Με τον εκδότη των «Ρεθεμνιώτικων Νέων» και πρόεδρο του Ομίλου Creta Μανώλη Χαλκιαδάκη συναντήθηκε χθες το πρωί ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Αντώνης Τσουρδαλάκης.
Σε μία πολύ γόνιμη κι ενδιαφέρουσα συζήτηση, στα γραφεία των «Ρ.Ν.», από τον κ. Τσουρδαλάκη έγινε ενημέρωση για θέματα που άπτονται του απόδημου ελληνισμού και της κρητικής παροικίας της Αυστραλίας.
Από την πλευρά του ο κ. Χαλκιαδάκης, άκουσε με ενδιαφέρον όλα όσα αφορούν την Κρητική ομογένεια, τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες της, ενώ ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Τσουρδαλάκη για αναπτυξιακά θέματα του νησιού αλλά και για ζητήματα που απασχολούν ευρύτερα τον τύπο.
Σχετικά με τα μέσα των οποίων είναι ιδιοκτήτης, δηλαδή της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα» και του Ομίλου Creta, ο κ. Χαλκιαδάκης δήλωσε πως πάντα ήταν και θα είναι στη διάθεση των απόδημων Κρητών.
Η συνάντηση του κ. Τσουρδαλάκη με τον κ. Χαλκιαδάκη έγινε σε ένα πολύ θερμό κλίμα κι ήρθε μία ημέρα μετά τη γενική συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο.
Ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους Κρήτες του εξωτερικού και εν προκειμένω τους Κρήτες της Αυστραλίας και αποτέλεσε κεντρικό θέμα στη συζήτηση τους, είναι αυτό της γλώσσας και της διάσωσης – διάδοσής της στις νεότερες γενιές της ομογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσουρδαλάκης μίλησε στον κ. Χαλκιαδάκη για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και «τρέχουν».
Ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας εξέφρασε τη «μεγάλη ανάγκη» και «δίψα» των απόδημων για την – κάθε λογής – διασύνδεσής τους με την ιδιαίτερή τους πατρίδα.
Σε συνέχεια της ακροθιγούς αναφοράς που έγινε το πρωί της Πέμπτης, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, ο κ. Τσουρδαλάκης έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη «γέφυρα» συνεργασίας που χτίζεται κι επιχειρείται να ενώσει την ομογένεια με το νησί. Η εκπαίδευση θα παίξει κομβικό ρόλο. Δεσπόζουσα θέση έχουν τα θερινά σχολεία που εξετάζονται να γίνουν τα επόμενα χρόνια στην Κρήτη, ενώ ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ανταλλαγές μαθητών και αδελφοποιήσεις σχολείων όλων των βαθμίδων της Αυστραλίας με σχολεία του νησιού μας. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, είναι να έρχονται στον τόπο καταγωγής των γονιών τους παιδιά δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, ώστε να μαθαίνουν ελληνικά και αντιστοίχως Κρητικόπουλα από το νησί να πηγαίνουν στην Αυστραλία και διδάσκονται ή και να αναπτύσσουν τις γνώσεις τους γύρω από την αγγλική γλώσσα.
«Επιθυμούμε να μπολιαστούν τα παιδιά μας με τη γλωσσική παράδοση, να αγαπήσουν την Ελλάδα και την Κρήτη. Να έρχονται στη γενέτειρά μας κι από εκεί που ξέρουν πέντε λέξεις, να γυρίζουν πίσω με 150! Αυτό θα είναι το δώρο από τους συλλόγους μας προς τους νέους μας. Θέλουμε τα παιδιά μας να ακούνε ελληνική μουσική, να χορεύουν, να μάθουν κρητικά μουσικά όργανα, να εκφράζονται σαν Έλληνες, να πηγαίνουν σε ελληνικές καφετέριες. Για εσάς μπορεί να μην είναι σημαντικό, για εμάς όμως είναι: Θέλουμε να γαλουχήσουμε ως Έλληνες τα παιδιά μας, με ελληνική συνείδηση. Θέλουμε να έχουν πιο στενή επαφή με την Ελλάδα. Η ανταλλαγή που επιθυμούμε να γίνει, εξυπηρετεί το σκοπό της ώσμωσης των παιδιών μας με τις ίδιες ηλικίες. Αυτό είναι, λοιπόν, το δώρο μας: Ο δεσμός με την Ελλάδα και την Κρήτη» τόνισε στον εκδότη των «Ρ.Ν.» ο Αντώνης Τσουρδαλάκης.
Η εκπαίδευση «χτίζει» γέφυρες
Σύμφωνα με τον κ. Τσουρδαλάκη, τα θερινά σχολεία θα αφορούν παιδιά της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και φοιτητές. Τα εν λόγω προγράμματα θα απευθύνονται κυρίως στις ηλικιακές κατηγορίες 13-17 ετών και 18-22 ετών. Τα έξοδα μετακίνησης τους θα τα αναλάβουν οι ομογενείς, ενώ το κομμάτι της φιλοξενίας τους οι τοπικές αρχές. Μάλιστα, όταν ανεγερθούν οι νέες φοιτητικές κατοικίες στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου θα μπορέσει να εξυπηρετήσει σε μεγάλο και σημαντικό βαθμό αυτό τον σκοπό. Η διασύνδεση των δύο κοινοτήτων θα γίνει με οργανωμένο τρόπο: Τα παιδιά από την Αυστραλία θα έρχονται στην Κρήτη με οργανωμένα γκρουπ, μία συγκεκριμένη περίοδο, αφού έχουν λάβει γνώση κι έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους οι οικογένειές τους.
