Επιστημονικά «άλματα» συμβαίνουν στον τομέα των νευροεπιστημών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και τον Σωτήρη Μεταξά, ο Μανώλης Σταματάκης, επικεφαλής της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας απεικόνισης γνωστικών λειτουργιών και συνείδησης στο τμήμα αναισθησιολογίας και κλινικών νευροεπιστημών στο πανεπιστήμιο Cambridge.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έρευνες το τελευταίο διάστημα επικεντρώνονται στις επιπτώσεις που προκαλεί ο κορωνοϊός στον εγκέφαλο. «Το 13% των ανθρώπων που έχουν θετικό τεστ κορωνοϊού, έχουν κάποια συμπτώματα 12 εβδομάδες μετά από το τεστ, όπως κόπωση, κατάθλιψη, έλλειψη όσφρησης κα. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να επιμείνουν ακόμη και έναν χρόνο μετά τη νόσηση», επεσήμανε ο κ. Σταματάκης.
Όπως εξήγησε, ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, ελαττώνει μεν τις πιθανότητες να κολλήσει κάποιος τη νόσο, ενώ αν κολλήσει ενδεχομένως να είναι ασυμπτωματικός και άρα μειώνονται οι πιθανότητες για μακροχρόνια συμπτώματα.
Παράλληλα, αναφορικά με τον κλάδο της νευροψυχολογίας, ο κ. Σταματάκης σημείωσε ότι υπάρχει πάνω από 100 χρόνια. «Στην αρχή ξεκινήσαμε με το να παρατηρούμε πότε υπάρχει πρόβλημα στον εγκέφαλο και πως αυτό σχετίζεται με συμπεριφορικές αλλαγές. Τώρα βλέπουμε τι γίνεται στον εγκέφαλο όταν κάνουμε μια συζήτηση ή κοιτάμε μια εικόνα».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Σταματάκης, «ξέρουμε περίπου στο 60% του τρόπου με τον οποίο δουλεύει ο εγκέφαλος, αλλά ακόμα μαθαίνουμε πράγματα».
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην λειτουργία του «αυτόματου πιλότου» του εγκεφάλου, κάτι το οποίο όπως δήλωσε, το ανακάλυψαν το 2017-18. «Όλοι έχουμε ένα κομμάτι της ημέρας που δεν ακούμε, δεν κοιτάζουμε, απλά σκεφτόμαστε. Αυτό που ονομάζουμε αυτόματος πιλότος, είναι τα κομμάτια του εγκεφάλου τα οποία ενεργοποιούνται όταν απλά σκεφτόμαστε. Πρόκειται για μια εσωτερική λειτουργία του εγκεφάλου που δεν χρειάζεται εξωτερικά ερεθίσματα».
Δείτε ολόκληρο το απόσπασμα: