Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 η Παγκρήτια Ημερίδα «Κρητών Καλλιεργείν 2025» με θέμα «Καινοτομία & Βιωσιμότητα Πρωτογενή Τομέα», που φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ).
Η ημερίδα, που συνδιοργανώθηκε από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), την Ένωση Τυροκόμων Κρήτης, την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης ΑΕ και την Δημοσιογραφική Ψηφιακή Πύλη Κρητών Επιχειρείν, πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος & της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ), του Δικτύου Κρητικού Ελαιολάδου, της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης και του Δήμου Χανίων.
Η συμμετοχή του κοινού υπήρξε εντυπωσιακή, με πλήθος επαγγελματιών του πρωτογενή τομέα, ακαδημαϊκών, φορέων και επιχειρηματιών να δίνουν το παρών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου για το μέλλον της αγροδιατροφής στην Κρήτη.
Κύριοι Στόχοι και Θεματολογία
Η Ημερίδα εστίασε στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών και καινοτόμων τεχνολογιών, αναδεικνύοντας τον πρωτογενή τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, προβάλλοντας τη σημασία των τοπικών προϊόντων στην Κρητική γαστρονομία και τουριστική εμπειρία.
Βασικοί στόχοι της εκδήλωσης ήταν:
● Η ανάδειξη του πρωτογενή τομέα ως συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κρήτης.
● Η προώθηση της καινοτομίας και της βιωσιμότητας στον αγροδιατροφικό τομέα.
● Η δημιουργία συνεργειών μεταξύ ερευνητικών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων.
● Ο σχεδιασμός προτάσεων για την υποστήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων, ενισχύοντας τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό.
● Η ενημέρωση των καταναλωτών για τα γνήσια προϊόντα της Κρητικής διατροφής μέσω της συσκευασίας και της ετικέτας.
Κομβικά Σημεία & Συμπεράσματα
Η εκδήλωση ανέδειξε τις προοπτικές του πρωτογενή τομέα της Κρήτης, παρουσιάζοντας επιτυχημένα παραδείγματα βιώσιμων πρακτικών και καινοτόμων προϊόντων. Μέσα από διαδραστικές συζητήσεις και παρουσιάσεις, καταγράφηκαν πολύτιμες προτάσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Κρήτης και τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.
Χαιρετισμοί & Παρεμβάσεις
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από:
Γιώργο Στρατάκο, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Σέβη Βολουδάκη, Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Χανίων
Γιώργο Μπαουράκη, Διευθυντή του ΜΑΙΧ.
Ευστράτιο Φλεμετάκη, Πρόεδρο της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης και Περιφερειακό Σύμβουλο.
Μιχάλη Βάμβουκα, Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας.
Ιωάννη Μαλανδράκη, Δήμαρχο Πλατανιά και Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.
Γιάννη Ζερβό, Δήμαρχο Σφακίων.
Γιάννη Νικηφοράκη, Αντιδήμαρχο Δήμου Χανίων.
Κώστα Λιακάκη, Εκδότη – Δημοσιογράφο Κρητών Επιχειρείν
Εξαιρετικοί Ομιλητές και Θεματικές Ενότητες
Η εκδήλωση περιλάμβανε διακεκριμένους ομιλητές που ανέλυσαν καίρια ζητήματα για τον πρωτογενή τομέα και τις προοπτικές του στην Κρήτη:
Μαρία Λιονή: «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων: Παρόν & Μέλλον»
Σπύρος Μπαλαντίνος: «Οφέλη και προοπτικές για τον πρωτογενή τομέα από την επιλογή της Κρήτης, ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2026»
Αντώνης Παπαδεράκης: «Οι Προκλήσεις στον Αγροτικό Τομέα και το Περιφερειακό Οικοσύστημα Καινοτομίας»
Γιάννης Φασουλάς: «Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Κρήτης για έναν βιώσιμο και καινοτόμο πρωτογενή τομέα»
Χαρίτων Καλαϊτζίδης: «Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών σε ένα αειφόρο πρωτόγεννη τομέα»
Μανώλης Καρπαδάκης: «Εξαγωγές Κρήτης: Προοπτικές και προκλήσεις ανάπτυξης»
Ιωάννα Ντουκάκη: «Πιστοποιήσεις Αγροτικών Προϊόντων»
Γιώργος Ατσαλάκης: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη Ενισχύει την Αγροτική Παραγωγικότητα»
Μιχάλης Καθαράκης: «Από το Χώμα στο Πιάτο: Πώς το MACCSOIL και η FoodOxys Επαναπροσδιορίζουν την Αγροδιατροφική Αλυσίδα»
Μαρία Πιτσικάκη: «Ο Πρωτογενής τομέας που έζησα»
Δημήτρης Βολουδάκης: «Πως η γνώση συμβάλλει στην βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων»
Γεώργιος Νταγκουνάκης: «Γεωργία υψηλής ακριβείας στην καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στην Κρήτη»
Άννα Δασκαλάκη: «Ανθεκτικότητα του Πρωτογενή Τομέα της Κρήτης»
Μαρία Πεντραντωνάκη: «Κυκλικές δράσεις στον τομέα της αγροδιατροφής στην Περιφέρεια Κρήτης»
Στέλα Χατζηγεωργίου: «Ο ρόλος της ΣΑΕΚ Ηρακλείου-Γεωργική Σχολή Μεσσαράς στην Αγροτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Περιφέρεια Κρήτης»
Κρητικός Αντώνης: «Καλλιεργείν και Κλιματική Αλλαγή: Η Διαχείριση Νερού και η Τεχνητή Βροχή ως Λύση στη Λειψυδρία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κρήτης»
Μιχάλης Μπλεμπλιδάκης: «Μελισσοκομία από το παρών στο μέλλον»
Η εκδήλωση έκλεισε με εποικοδομητικό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για συνέργειες και καινοτόμες προσεγγίσεις στον αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης. Οι διοργανωτές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους σε όλους τους συμμετέχοντες, τους ομιλητές και τους φορείς που στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή, προσβλέποντας σε μελλοντικές δράσεις που θα ενισχύσουν την τοπική αγροτική οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
Η επιτυχημένη αυτή διοργάνωση αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την πορεία της Κρήτης για την υλοποίηση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026», επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της Κρήτης ως πρότυπο βιώσιμης αγροδιατροφής και καινοτομίας.
Όλες οι εργασίες της Ημερίδας με τις εισηγήσεις και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στο 23ο τεύχος του περιοδικού Κρητών Επιχειρείν.
Το άρθρο “Με επιτυχία η ημερίδα «Κρητών Καλλιεργείν 2025»“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.