές υπόσκαφες οι οποίες κάποιες από αυτές έχουν διαρρηχθεί και ενώ ήταν επιχρισμένες, δηλαδή στο παρελθόν ήταν στεγανές, έχουν πάψει να είναι στεγανές. Κάποιες από αυτές παραλαμβάνουν όμβρια. Δηλαδή είναι συνδεδεμένες με τις υδρορροές από τις στέγες των οικιών. Αυτές τώρα, είναι τροφοδότες των σχηματισμών σε ύδατα. Άρα, έχουμε μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι μπορεί να μας δώσουν αύξηση της υγρασίας, μέσα στους σχηματισμούς αυτούς, οι οποίοι όταν διαβρέχονται χάνουν πολύ μεγάλο μέρος της διατμητικής τους αντοχής. Οπότε είναι επικίνδυνοι στο να δώσουν μετακινήσεις και αστοχίες».
«Στην περιοχή δεν έχουμε καθίζηση»
Ο κ. Λουπασάκης συνέχισε λέγοντας: «Στην περιοχή δεν έχουμε καθίζηση. Όταν έχουμε καθίζηση σημαίνει ότι έχουμε παραμορφώσεις εξαιτίας των εξωτερικών φορτίων. Άρα καθιζήσεις λαμβάνουν χώρα μόνο κάτω από τη θεμελίωση των κατασκευών. Δεν μπορώ να έχω καθίζηση σε περιοχή στην οποία δεν περιβάλλονται εξωτερικά φορτία από μια κατασκευή. Υπάρχει κάποιο ενδογενές φαινόμενο, το οποίο μπορεί να είναι στην περιοχή τη δικιά μας μια κατολίσθηση. Πιστεύω είναι μονόδρομος για το ποιο είδος φαινομένου έχουμε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε κάποια περίπτωση, μπορεί να είναι ενεργοποίηση κάποιου ρήγματος αλλά αυτό θα έδινε σεισμικές δονήσεις, που δεν καταγράφηκαν. Ο ακριβής μηχανισμός της κατολίσθησης που έχουμε, δεν είναι εύκολο να διαπιστωθεί από μία αυτοψία, επειδή βλέπουμε μετακινήσεις που εκδηλώνονται με διαφορετικές διευθύνσεις κίνησης. Δηλαδή βλέπουμε τμήματα να κινούνται στη μια μεριά του χωριού και κάποια τμήματα αντίρροπα».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί και το απόγευμα στη Λότζια, με τον ίδιο επισημαίνει πάντως πως δεν προκύπτει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας, όμως οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και επαγρύπνηση, καθώς χρειάζονται γρήγορες κινήσεις.
«Το ζήτημα είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Παράλληλα έχουμε ήδη κινηθεί για την άμεση στέγαση των ενοίκων των εννέα κατοικιών που κρίθηκαν ότι θα πρέπει να επισκευαστούν. Κινούμε τις ενέργειες και για την αποκατάσταση και προγραμματίζουμε τα έργα που θα πρέπει να γίνουν αλλά στη βάση του προγράμματος που ξεκίνησε και εκπονείται αυτή τη στιγμή. Δεν προκύπτει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας. Χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται επιφυλακή αλλά και ψυχραιμία. Απαιτούνται γρήγορες κινήσεις.
Πιθανολογείται η διάρρηξη του αγωγού να προκλήθηκε από τη γενικότερη διάρρηξη του εδάφους. Ωστόσο οι ειδικοί αξιολογούν τα υδρολογικά φαινόμενα και υπάρχει το ενδεχόμενο, γενικά το νερό, με τη μορφή των ομβρίων, της συσσώρευσης να έχει συντελέσει στο φαινόμενο αυτό».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι:
Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Καθηγητής Εύθυμης Λέκκας
Καθηγητής Απόστολος Αλεξόπουλος
Καθηγητής ΕΜΠ Κώστας Λουπασάκης
Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης
Πρόεδρος Βουτών Μπάμπης Αλογδιανάκης
Αντιδήμαρχοι Γιώργος Σισαμακης, Μανόλης Χαιρέτης, Γιάννα Καλλονάκη, Τάσος Τσατσάκης
Γενική Γραμματέας Δήμου Μαρία Σκραφνάκη
Πρόεδρος ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκη
Διευθυντής ΔΕΥΑΗ Μανόλης Κοσμαδάκης
Γεωλόγοι Παναγιώτης Σοφίου, Ηρακλής Μπουλακάκης
Υδρονομέας Βαγγέλης Ρουμπάκης
Ειδικοί Σύμβουλοι Δημάρχου Ηρακλείου ΣπύροςΔοκιανάκη και Κώστας Πυλαυτσής
Υπηρεσιακά στελέχη Δήμου Ηρακλείου από την Τεχνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, Μανόλης Μανουσάκης, Σγουρίτσα Πιταροκοίλη, Γιώργος Πολυχρονάκη, Μανόλης Κουκιαδάκης, Μαρία Μουντράκη.
Υπενθυμίζεται πως ο οικισμός των Βουτών έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το άρθρο “Λουπασάκης για Βούτες: Δεν έχουμε καθίζηση, υπάρχει ενδογενές φαινόμενο – Οι παλαιότερες ρωγμές, τα δίκτυα νερού και οι κίνδυνοι από την υγρασία“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.