Δύο είναι τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τα ηνία της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στις προσεχείς εκλογές της 20ης Ιουλίου.
Το ένα υπό τον νυν πρύτανη, καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Παναγιώτη Τσακαλίδη και το άλλο υπό τον κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος, καθηγητή Γιώργο Κοντάκη.
Οι δύο υποψήφιοι πρυτάνεις μίλησαν στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τον Σωτήρη Μεταξά για τις προτεραιότητες και το όραμά τους για το ακαδημαϊκό ίδρυμα του νησιού.
«Το όραμά μας συνοψίζεται στην περαιτέρω ανάπτυξη ενός σύγχρονου και δυναμικού πανεπιστημίου, το οποίο θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίζει στο διεθνή χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την προσήλωσή του στην ερευνητική αριστεία, την παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου και την κοινωνική προσφορά. Με άλλα λόγια τα επόμενα έτη θέλουμε να συνεχίσουμε φιλόδοξα να υπηρετούμε μια υψηλής ποιότητας εκπαίδευση μέσω σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών και επίσης να συνεχίσουμε να υπηρετούμε εκείνο για το οποίο είμαστε γνωστοί διεθνώς, την πρωτοποριακή έρευνα με το βλέμμα στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Τσακαλίδης τονίζοντας πως βασικός στόχος είναι η συνέχιση του ερευνητικού έργου του ιδρύματος. «Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε θέση να προσελκύουμε άξιους συναδέλφους και άριστους φοιτητές», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το πως θα καταφέρει το Πανεπιστήμιο Κρήτης να σταθεί στα πόδια του οικονομικά, να προσελκύσει επιστήμονες, ακόμη και από το εξωτερικό, δεδομένης και της κρίσης που έχει περάσει η χώρα και να διαμορφώσει ένα ελκυστικό περιβάλλον που θα αποτυπωθεί και στα χαρακτηριστικά του ιδρύματος ο νυν και εκ νέου υποψήφιος πρύτανης απάντησε πως θα πρέπει να αναπτυχθούν κάποιοι βασικοί άξονες που θα αφορούν δράσεις οι οποίες θα βοηθήσουν το ίδρυμα να κάνει το επόμενο βήμα.
«Ένας από αυτούς είναι η επιστημονικότητα, δηλαδή για να μπορέσει το πανεπιστήμιο μας να συνεχίσει να πρωτοπορεί στην έρευνα θα πρέπει να προσελκύσουμε συναδέλφους, που να είναι σε θέση να εργαστούν ερευνητικά, με άνεση μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών περιοχών. Να ιδρύσουμε τέτοιου είδους διατμηματικά και διιδρυματικά προγράμματα σπουδών που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου. Σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι η έρευνα και η σύνδεσή της με την οικονομία», ανέφερε ο κ. Τσακαλίδης σημειώνοντας πως η νέα γνώση που παράγει το Πανεπιστήμιο Κρήτης μέσω της έρευνας θα πρέπει «φτάνει» με πιο αποδοτικούς τρόπους στην ελληνική κοινωνία.
Μάλιστα ο κ. Τσακαλίδης τόνισε πως αυτή η γνώση θα αποτελέσει τον πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης για το ίδρυμα τα επόμενα έτη. «Σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε πρακτικές καινοτομίας μέσω της ίδρυσης του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας με στόχο ακριβώς τη σύνδεση της έρευνα με την οικονομία με στόχο την αύξηση των τενχοβλαστών του ιδρύματος».
Τέλος ο κ. Τσκαλίδης χαρακτήρισε «διαρκές στοίχημα», την ενεργή διασύνδεση του Πανεπιστημίου Κρήτης με την κοινωνία αλλά και την οικονομία τονίζοντας πως αποτελεί κεντρική θέση του προγράμματος του πρυτανικού σχήματος του οποίου ηγείται ο ίδιος, ειδικά τώρα που ο παραγωγικός ιστός της χώρας επηρεάζεται από την κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού.
«Στόχος μας είναι μέσω και της αξιοποίησης της δυναμικής του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Κρήτης να δημιουργήσουμε προγράμματα που θα αποβλέπουν στην παροχή δεξιοτήτων εργασιακής αναπροσαρμογής στον τομέα της οικονομίας για την κοινωνία της Κρήτης», κατέληξε.
Στο μεσημβρινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του ΣΚΑΪ Κρήτης και το Σωτήρη Μεταξά, μίλησε και ο έτερος υποψήφιος πρύτανης, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης.
«Είμαστε μια ομάδα επιστημόνων που έχουμε συγκροτήσει ένα σχήμα προτάσσοντας το Πανεπιστήμιο Κρήτης πάνω από όλα», δήλωσε ο κ. Κοντάκης.
