Με σπουδαίους καλλιτέχνες συνεχίζεται το Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί». Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ο Νίκος Ξυδάκης, ο Παντελής Θαλασσινός μαζί με τη Σοφία Παπάζογλου και ο Βασίλης Σταυρακάκης, μαζί με το σχήμα «Γαϊτάνι» θα εμφανιστούν στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» το προσεχές τριήμερο (Σάββατο 3, Κυριακή 4 και Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου) για τρεις αξέχαστες μουσικές βραδιές.
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022, Ώρα Έναρξης: 21:00
Συναυλία: ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ “Tο πέρασμα του χρόνου”
Μαζί του οι Polis Ensemble
Ερμηνεύουν: Νίκος Ξυδάκης, Τάσος Αποστόλου, Χριστίνα Μαξούρη
Φιλική συμμετοχή: Βερόνικα Δαβάκη
Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς δελτία εισόδου ή προσκλήσεις)
Αυτή η περίκλειστη θάλασσα, που έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων, τραγούδησε τις χαρές και τις λύπες της, τους καημούς και τα βάσανα της. Οι λαοί που κατοίκησαν στα παράλια της υπήρξαν γεωργοί μα και θαλασσοπόροι. Με τα καράβια τους μετέφεραν τις μουσικές και τα τραγούδια τους από ακτή σε ακτή, από το Γιβραλτάρ, ως τον Λίβανο.
Με συνοδοιπόρους τους Polis Ensemble και τον βαρύτονο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τάσο Αποστόλου, με την ηθοποιό Χριστίνα Μαξούρη και τη Βερόνικα Δαβάκη ο Νίκος Ξυδάκης θα μας πάρει μαζί του σε ένα υπέροχο ταξίδι. Κομμάτια που όλοι έχουμε αγαπήσει, κομμάτια από τα παλιά μα και νεότερα, ορχηστρικές συνθέσεις σε νέες ενορχηστρώσεις και αφηγήσεις, θα είναι οι συνεπιβάτες μας.
Ερμηνεύουν: Νίκος Ξυδάκης, Τάσος Αποστόλου, Χριστίνα Μαξούρη
Φιλική συμμετοχή: Βερόνικα Δαβάκη
POLIS ENSEMBLE: Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι) Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κιθάρες, λαούτο, λαύτα), Μανούσος Κλαπάκης (κρούστα) Γιώργος Κοντογιάννης (λύρα) Θεόδωρος Κουέλης (κοντραμπάσο), Νίκος Παραουλάκης (νέι)
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, Ώρα Έναρξης: 21:00
Συναυλία: ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ – ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς δελτία εισόδου ή προσκλήσεις)
Μέσα από επιλεγμένα τραγούδια που μιλούν για την ξενιτειά, ο Παντελής Θαλασσινός και η Σοφία Παπάζογλου περιγράφουν με μουσική και στίχους τους καημούς του ξενιτεμένου. Είναι μια συναυλία αφιερωμένη στους ανά τον κόσμο απόκληρους. Σε κείνους που εξ’ ανάγκης εγκατέλειψαν τις εστίες τους και άφησαν πίσω τους σπίτια ορφανά, ρημαγμένες πατρίδες, φίλους καρδιάς. Παντού και πάντα κουβαλούν στην ψυχή τους αγιάτρευτη την πίκρα του ξεριζωμού.
Ο Νόστος που κατατρέχει τον Οδυσσέα στις 24 ραψωδίες της Οδύσσειας, ποτέ δεν τους εγκαταλείπει. Οικονομικοί μετανάστες, πρόσφυγες πολέμου, ή κυνηγημένοι για την ιδεολογία τους, θρησκευτική ή πολιτική, δεν κάνει καμιά διαφορά. Ο πόνος είναι ίδιος. Κεντρικός άξονας λοιπόν στη σημερινή συναυλία είναι η ξενιτειά και ο καημός του ξενιτεμένου. Και η προσφυγιά είναι το βαρύτερο είδος ξενιτεμού. Ο βίαιος διωγμός του πρόσφυγα από την πατρίδα του είναι αβάσταχτος. Όπως λέει ο γνωστός στίχος, …και της αγάπης ο καημός κι αυτός μπορεί να γιάνει, μα ο καημός της προσφυγιάς, μαζί σου θα πεθάνει.
