Εύλογη ανησυχία και επαγρύπνηση προκαλεί και στο Οροπέδιο Λασιθίου η εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή των Αστερουσίων στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων.
Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου από την πρώτη στιγμή που επιβεβαιώθηκαν τα κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου παρακολουθεί το πρόβλημα, ενημερώνεται για την εξέλιξη του και λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε οι δεκάδες κτηνοτρόφοι εντός των διοικητικών του ορίων να μην κινδυνεύσουν.
Ο Δήμαρχος Γιώργος Αθανασάκης συμμετείχε σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου για το θέμα την πανώλης και βρίσκεται σε επαγρύπνηση με το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.
Επίσης μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό (οδηγίες και μικρές αφίσες) στους προέδρους των κοινοτήτων και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου ώστε να φθάσουν σε όλους τους ενδιαφερόμενους οδηγίες προφύλαξης.
Παράλληλα ο κ. Αθανασάκης καλεί τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται εντός του Δήμου Οροπεδίου να επιδείξουν μεγάλη προσοχή και να γνωρίζουν πως:
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών
-Προσβάλει μεγάλο αριθμό ζώων στο κοπάδι και προκαλεί θανάτους.
-Μεταδίδεται ταχύτατα.
-Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα ζώα είναι υψηλός πυρετός, κατάπτωση, υπνηλία, δύσπνοια, βήχας, διάρροια, υγρά από τα μάτια και το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου), αλλοιώσεις στο στόμα και δυσάρεστη οσμή από το στόμα.
-Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται με στενή επαφή των υγειών με τα ασθενή ζώα, επαφή με εκκρίσεις όπως δάκρυα, σάλια, ούρα, κόπρανα, μολυσμένη τροφή, νερό, στρωμνή, μηχανήματα και μέσα μεταφοράς.
-Η μεταφορά της νόσου σε απόσταση πραγματοποιείται με τη διακίνηση νόμιμη ή παράνομη των ζώων, τα οποία είτε βρίσκονται σε στάδιο επώασης είτε νοσούν.
-Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης και σε περίπτωση υποψίας πρέπει να ενημερώνεται αμέσως η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία. Για τον έλεγχο και τη διαχείριση της νόσου λαμβάνονται υγειονομικά μέτρα σύμφωνα με στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Για την πρόληψη της νόσου οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων θα πρέπει:
Να αγοράζουν ζώα μόνο κατόπιν ενημέρωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας.
Τα ζώα θα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημα έγγραφα και να έχουν ενώτια (σκουλαρίκια).
Τα νέα ζώα πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό χώρο για τουλάχιστον 21 ημέρες πριν ενωθούν µε τα υπόλοιπα.
Να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής.
Να απομακρύνουν σκουπίδια, κοπριά και λιμνάζοντα νερά από την εκτροφή.
Να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώα.
Να περιορίζουν την είσοδο ανθρώπων στην εκτροφή, στους απολύτως απαραίτητους και με μέτρα προστασίας (φόρμες, µπότες, πλύσιμο χεριών, ποδονάρια).
Να μη δανείζονται μηχανήματα, σκεύη, εργαλεία και οχήματα από άλλες εκτροφές.
Να μη δανείζονται ζώα από άλλες εκτροφές.
Να προστατεύουν την εκτροφή και τις ζωοτροφές από έντομα και τρωκτικά.
Να αποφεύγουν την επαφή των ζώων τους µε άλλα κοπάδια στους βοσκοτόπους.
Να διατηρούν τα ζώα σε καλή κατάσταση (σωστή διατροφή, προστασία για παράσιτα εντέρου και δέρματος, εμβόλια για διάφορες ασθένειες).
Να ελέγχουν καθημερινά τα ζώα και ενημερώνουν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε υποψία ασθένειας ή μείωση της παραγωγής γάλακτος.
Γενικότερα οι δημότες Οροπεδίου Λασιθίου θα πρέπει να γνωρίζουν:
1. Τι είναι η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών;
Μεταδοτική ιογενής ασθένεια που προσβάλει αίγες και πρόβατα.
2. Μεταδίδεται στον άνθρωπο;
Είναι ζωονόσος και όχι ζωανθρωπονόσος. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.
3.Τι συμπτώματα έχει στα ζώα;
Υψηλό πυρετό- κατάπτωση- υπνηλία- δύσπνοια- βήχα- διάρροιες- υγρά από τα μάτια και το στόμα- αλλοιώσεις στο στόμα- δυσάρεστη οσμή από το στόμα.
4. Τι κάνω όταν υποψιαστώ το νόσημα;
Άμεση ενημέρωση κτηνιατρικών υπηρεσιών – απομόνωση των άρρωστων ζώων – περιορισμό του κοπαδιού.
5. Πότε εμφανίσθηκε η νόσος στη χώρα;
Η Ελλάδα ήταν απαλλαγμένη της νόσου, η οποία εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 11/07/2024.
6. Τι γίνεται στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η νόσος;
Για τη διαχείριση της νόσου, με στόχο την εκρίζωσή της, ακολουθούμε όσα αναφέρονται στο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του παραρτήματος 1, του ΠΔ 138/1995 ΦΕΚ 88/τ.Α καθώς και όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687.
Συγκεκριμένα:
I. Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων)
II. Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
III. Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
IV. Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα που διαπιστώθηκε το κρούσμα.
V. Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
7. Είναι ασφαλή για κατανάλωση το γάλα και το κρέας των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης;
Το γάλα αφού υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης, είναι απολύτως ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση.
Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί μόνο μετά από θερμική επεξεργασία.
Δεν συντρέχει κανένας λόγος για τη δημόσια υγεία και τα προληπτικά μέτρα έχουν ως στόχο μόνο την αποφυγή της διασποράς της νόσου σε άλλα ζώα και την εκρίζωσή της. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων κτηνοτρόφων και κτηνιατρικών υπηρεσιών, καθώς και η πιστή τήρηση των μέτρων.
8. Τα ζώα που θανατώνονται αποζημιώνονται;
Τα ζώα που οδηγούνται σε θανάτωση, αποζημιώνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ «Έγκριση Προγράμματος Οικονομικών Αποζημιώσεων, Ενισχύσεων και Λειτουργικών Δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας».
9. Πώς επιλέχθηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης;
Τα μέτρα που λαμβάνονται περιγράφονται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687. Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την υγεία των ζώων.
Το άρθρο “Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου σε επαγρύπνηση για την πανώλη των αιγοπροβάτων“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.