Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι φέτος η Ευρώπη θα βιώσει ένα καλοκαίρι με υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες, εξαιτίας των μειωμένων βροχοπτώσεων και της κλιματικής αλλαγής. Υπό τον φόβο ότι και η χώρα μας θα περάσει ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων ετών, οι μελισσοκόμοι της Κρήτης, «χτυπούν καμπανάκι» κινδύνου, προειδοποιώντας πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για την κρητική μελισσοκομία και το τοπικό μέλι, που «μετρά» πληγές από τις ήδη ορατές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και του αυξημένου κόστους παραγωγής.
«Επιβαρυνόμαστε πολύ με το κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά για άλλη μια χρονιά. Ευελπιστούμε σε ένα ήπιο καλοκαίρι χωρίς καύσωνες. Εάν έρθει έντονος αέρας και υψηλές θερμοκρασίες, αυτό θα είναι “ταφόπλακα” για την μελισσοκομία της Κρήτης, γιατί με τα χίλια βάσανα προσπαθούμε να συντηρήσουμε τα κοπάδια μας», ανέφερε μιλώντας στο Creta24 ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης Κώστας Λεονταράκης.
Δυσβάσταχτο το αυξημένο κόστος παραγωγής για τους μελισσοκόμους
Πολλά προβλήματα στην παραγωγή κρητικού μελιού προκαλεί και το αυξημένο κόστος παραγωγής το οποίο παραμένει δυσβάσταχτο, σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη, ο οποίος χαρακτήρισε τα μέτρα στήριξης της πολιτείας «σταγόνα στον ωκεανό».
«Το κόστος παραγωγής παραμένει στα ύψη. Μετά από αιτήματα μας, μας δίνουν 8 ευρώ ανά κυψέλη. Οι πληρωμές είναι σε εξέλιξη αλλά αρκετοί παραγωγοί δεν έχουν δει ακόμα αποζημιώσεις, γιατί κρατάνε τα χρήματα οι δευτερεύουσες τράπεζες. Τα χρήματα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό», επεσήμανε ο κ. Λεονταράκης, προσθέτοντας πως πρόκειται για χρήματα τα οποία οι μελισσοκόμοι περίμεναν εδώ και ενάμιση χρόνο.
Μέλια από την Βουλγαρία «βαφτίζονται» Κρητικά
Την ίδια στιγμή, σε μάστιγα εξελίσσονται και οι παράνομες ελληνοποιήσεις μελιών. Σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη, μέλια από την Βουλγαρία ή την Κίνα, φτάνουν στην Κρήτη, «βαφτίζονται» κρητικά και πωλούνται στην αγορά σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα τοπικά μέλια.
Αν και από την πολιτεία διενεργούνται έλεγχοι για την πάταξη του φαινομένου, με την επιβολή προστίμων στους παραβάτες, σύμφωνα με τον κ. Λεονταράκη αυτό δεν επαρκεί και χρειάζεται ριζική αλλαγή της νομοθεσίας.
Το άρθρο “Μελισσοκόμοι: Εάν έρθουν καύσωνες θα είναι «ταφόπλακα» για το κρητικό μέλι“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.