Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας Κρήτης, που συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα 17 Μαρτίου στο Ηράκλειο, θα «ανάψει πράσινο φως» για τη συμπληρωματική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αεροδρόμιο Καστελίου, στην οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία της διπλής σήραγγας περίπου 3 χιλιομέτρων που θα συνδέει το αεροδρόμιο με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, ζητά όμως να λυθούν οι εκκρεμότητες που έχουν θέσει οι Δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδας και Χερσονήσου.
Μεταξύ των σημαντικότερων εκκρεμοτήτων που θέτουν Βασίλης Κεγκέρογλου και Ζαχαρίας Δοξαστάκης, τις οποίες στηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης και θα τις θέσει υπόψιν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι να ενταχθούν στην ίδια μελέτη τα αντιπλημμυρικά έργα, την αναθεώρηση της μελέτης διαχείρισης των λυμάτων και υδροδότησης του αεροδρομίου.
«Η Κρήτη δικαιούται το διπλό τούνελ. Η Περιφέρεια συμφωνεί στα θέματα που έχουν θέσει οι δήμαρχοι, έχουν να κάνουν με παρενέργειες που έχει ένα μεγάλο έργο στην περιοχή. Πρέπει να προλάβουμε τις πλημμύρες που ίσως συμβούν. Τα θέματα αυτά θα τεθούν και θα μπουν ως αιτήματα των δήμων στα οποία συμφωνούμε. Θα τα αποστείλουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφεριεάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης.
Για ελλείψεις και για “καυτά” θέματα που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου.
«Παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά θέματα που είχαν τεθεί. Δεν έχει προχωρήσει καθόλου το θέμα των αντιπλημμυρικών, δεν έχει αναθεωρηθεί η μελέτη στο θέμα της διαχείρισης των λυμάτων μετά την επεξεργασία στον βιολογικό καθαρισμό του αεροδρομίου, δυστυχώς παραμένει η πρόβλεψη ότι θα οδηγούνται στον υδροφόρο ορίζοντα. Ένα τρίτο θέμα είναι η διαχείριση των νερών της πρώτης μισής ώρας, που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και δεν έχει γίνει ακόμα η ολοκληρωμένη μελέτη που έχουμε ζητήσει. Επιπλέον υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με την υδροδότηση του αεροδρομίου, η μελέτη αναφέρει πράγματα που δεν ευσταθούν σύμφωνα με το νόμο. Θεωρεί ότι π.χ. ο Διαχειριστής του Αποσελέμη είναι η ΔΕΥΑΗ, πράγμα άσχετο, άτοπο και θεωρεί παρανόμως ότι η ΔΕΥΑΗ μπορεί να πουλάει νερό εντός του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Υπάρχει μεγάλο θέμα με τους οδικούς άξονες. Δεν έχει προχωρήσει η οδική σύνδεση του αεροδρομίου με το νότο και οι βελτιώσεις και συνδέσεις του αεροδρομίου με τους γύρω οικισμούς, τα συνοδά έργα δεν προχωρούν».
«Είναι μια πολύ σημαντική μέρα, υπάρχουν όμως σοβαρές εκκρεμότητες. Η διατομή του αυτοκινητόδρομου δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Είναι ένας δρόμος ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον ΒΟΑΚ, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τα καύσιμα μεταφέρονται, δεν υπάρχει μέσο σταθερής τροχιάς, αντιλαμβάνεται τη φόρτιση θα δεχτεί αυτό το οδικό δίκτυο. Πρέπει να δούμε και τα αντιπλημμυρικά και την υδροδότηση του αεροδρομίου, που απ΄ότι πληροφορούμε σχεδιάζεται να στηριχθεί στο Φράγμα Αποσελέμη. Εδώ γελάμε. Εδώ δεν μπορούμε εμείς να αντιμετωπίσουμε βασικές ανάγκες και θα πρέπει και αυτό το έργο να στηρίξει το νέο αεροδρόμιο. Θεωρούμε ότι με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών θα πρέπει να λήξουν αυτά τα θέματα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησε στην Περιφέρεια Κρήτης, η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας.
Το άρθρο “«Ναι στο διπλό τούνελ που συνδέει ΒΟΑΚ – Αεροδρόμιο Καστελίου αλλά με επίλυση των εκκρεμοτήτων» – Τι ζητούν Περιφέρεια και Δήμαρχοι“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.