«Σήμερα, τα ελληνικά σωματεία της Αυστραλίας, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν, άρα έχουν διάθεση και δυνατότητα να συνδράμουν οικονομικά για να ανοιχτούν αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας που όλοι επιθυμούμε: να προσφέρουμε δηλαδή την ευκαιρία στα παιδιά μας είναι να γνωρίσουν την Ελλάδα, να γνωρίσουν την Κρήτη και τη γλώσσα» ανέφερε ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και συμπλήρωσε: «Μπορούμε να μεταφέρουμε στα παιδιά μας τις αξίες εκείνες που θα τα κάνουν να νιώθουν περισσότερο Ελληνόπουλα; Αυτό θα χαίρονταν οι γονείς μας και οι παππούδες τους, που δούλεψαν σκληρά τη δεκαετία του ’40, του ’50 και του ’60. Να ξέρουν ότι η επόμενη γενιά κάνει καλή δουλειά και θα αφήσει το λιθαράκι της. Γιατί στη δική τους εποχή, υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες. Τώρα, όμως, που έχει αναλάβει η γενιά μας, τα πράγματα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα. Όποια (σωματεία) έχουν κτήρια, έχουν εισοδήματα».
Σχετικά με τις αδελφοποιήσεις σχολείων, ο κ. Τσουρδαλάκης ανέφερε πως το προηγούμενο διάστημα απέστειλε σχετικές επιστολές ζητώντας να μάθει ποια σχολεία της Κρήτης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε αδελφοποιήσεις με τ’ αντίστοιχα της Αυστραλίας όπου φοιτούν παιδιά της ελληνικής παροικίας. Ήδη, 20 σχολεία του νησιού έδειξαν να ανταποκρίνονται στην πρότασή του. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ περισσότερες και πιο επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τις επόμενες δύο – τρεις εβδομάδες. Η ομογένεια στο σύνολο της, δείχνει διατεθειμένη να στηρίξει το όλο εγχείρημα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ενώ αρωγοί στο πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί θα είναι τόσο η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, όσο και η Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον κρητικής καταγωγής γενικό γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννη Χρυσουλάκη, στον οποίο έχει θέσει το ζήτημα της ανάγκης για εκπομπή του σήματος της ΕΡΤ σε όλα τα σπίτια των αποδήμων, λέγοντας ότι η δημόσια τηλεόραση, πρέπει να εκπέμπει ένα εθνικό μήνυμα, μία εθνική γραμμή – πολιτική σε όλο τον απόδημο ελληνισμό, συμβάλλοντας στη σύσφιξη των σχέσεων της ομογένειας με τη «μητέρα πατρίδα». «Το παιδί έχει το φυσικό του δάσκαλο στο σχολείο, έχει το γονιό ως δάσκαλο στο σπίτι και ο τρίτος δάσκαλος είναι η τηλεόραση. Πρέπει να μπουν προγράμματα, έστω και κινούμενα σχέδια, ώστε το παιδί να μετέρχεται της ελληνικής παιδείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσουρδαλάκης.
Επιπλέον, στον κ. Χρυσουλάκη έχει κάνει αίτημα για αποστολή αποσπασμένων δασκάλων σε κάθε πολιτεία της Αυστραλίας, διότι υπάρχει έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Σημειωτέον, στη Μελβούρνη υπάρχουν τρία ελληνορθόδοξα δίγλωσσα σχολεία.
Ο τελευταίος, άλλωστε, στην προχθεσινή γενική συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών έκανε ειδική μνεία στην πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, για την εκμάθηση ελληνικών, η οποία απευθύνεται κυρίως στα ελληνόπουλα της τέταρτης γενιάς και κυκλοφορεί σε 157 κράτη. Οι ημερήσιοι χρήστες της ανέρχονται περίπου σε 40.000, ήδη έχει μπει ως εκπαιδευτικό εργαλείο σε όλα τα σχολεία της βόρειας Αμερικής, του Καναδά, της Αγγλίας, και τώρα σε συνεργασία με το Παγκόσμιο συμβούλιο Κρητών ετοιμάζεται και για την Αυστραλία.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στα γραφεία των «Ρ.Ν.» ο κ. Τσουρδαλάκης, ενημέρωσε πως κατά πάσα πιθανότατα θα είναι στις επόμενες εκλογές υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. Ο κ. Χαλκιαδάκης του ευχήθηκε καλή επιτυχία εφόσον λάβει την απόφαση ενασχόλησης του με την πολιτική.
Σημειώνεται ότι με τον νέο νόμο, τρεις από τους 15 υποψήφιους βουλευτές στα ψηφοδέλτια Επικρατείας θα προέρχονται από τους απόδημους και ένας εξ αυτών θα τοποθετηθεί στις τρεις πρώτες θέσεις.
The post Νέες «γέφυρες» των Κρητών της Αυστραλίας για ενίσχυση των δεσμών με τη γενέτειρά τους appeared first on CRETA24.