Η εξαιρετική συλλογή ανήκε στην Αυστριακή Χάιντι Χόρτεν, η οποία πέθανε πέρυσι σε ηλικία 81 ετών με περιουσία 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.
Αντιμέτωπος με έντονες πιέσεις ο οίκος δημοπρασιών Christie’s ακύρωσε τις προγραμματισμένες πωλήσεις κοσμημάτων της αείμνηστης συλλέκτριας, Χάιντι Χόρτεν.
Ορισμένοι εβραϊκοί κύκλοι ισχυρίστηκαν ότι ο οίκος Christie’s είχε προσπαθήσει να κρύψει πληροφορίες για τον σύζυγο της Χόρτεν, Χέλμουτ Χόρτεν, ο οποίος ήταν μέλος του Ναζιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η διαμάχη εντάθηκε τους τελευταίους μήνες και κυρίως μετά τον Μάιο, όταν ο οίκος διοργάνωσε δημοπρασία στη Γενεύη για την πώληση 700 κοσμημάτων και προγραμμάτισε δεύτερο γύρο τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο οίκος Christie’s πήρε την απόφαση να μην προχωρήσει σε περαιτέρω πωλήσεις κοσμημάτων της Χόρτεν.
Η εξαιρετική συλλογή ανήκε στην Αυστριακή Χάιντι Χόρτεν, η οποία πέθανε πέρυσι σε ηλικία 81 ετών με περιουσία 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.
Έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2022 από ιστορικούς ανέφερε ότι ο σύζυγος της, Χέλμουτ Χόρτεν, ο οποίος πέθανε στην Ελβετία το 1987, ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος προτού απελαθεί και ότι ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος που επωφελήθηκε από τις λεηλασίες περιουσιών Εβραίων.
H δημοπρασία ξεπέρασε τα προηγούμενα ρεκόρ που είχε καταγράψει ο οίκος Christie’s με την πώληση κοσμημάτων που ανήκαν στην ηθοποιό Ελίζαμπεθ Τέιλορ και της συλλογής «Maharajas and Mughal Magnificence», καθώς οι δημιουργίες των Cartier, Bulgari και Harry Winston από τη συλλογή της Χόρτεν πωλήθηκαν 202 εκατομμύρια δολάρια.
Μεταξύ των οργανισμών που επέκριναν τη δημοπρασία είναι το ‘Ιδρυμα Επιζώντων του Ολοκαυτώματος στις ΗΠΑ, το οποίο χαιρέτισε την ακύρωση της ως σημαντική νίκη για την παγκόσμια εβραϊκή κοινότητα. Η απόφαση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους τους οίκους δημοπρασιών σχετικά με τις συνέπειες της πώλησης στιγματισμένων αγαθών, δήλωσε ο Ντάβιντ Σέκτερ, πρόεδρος του ιδρύματος στο Artnet News.