«Είναι μεγάλο στοίχημα, μέσα σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν, τα πανεπιστήμια να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο που έχουν απέναντι στους ανθρώπους που εκπαιδεύουν και στην κοινωνία. Ο στόχος μας λοιπόν είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης να συνεχίσει να επιτελεί αυτό που από τους ιδρυτές του είναι σκοπός και που εν μέρει το έχει πετύχει, να είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο διακρίνεται με τις επιδόσεις του στις διεθνείς κατατάξεις, ένα πανεπιστήμιο που θα ανήκει στους φοιτητές του, στους επιστήμονές του, στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Κοντάκης.
«Οι συνθήκες οι σημερινές, είναι άρα πολύ δύσκολες. Αυτό που χρειάζεται είναι βούληση, αποφασιστικότητα, γνώση, εμπειρία. Αυτά τα διαθέτουμε και ελπίζουμε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα θα μας αναθέσει την ευθύνη για την επόμενη ημέρα», συμπλήρωσε.
Οι συνέργειες και η εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ο μόνος δρόμος, σύμφωνα με τον κ. Κοντάκη, για να μπορέσει το ίδρυμα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η χώρα έχει βγει από μια δεκαετή κρίση και ο κόσμος πλέον μπαίνει σε μια νέα. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να επενδύσει στους ανθρώπους του και να εκμεταλλευτεί την εξαιρετική θέση που του παρέχει το οικοσύστημα μέσα στο οποίο βρίσκεται. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε δίπλα μας ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα με τα οποία θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Οι συνέργειες με άλλους χώρους, η εξωστρέφεια, η φωνή που πρέπει να αποκτήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το διεκδικητικό του πλαίσιο, είναι αυτά που θα δώσουν την πρώτη ώθηση και σαφώς θα πρέπει να εμπνεύσουν κάποιους στην κοινότητα να συμβάλλουν, γιατί καμία διοίκηση δεν μπορεί αν πετύχει μόνο με πέντε ανθρώπους. Χρειάζεται να κινητοποιηθεί μια κρίσιμη μάζα, έχουμε τους επιστήμονες, έχουμε τα πλάνα για εμβληματικές δράσεις από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ούτως ώστε να αρχίσει πλέον να επιτελεί τον ρόλο αυτό που του αρμόζει, ένα Πανεπιστήμιο δηλαδή που να αποκτήσει πάλι φωνή και να οδηγεί τις εξελίξεις».
Ο κ. Κοντάκης μίλησε και για τους λόγους που τον ώθησαν να δηλώσει υποψηφιότητα στις πρυτανικές εκλογές. «Το Πανεπιστήμιο Κρήτης οφείλει να ξαναποκτήσει τον δυναμισμό που τα τελευταία χρόνια πιστεύουμε ότι τον έχει χάσει. Αυτός είναι και ο λόγος που πέντε άνθρωποι μαζί με την κοινότητα προσπαθούμε να κάνουμε μία νέα εκκίνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος αναφορικά με την διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία αλλά και την πραγματική οικονομία, ο κ. Κοντάκης δήλωσε πως, «το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να κοιτάζει τις ανάγκες της κοινωνίας, όπως αυτές διαμορφώνονται από την αγορά εργασίας. Θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις σύγχρονες καταστάσεις και οι σύγχρονες καταστάσεις λένε ναι, το πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι ενεργό».
Υπενθυμίζεται πως η ψηφοφορία θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΖΕΥΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.), το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν με απόλυτη επιτυχία σε πολλές εκλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια.
Στο υποψήφιο πρυτανικό σχήμα του κ. Τσακαλίδη συμμετέχουν: η Αγγέλα Καστρινάκη, καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο τμήμα φιλολογίας (Ρέθυμνο) του πανεπιστημίου Κρήτης και κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, ο Ανδρέας Φουντουλάκης, καθηγητής στο παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης (Ρέθυμνο), ο Δημήτρης Παπάζογλου, καθηγητής τμήματος επιστήμης και τεχνολογίας υλικών (Ηράκλειο) και ο Γιάννης Ρωμανός, καθηγητής της ιατρικής σχολής (Ηράκλειο).
Στο υποψήφιο σχήμα του Γιώργου Κοντάκη, κοσμήτορα της ιατρικής σχολής του Π.Κ., θα συμμετέχουν ο νυν αντιπρύτανης Κώστας Σπανουδάκης, καθηγητής του τμήματος φιλολογίας αντιπρύτανης Π.Κ., ο Δημήτρης Μυλωνάκης κοσμήτορας της σχολής κοινωνικών επιστημών, ο Γιώργος Κοσιώρης, τ. πρόεδρος τμήματος μαθηματικών και εφαρμοσμένων μαθηματικών και ο Μιχάλης Παυλίδης καθηγητής, πρόεδρος τμήματος βιολογίας.