Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν επιβεβαίωσε πάντως την είδηση στο Reuters.
Μήνυμα στήριξης στη δοκιμαζόμενη από τη ρωσική εισβολή Ουκρανία, φαίνεται ότι θα στείλουν Όλαφ Σολτς, Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι, καθώς οι ηγέτες των τριών πιο ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επισκεφθούν το Κίεβο.
O Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα ταξιδέψει στο Κίεβο μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 στα τέλη Ιουνίου, γράφει σήμερα η εφημερίδα Bild am Sonntag. Η εφημερίδα επικαλείται γαλλικές και ουκρανικές κυβερνητικές πηγές.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν επιβεβαίωσε πάντως την είδηση στο Reuters.
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε το Σάββατο και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπου είχε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η επίσκεψη γνωστοποιήθηκε νωρίτερα το Σάββατο με tweets της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σίγουρη για την προσέγγιση της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τα έργα ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Στο πλαίσιο της βαλκανικής περιοδείας του το πρωί του Σαββάτου ο Γερμανός καγκελάριος επισκέφθηκε τα Σκόπια, προερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συμμετάσχει στο δείπνο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο καγκελάριος δήλωσε ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τις οποίες είχαμε υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια, πρέπει τώρα να αρχίσουν. Εγώ θα στηρίξω το αίτημα, σε κάθε περίπτωση». Η Βόρεια Μακεδονία είχε λάβει καθεστώς «υποψήφιας χώρας» από το 2005, αλλά η έναρξη διαπραγματεύσεων καθυστερεί, αρχικά λόγω της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και τώρα λόγω των ενστάσεων που προβάλλει η γειτονική Βουλγαρία.
Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι καιρός, μετά τα λόγια, να ακολουθήσουν και έργα» και αυτό «ισχύει κατ’ εξοχήν για την Βόρεια Μακεδονία», η οποία «έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων». Μάλιστα ο καγκελάριος έκανε σύντομη αναφορά στην επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, λέγοντας ότι «αφού έχει λυθεί αυτό, μπορούν να διευθετηθούν και τα υπόλοιπα ζητήματα». Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε τον καγκελάριο για τη στήριξη του Βερολίνου και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ (23 και 24 Ιουνίου), η χώρα του θα λάβει πράγματι το «πράσινο φως» για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
Πηγή: ΑΜΠΕ – skai.gr – DW