Συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών – Τυποποιητών – Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) Κώστα Ζούκα, τον Α’ Αντιπρόεδρο Κώστα Κοντίνο και την διευθύντρια της Ένωσης Κίμης Ζαζή, πραγματοποίησαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης, ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος και υπεύθυνου της Πολιτικής Γραμματείας για θέματα Οικονομίας και Ανάπτυξης Νίκου Παππά, Κώστας Αγόρης και στελέχη του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα του μεριδίου της αγοράς που κατέχει η επιτραπέζια ελιά, καθώς και η μεγάλη εξαγωγική αξία της, που την κατατάσσει στην 2η θέση παγκοσμίως, με εξαγωγές σε 100 χώρες. Τονίστηκε ότι ο κλάδος της επιτραπέζιας ελιάς, αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, καθώς και ότι στην περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα μας, αυξάνει τα μεγέθη του με σημαντικές εξαγωγικές. Επίσης, ότι στη χώρα μας παράγονται κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία 225.000 τόνοι ετησίως επιτραπέζιων ελιών όλων των ποικιλιών και εξάγεται (περίπου) το 80% της εγχώριας παραγωγής.
Στις ΗΠΑ, όπως επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της ΠΕΜΕΤΕ, οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών αγγίζουν το ποσό των 214 εκατ. ευρώ – αντιστοιχούν στο 30% των συνολικών εξαγωγών του προϊόντος – και αποτελούν το σημαντικότερο ελληνικό αγροτικό εξαγώγιμο προϊόν στην αμερικανική αγορά. Μια θέση η οποία απειλείται πλέον καίρια, γι’ αυτό και η Ένωση ζητά σε αύτη τη φάση να υπάρξουν δηλώσεις στήριξης από τα πολιτικά κόμματα σχετικά με τους αμερικάνικους δασμούς και άμεσα να ακολουθήσουν έμπρακτα μέτρα στήριξης από την Κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Ένωση, οι προσπάθειες πρέπει να κινηθούν σε δυο επίπεδα: Το πρώτο αφορά τη διαπραγμάτευση για εξάλειψη των δασμών καθώς το εν λόγω προϊόν δεν παράγεται σε αμερικανικό έδαφος, και παράλληλα απαιτείται άμεση, στοχευμένη και αποφασιστική κρατική παρέμβαση με ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των εξαγγελιών που έχουν ήδη προβεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία, αλλά και προσφάτως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Χάρης Μαμουλάκης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε ότι οι ανωτέρω θέσεις και προσπάθειες της Ένωσης τυγχάνουν της απόλυτης στήριξης του κόμματος. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεχίσει να αναδεικνύει το θέμα αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα, να υποστηρίξει τις θέσεις της Ένωσης και τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων που ασχολούνται στον τομέα και κατά συνέπεια, να στηρίζει την εξαγωγική δυναμική της επιτραπέζιας ελιάς. Υπενθύμισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαβλέποντας τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής τη δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ, έχει καταθέσει εγκαίρως αίτημα για άμεση σύγκληση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου σε κοινή συνεδρίαση, έτσι ώστε να χαραχθεί μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην Εθνική Οικονομία. Πρόταση η οποία δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά της κυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία αρκείται στο να παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις και να περιμένει ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, αντί να φροντίσει για την εξαίρεση κρίσιμων ελληνικών αγαθών που εξάγονται στις ΗΠΑ, όπως είχε γίνει την περίοδο 2015 – 2019 από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατά την περίοδο επιβολής αντίστοιχων δασμών.
Ο Χάρης Μαμουλάκης ενημέρωσε τα μέλη της ΠΕΜΕΤΕ και για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που στοχεύουν στην ανάσχεση των συνεπειών της νέας οικονομικής κρίσης που ξεκινάει και η οποία θα πλήξει τη χώρα μας και δευτερογενώς, λόγω των υφεσιακών φαινομένων σε μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης. Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση για μείωση των έμμεσων φόρων, για τη δημιουργία μίας δημόσιας τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων και τη διεύρυνση του κύκλου των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον δανεισμό, για την επαναφορά της ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο για να μειωθούν οι τιμές ρεύματος, την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, κ.ά.
Το άρθρο “Οι επιπτώσεις της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ στην ελληνική επιτραπέζια ελιά, στο επίκεντρο συνάντησης εργασίας“, δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο CRETA24.