Καλλιτέχνες & Συντελεστές:
Παντελής Θαλασσινός: τραγούδι, κιθάρα – Σοφία Παπάζογλου: τραγούδι
Πάνος Δημητρακόπουλος: κανονάκι Φίλιππος Λευκαδίτης: κλαρίνο Λευτέρης Χαβούτζας: κιθάρα Γιάννης Πούλιος: λαούτο Γιώργος Βεντούρης: κοντραμπάσο
Τεχνικοί Ήχου: Γιώργος Καρυώτης, Ευτύχης Γιαννακούρας
Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022, Ώρα Έναρξης: 21:00
Συναυλία: «Κρήτη-Μικρασία»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ – Μουσικό Σχήμα ΓΑΪΤΑΝΙ
Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης»
Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς δελτία εισόδου ή προσκλήσεις)
Η Κρήτη δέχθηκε Μικρασιάτες πρόσφυγες, κυρίως από τα παράλια και την Καππαδοκία. Ο ερχομός τους στην δεκαετία του 1920 αποτέλεσε σημείο καμπής, στην εξέλιξη του ρεπερτορίου της μουσικής του νησιού. Η επίδραση που δέχθηκε η Κρητική μουσική ανέπτυξε στη συνέχεια μια δυναμική, ώστε ακόμα και σήμερα να διατηρούνται ακούσματα με επιδράσεις από τις αλησμόνητες πατρίδες. Ιδιαίτερα στα αποκαλούμενα «αστικά ή ταμπαχανιώτικα» τραγούδια η φόρμα και οι δρόμοι της μελωδίας φέρουν έντονα τη μικρασιατική προέλευση.
Ο κυριότερος εκπρόσωπος αυτού του ρεύματος υπήρξε ο Στέλιος Φουσταλιεράκης, δεξιοτέχνης του μπουλγαρί. Η σχολή που δημιούργησε έχει ακόμα και σήμερα εκπροσώπους άξιους, παλαιούς και νεότερους, που εμπνέονται και συνεχίζουν. Ο Βασίλης Σταυρακάκης και το Γαϊτάνι θα μας χαρίσουν μια συναυλία με όργανα, που κατ’ εξοχήν υπηρετούν τις επιταγές αυτής της ώσμωσης των μουσικών ακουσμάτων. Καλλιτέχνες &
Συντελεστές: Βασίλης Σταυρακάκης: τραγούδι, Κατερίνα Σταυρακάκη: τραγούδι, Θανάσης Κουλεντιανός: κανονάκι, Κυριάκος Καλαϊτζίδης: ούτι
Μουσικό σχήμα «Γαϊτάνι»: Ηλίας Ανδρεουλάκης: λύρα-τραγούδι, Κωστής Κυριτσάκης: τσέλο-τραγούδι, Μάριος Μπορμπουδάκης: λαούτο-τραγούδι, Στάθης Παρασκευόπουλος: κρουστά
Ηχοληψία: Λεωνίδας Παλάσκας
Δείτε ηλεκτρονικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί» εδώ https://bit.ly/3pvveS0
*Το έντυπο πρόγραμμα διανέμεται δωρεάν από το Ταμείο Κηποθεάτρου “Νίκου Καζαντζάκη”, Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Αίθριο της Λότζια (Δημαρχείο), Βασιλική Αγίου Μάρκου, Info Point
Το άρθρο “Νίκος Ξυδάκης, Παντελής Θαλασσινός, Βασίλης Σταυρακάκης στο «5+1 Πολιτισμοί»“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.GR – CRETA24.