Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Χανίων της ΚΝΕ με τίτλο «ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!» την Παρασκευή 24 Μαρτίου στην Πολυτεχνειούπολη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και εργαζόμενοι του Πολυτεχνείου.
Ο Κώστας Αποστόλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις των τελευταίων βδομάδων πανελλαδικά που 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έδειξαν την οργή τους μπροστά στο έγκλημα στα Τέμπη που «η νεολαία δεν κατέβηκε με θολά συνθήματα, με τυφλή οργή, αλλά ήξερε (…) “Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!”». Και συμπλήρωσε «Γιατί το ΚΚΕ, τον λαό και τη νεολαία, τους έχει για πολλά παραπάνω από απλούς θεατές των εξελίξεων ή απλούς ψηφοφόρους ανά τετραετία. Τους έχει για πρωταγωνιστές, για αυτούς που θα διαμορφώσουν και θα καθορίσουν τις εξελίξεις στη χώρα μας. Γι’ αυτούς που θα πάρουν την εξουσία και με το ΚΚΕ μπροστά, θα ασκήσουν τη διακυβέρνηση σε μια νέα Ελλάδα, διαφορετική από αυτή που ζούμε σήμερα, απαλλαγμένη από τα αφεντικά, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το κέρδος.» Στο «πως συνεχίζουμε, τι να κάνουμε;» απάντησε με τα εξής λόγια «να μην επαναληφθεί τέτοιο έγκλημα. Τώρα χρειάζεται να μεγαλώσουν η οργάνωση και η συμμετοχή στους συλλόγους, στις συλλογικές διαδικασίες.»
Για το κράτος ο ομιλητής είπε χαρακτηριστικά «Η πρόταση του ΚΚΕ μιλά για ένα κράτος ριζικά διαφορετικό από το σημερινό εχθρικό κράτος που έχει αντιμετωπίσει ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια. Για ένα κράτος που, όσο κι αν τους βολεύει να τα φορτώνουν γενικά κι αόριστα πάνω του, αναπαράγοντας τις αστειότητες, ότι “δεν υπάρχει κράτος” ή μιλώντας για το “παλιό κακό κράτος”, στην πραγματικότητα και υπάρχει και πολύ ικανό είναι.
Είναι κράτος ικανό να παρακολουθεί κόμματα και όποιον χρειαστεί, αλλά ανίκανο να παρακολουθήσει την πορεία δύο τρένων. Είναι ικανό να πραγματοποιεί άμεσα ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να καταγράφει αναλυτικά όλα τα χρέη προς την εφορία, αλλά ανίκανο να έχει ηλεκτρονικά συστήματα για τον σιδηρόδρομο. Γιατί μιλάμε για ένα κράτος-μοχλό στα χέρια των αφεντικών για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων. Κράτος ταξικό».
Τέλος, για το ζήτημα των εκλογών πρόσθεσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του «Οι εκλογές δεν είναι «στοίχημα» για να ποντάρουμε σ’ αυτόν που έχει τη μικρότερη απόδοση και θα κερδίσει. Αυτή τη λογική του «κυβερνητισμού» πληρώνουμε τόσα χρόνια, αντί να προτάξουμε τις ανάγκες, τις ελπίδες και τις δυνατότητες η νέα γενιά να ζήσει όπως ταιριάζει στην εποχή μας, στις επιστημονικές και παραγωγικές εξελίξεις. Με αυτό το κριτήριο το ΚΚΕ καταθέτει στον λαό το πρόγραμμα διακυβέρνησης, εξουσίας που βάζει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο, τις δυνατότητες της χώρας μας και είναι έτοιμο από σήμερα για να πάρει μέρος σε μια τέτοια διακυβέρνηση, με τον λαό πραγματικό αφέντη στον τόπο του. Με αυτό το κριτήριο, το ΚΚΕ απορρίπτει τη στήριξη ή ανοχή σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια σύνθεση κι αν έχει, από τη στιγμή που επιλέγει να θυσιάσει τα δικαιώματα του λαού στο βωμό της κερδοφορίας λίγων κηφήνων. Με αυτό το κριτήριο το ΚΚΕ είναι μπροστά στους αγώνες για να αποκρούονται νέα αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπώνται κατακτήσεις, να ακούγεται η αλήθεια κόντρα στη λάσπη και τον βούρκο της κυρίαρχης προπαγάνδας. Επειδή ακριβώς το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, σε επιχειρηματικούς ομίλους, γι’ αυτό μπορεί να πρωτοστατεί στην υπεράσπιση του λαού μέσα κι έξω από τη Βουλή».
Στην παρέμβασή του ο Στράτος Κουτρουλάκης, απόφοιτος και εργαζόμενος στην έρευνα στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο και Γραμματέας του σωματείου Μισθωτών Τεχνικών στα Χανιά έθεσε το ερώτημα αν θα μπορούσε να υπάρξει σήμερα ανάπτυξη που να ωφελεί και τους επιχειρηματικούς ομίλους και το λαό. «Η καπιταλιστική ελληνική οικονομία έχει ανάπτυξη με αρκετά υψηλούς ρυθμούς. Μπορεί να μη το βιώνουμε εμείς, το βιώνουν όμως οι μέτοχοι των επιχειρηματικών ομίλων που βλέπουν τους λογαριασμούς τους να φουσκώνουν. Οι μηχανικοί βρίσκονται στη πρώτη γραμμή αυτής της ανάπτυξης». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο πανεπιστήμιο που οραματίζεται η ΚΝΕ στο σοσιαλισμό το οποίο θα λειτουργεί ως κέντρο ουσιαστικής μόρφωσης και έρευνας για τις ανάγκες του λαού, κι όχι όπως το σύγχρονο ως κερδοφόρα επιχείρηση.
«Στην αγορά εργασίας κυριαρχεί το κυνήγι πιστοποιήσεων και δεξιοτήτων, ο κόσμος έχει γεμίσει με πλατφόρμες που πουλάνε δεξιότητες» και ανέλυσε για τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς πως «δεν έχουν καμιά σχέση με τη παραγωγικότητα της εργασίας μας και τα κέρδη που παράγονται από τη δουλειά μας (…) Η δουλειά των μηχανικών δεν αξιοποιείται για τη κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας. Στο νομό μας καταπατώνται τεράστιες εκτάσεις μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ακόμα και περιοχές “natura” για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ή τεράστιες τουριστικές μονάδες.» Για τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις Γαλλία ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι εικόνες ενός λαού που δε υποκύπτει ακόμα και στη πιο άγρια καταστολή, όπως αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μακρόν, δείχνει ότι ο οργανωμένος λαός που διεκδικεί το δίκιο του αποτελεί τη μόνη υπερδύναμη.»
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του είπε «Ας σκεφτούμε τι θα μπορούσε να γίνει αν πολλαπλασιάζονταν οι εστίες αντίστασης κι αγώνα. (…) Για αυτά παλεύουν καθημερινά το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Για την οργάνωση ενός τέτοιου κινήματος δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις. Ένα κίνημα που θα αμφισβητήσει την εξουσία των λίγων που θησαυρίζουν από την εργασία των πολλών. Γι’ αυτό και χρειάζεται ένα πολύ ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ παντού.».
Στο τέλος, έγινε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους φοιτητές πάνω στη θέση του ΚΚΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογονάνθρακες χωρίς ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και για τους λόγους που το ΚΚΕ δεν θα κάνει κυβερνητική συνεργασία.
Το άρθρο “Με επιτυχία η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Χανίων της ΚΝΕ“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.