Ο άνυδρος μέχρι στιγμής χειμώνας στο Ηράκλειο, αποτυπώνεται στην πληρότητα του φράγματος του Αποσελέμη, η οποία αγγίζει το 47%, την ώρα που την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν στο 60%. Το δε 2020, την αντίστοιχη περίοδο είχε γεμίσει.
«Από το 2019 που λειτουργεί η σήραγγα, φέτος έχουμε τη χαμηλότερη στάθμη» δήλωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, ο Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Βαγγέλης Μαμαγκάκης. «Μας ανησυχεί, διότι οπωσδήποτε είμαστε χαμηλά. Είμαστε περίπου 1,5 εκ. κυβικά χαμηλότερα από πέρυσι», πρόσθεσε ο κ. Μαμαγκάκης.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, η σήραγγα που συνδέει το φράγμα με το Οροπέδιο Λασιθίου και κατεβάζει στον ταμιευτήρα τα πλημμυρικά νερά, δεν έχει αξιοποιηθεί καθόλου. «Πέρυσι, αρχές Γενάρη, έτρεχε η σήραγγα και γέμιζε ο ταμιευτήρας. Έχει αποδειχθεί ότι παραπάνω από το 80% του νερού στο φράγμα του Αποσελέμη, καταλήγει μέσω της σήραγγας, άρα είναι πολύ σημαντικά τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου» σημείωσε ο κ. Μαμαγκάκης και στο ερώτημα αν υπάρχει φόβος να μην καταστεί εφικτή η κάλυψη των αναγκών των τριών ΔΕΥΑ (Ηρακλείου, Χερσονήσου κι Αγίου Νικολάου) που τροφοδοτούνται από το φράγμα του Αποσελέμη, εκείνος απάντησε: «Τώρα έχουμε 12,3 εκ. κυβικά, τα οποία φτάνουν για άλλον ένα χρόνο, δεδομένου ότι υδροδοτούμε με 40.000 κυβικά ημερησίως τις 3 ΔΕΥΑ. Αν όμως δε γεμίσει το φράγμα, θα έχουμε αναδιάταξη των ποσοτήτων που θα δίνουμε».
Ανατρέχοντας στα δεδομένα προηγούμενων ετών, ο κ. Μαμαγκάκης ανέφερε ενδεικτικά πως υπήρξε χρονιά, πριν από την ολοκλήρωση του έργου με τη σήραγγα, που ο ταμιευτήρας είχε μόλις 900.000 κυβικά. Στον αντίποδα, από το 2019 και μετά, που λειτουργεί ολοκληρωμένα το έργο, το 2021 ήταν η καλύτερη χρονιά, καθώς σε συνδυασμό με τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2020, το φράγμα είχε γεμίσει από το Νοέμβριο κι είχε διατηρήσει την πληρότητα έως και το Πάσχα.
«Δίναμε τότε νερό, υπερχειλίζοντας. Φέτος ο χειμώνας έχει καθυστερήσει πολύ. Ουσιαστικά τον Οκτώβριο μπήκαν 200.000 κυβικά στον ταμιευτήρα, αλλά όταν δίνουμε 40-45.000 κυβικά ημερησίως, καταλαβαίνετε ότι είναι υπόθεση μιας εβδομάδας για να καταναλωθούν», υπογράμμισε ο κ. Μαμαγκάκης κι υπενθύμισε ότι πρέπει «να προσέχουμε όλοι για να έχουμε, δεδομένου ότι υπάρχουν έντονες εναλλαγές στις καιρικές συνθήκες, δηλαδή μεγάλη ραγδαιότητα όταν βρέχει ή εκτεταμένη ξηρασία». «Ενδεικτικός είναι και ο τοπικός χαρακτήρας των φαινομένων. Αν για παράδειγμα το φράγμα του Αποσελέμη είχε δεχθεί στις 15 Οκτωβρίου τις ποσότητες νερού που έπεσαν στο Δήμο Μαλεβιζίου, τότε θα είχε γεμίσει» ανέφερε ο κ. Μαμαγκάκης.
Η εικόνα του φράγματος του Αποσελέμη αντιστοιχεί σε αυτήν και των υπολοίπων φραγμάτων της Κρήτης, με εξαίρεση το φράγμα Ποταμών, το οποίο είναι ίδιας χωρητικότητας. «Αυτό είναι γεμάτο, γιατί πέρα από τα νερά της βροχής, έχει και πηγές μέσα στον ταμιευτήρα που γεμίζουν χειμώνα – καλοκαίρι. Επίσης δεν έχει πλήρη εκμετάλλευση, όπως στον Αποσελέμη ή τη Φανερωμένη» κατέληξε ο κ. Μαμαγκάκης.
Το άρθρο “Μαμαγκάκης: Η χαμηλότερη στάθμη στο φράγμα του Αποσελέμη από το 2019“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.